COVID-Agrár

A koronavírus a legendás Stilton sajtot is bajba sodorta

Agrofórum Online

Az Egyesült Királyságban egyre többen beszélnek már arról, hogy meg kell menteni a Stilton sajtot. A kocsmák és éttermek bezárásával a híres kék sajt készítői már a túlélésért küzdenek.

Mindössze hat olyan társaság működik még az Egyesült Királyságban, amely készíti a híres Stilton sajtot. A koronavírus megjelenése után bezártak a kocsmák és az éttermek, ekkor az egyik, a sajtot még készítő cégnél, a Hartington Creamery vállalkozásnál először a telefonok némultak el, majd a megrendelő e-mailek maradtak el. Robert Gosling, a Hartington Creamery többségi tulajdonosa akkor tudta, hogy nagyon nagy a baj, amikor az egyik legnagyobb vevő már azt mondta: nem csak nem ad le új rendelést, hanem vissza is küldene a korábban megrendelt áruból. A Derbyshireben működő cégnél udvariasan azt mondták, hogy ezt nem igazán lehet megtenni – számolt be a The New York Times a brit sajtpiaci problémáról. Az idegenforgalmi és vendéglátóipari egységek bezárásával a gazdaságot szinte szabad esésbe kezdett, amit a brit mezőgazdaság is megérzett.

A gazdálkodóknak több ezer liter tejet kellett kiönteniük, és az élelmiszer-ipari vállalkozások azért küzdenek, hogy a nem eladható marhahúst és a burgonyahegyeket felhasználják valahogy. Ezeket éttermeknek vagy gyorséttermeknek szántak. A legtöbb termékek piaca stabilizálódott a pandémia enyhülésével, de a speciális termékek sok beszállítója még mindig komoly bajban van. A Stilton különösen sérülékenynek számít. Mindössze fél tucat cég készíti még a különleges, morzsás kék sajtot, és a pandémia több céget is a szakadék szélére sodort.

Az értékesítés átlag harmadával csökkent, de a Hartington Creamery megrendelései 80 százalékkal zuhantak. A gyártók most arra kérik a fogyasztókat, hogy mentsék meg a brit sajtokat, köztük a Stiltont is. A kontinensről származó sajtok helyett javasolják ezek fogyasztását, például hamburgerekbe is. A kampányban a nemzeti érzelmekre építenek, azt hangsúlyozva, hogy ha nem mentik meg a brit sajtokat, akkor sok generációs sajtkészítés hagyományai tűnhetnek el véglegesen. A Stiltonhoz különösen kötődnek a britek, ez az Egyesült Királyság egyik legismertebb élelmiszere, amelyet 1785 óta készítik. Csak a Derbyshire, Leicestershire vagy Nottinghamshire területén készült kék sajtot lehet Stiltonnak hívni. Érdekes, hogy Stilton község egyébként nem ennek a három területnek az egyikén, hanem délebbre Cambridgeshire-ben található.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A KITE Zrt. kiemelt óvintézkedések alkalmazása mellett működik

2020. szeptember 29. 04:36

A KITE Zrt. a jelen járványügyi helyzetben is folyamatosan működik tovább.

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

2020. szeptember 28. 15:47

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

A COVID-19 hatása az európai traktorpiacra

2020. szeptember 23. 08:04

A mezőgazdasági traktor eladás a tavalyi évhez viszonyítva 12,08%-kal csökkent az első félévben.

A KITE is szigorít a koronavírus-járvány miatt

2020. szeptember 4. 17:01

A KITE Zrt. Operatív Törzse az elmúlt napok fokozottan emelkedő koronavírusos megbetegedéseinek esetszámai, valamint egy központi kollégájuk közvetlen érintettsége miatt újabb korlátozó intézkedések bevezetéséről határozott.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.

A hiphop zenétől finomabb lesz az ementáli?

2019. április 19. 05:57

A hiphopos sajtot egyöntetűen édeskésebbnek találta a zsűri, és a laborvizsgálat is megállapította, hogy különbözik a társaitól.

Hogy függ össze a körömápolási napló és a kézműves sajt?

2019. május 23. 03:48

A magas minőségű tejnek ma már komoly felvevő piaca van. Nem túlzás azt állitani, hogy a Hétforrás Birtokról származó tejért, és csekély mennyiségű sajtért, túróért sorban kell állniuk a vevőknek, „akik” jelenleg éttermek, kávézók, reggelizőhelyek.

A védővámok ellenére is megéri sajtot exportálni az arab térségbe

2019. augusztus 16. 09:23

Különböző országokra szabott egyedi termékekkel lehet leginkább érvényesülni az arab országok tejtermékpiacán. Egy magyar cég tudott is élni a lehetőséggel. Ám ezen államok termelése is erősödik.