COVID-Agrár

A koronavírus a legendás Stilton sajtot is bajba sodorta

Agrofórum Online

Az Egyesült Királyságban egyre többen beszélnek már arról, hogy meg kell menteni a Stilton sajtot. A kocsmák és éttermek bezárásával a híres kék sajt készítői már a túlélésért küzdenek.

Mindössze hat olyan társaság működik még az Egyesült Királyságban, amely készíti a híres Stilton sajtot. A koronavírus megjelenése után bezártak a kocsmák és az éttermek, ekkor az egyik, a sajtot még készítő cégnél, a Hartington Creamery vállalkozásnál először a telefonok némultak el, majd a megrendelő e-mailek maradtak el. Robert Gosling, a Hartington Creamery többségi tulajdonosa akkor tudta, hogy nagyon nagy a baj, amikor az egyik legnagyobb vevő már azt mondta: nem csak nem ad le új rendelést, hanem vissza is küldene a korábban megrendelt áruból. A Derbyshireben működő cégnél udvariasan azt mondták, hogy ezt nem igazán lehet megtenni – számolt be a The New York Times a brit sajtpiaci problémáról. Az idegenforgalmi és vendéglátóipari egységek bezárásával a gazdaságot szinte szabad esésbe kezdett, amit a brit mezőgazdaság is megérzett.

A gazdálkodóknak több ezer liter tejet kellett kiönteniük, és az élelmiszer-ipari vállalkozások azért küzdenek, hogy a nem eladható marhahúst és a burgonyahegyeket felhasználják valahogy. Ezeket éttermeknek vagy gyorséttermeknek szántak. A legtöbb termékek piaca stabilizálódott a pandémia enyhülésével, de a speciális termékek sok beszállítója még mindig komoly bajban van. A Stilton különösen sérülékenynek számít. Mindössze fél tucat cég készíti még a különleges, morzsás kék sajtot, és a pandémia több céget is a szakadék szélére sodort.

Az értékesítés átlag harmadával csökkent, de a Hartington Creamery megrendelései 80 százalékkal zuhantak. A gyártók most arra kérik a fogyasztókat, hogy mentsék meg a brit sajtokat, köztük a Stiltont is. A kontinensről származó sajtok helyett javasolják ezek fogyasztását, például hamburgerekbe is. A kampányban a nemzeti érzelmekre építenek, azt hangsúlyozva, hogy ha nem mentik meg a brit sajtokat, akkor sok generációs sajtkészítés hagyományai tűnhetnek el véglegesen. A Stiltonhoz különösen kötődnek a britek, ez az Egyesült Királyság egyik legismertebb élelmiszere, amelyet 1785 óta készítik. Csak a Derbyshire, Leicestershire vagy Nottinghamshire területén készült kék sajtot lehet Stiltonnak hívni. Érdekes, hogy Stilton község egyébként nem ennek a három területnek az egyikén, hanem délebbre Cambridgeshire-ben található.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A KITE Zrt. kiemelt óvintézkedések alkalmazása mellett működik

2020. szeptember 29. 04:36

A KITE Zrt. a jelen járványügyi helyzetben is folyamatosan működik tovább.

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

2020. szeptember 28. 15:47

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

A COVID-19 hatása az európai traktorpiacra

2020. szeptember 23. 08:04

A mezőgazdasági traktor eladás a tavalyi évhez viszonyítva 12,08%-kal csökkent az első félévben.

A KITE is szigorít a koronavírus-járvány miatt

2020. szeptember 4. 17:01

A KITE Zrt. Operatív Törzse az elmúlt napok fokozottan emelkedő koronavírusos megbetegedéseinek esetszámai, valamint egy központi kollégájuk közvetlen érintettsége miatt újabb korlátozó intézkedések bevezetéséről határozott.

Nőtt a nyerstej ára szeptemberben

2019. október 26. 11:39

A nyerstej kiviteli ára 112,2 forint volt, egy hónap alatt 6 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz képest stagnált.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.

Franciaországba szervezett tanulmányutat a NAK

2018. október 27. 15:30

2018. október 15-19. között tizenkét kecsketej- és juhtejtermelő, illetve -feldolgozó kamarai tag utazhatott Franciaországba, a NAK által szervezett és részben a Kamara által finanszírozott sajttechnológiai szakmai tanulmányútra.

Reményteli a kínai exportpiac

2018. november 8. 08:47

Az első Kínai Nemzetközi Import Expón (CIIE) nagy volt az érdeklődés például a borok, a libatoll, a sajtkészítmények, valamint az ásványvizek iránt.