Terményárak

KSH: árnyalatnyit lassult a mezőgazdasági termelői árak csökkenése 2016 decemberében

Agrofórum Online

Tavaly decemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbiakhoz képest a novemberi 5,5 százalékos csökkenés után. A növényi termékek ára 11,8 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 8,4 százalékkal nőtt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tej felvásárlási ára 2016. júliusa óta növekszik, tavaly decemberben 7 forinttal, 8,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, de a literenként 90 forintos átlagár öt hónap alatt 36,4 százalékos emelkedést jelent.

A növényi termékek árának csökkenése augusztustól folyamatos. Decemberben a gabonafélék ára 13,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, valamennyi gabonaféleség nagyjából egyformán – a búza ára 12,7, a kukoricáé 13,0, az  árpáé 17,1, százalékkal – esett.

A napraforgó és a burgonya 24-25 százalékkal lett olcsóbb. A zöldségek ára 4,7, a gyümölcsöké 1,1 százalékkal volt alacsonyabb tavaly decemberben, mint egy évvel azelőtt.

Az élő állatok és állati termékek árszintje egyformán változott 8,4, illetve 8,5 százalékos volt az éves emelkedés decemberben. A vágómarha 9,5, a sertés 25,6 százalékkal drágult, amivel két éve a legmagasabbra emelkedett. A baromfi 6,7 százalékkal olcsóbb lett. A csirke ára 4,8 százalékkal esett, a kacsa a madárinfluenza ellenére sem drágult, a felvásárlási átlagára 3,6 százalékkal alacsonyabb volt a 2015 decemberinél, egyedül a liba ára tartotta magát, hajszálnyit (0,4 százalékot) emelkedett  egy év alatt.

A tavalyi év egészét tekintve 3,8 százalékkal alacsonyabbak voltak a mezőgazdasági felvásárlási árak, a növényi termékek ára 5,7, a vágóállatok és állati termékek ára 0,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2015-ben.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző évinél, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 2,1 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,9 százalékos növekedéséből adódott.

Miután az árak csökkenése nagyobb volt, mint a ráfordítási költségeké, a kettő hányadosából számolt agrárolló 97,7 százalékos volt az elmúlt évben – közölte a KSH.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kedvező időjárás és csökkenő kínai kereslet: esnek az árak

2020. szeptember 30. 11:03

A párizsi árutőzsdén is hasonló trendek irányították a piacokat és egyértelmű vevői fölény alakult ki.

Egyre jobban hiányoznak az esőzések Oroszországban

2020. szeptember 29. 08:17

Oroszországnak nagy esőzésekre lenne szüksége a következő hetekben, mivel gazdálkodói továbbra is száraz talajba vetik a 2021-es őszi búza termését.

Terménypiac: megtörő lendület, korrekció vagy fordulat?

2020. szeptember 28. 11:21

A szeptember 21-ével kezdődő héten mintha kifáradtak volna a piacok és a korábbi lendületes áremelkedést csökkenés váltotta fel.

Árcsökkenések hete az agrártőzsdéken

2020. szeptember 28. 04:37

A párizsi árutőzsdén a malmi búza értéke 1,2 százalékkal, azaz 2,25 euróval a tonnánkénti 192,25 euróig mérséklődött öt nap alatt. A kukorica piacán is a vevők uralták a kereskedést.

Virágzás idején is fertőzhet a monília?

2020. március 18. 04:36

G. Vilmosné kérdése: Virágzás idején is fertőzhet a monília? Mely gyümölcsfákat érinti a betegség? Hogyan védekezzünk?

Ültetvények tápanyagellátásának gyakorlati szempontjai

2020. február 9. 04:37

Milyen fő szempontokat kell néznünk az ültetvények tápanyagellátásának tervezése során? Cikkünkben erre a kérdésre szeretnénk választ adni.

Van élet a Germersdorfin túl is

2019. június 26. 06:37

Cikkünkből megismerheti a kedves Olvasó a Germersdorfi, a Heldelfingeni óriás, a Szomolyai fekete és a Katalin cseresznyefajtákat.

Odafigyeléssel elkerülhető a baj! - Gondolatok a pálinkafőzés veszélyeiről

2018. november 17. 13:36

Az igazán jó minőségű párlat elkészítéséhez jó minőségű gyümölcs, megfelelő, biztonságos felszerelés és szakértelem szükséges. Az érdeklődők rengeteg fórumon elsajátíthatják a minőségi párlatfőzés részleteit.