Termőföldtől az asztalig

Almás-körtés őszi pite

Agrofórum Online

„Ronda, de finom” – így hirdetik a piacon a vajkörtét, ami furán hangzik, de végülis igaz. Nekünk szerencsére otthon is bőséggel terem, így nem kellett a piacról beszereznünk ezt a valóban formátlan gyümölcsöt, ami most újfent egy ínycsiklandozó pite alapanyagaként szolgált.

A klasszikus alma-körte párosítás talán az ősz legnépszerűbb ízét adja a fahéjjal kiegészítve. Ezt dobtam fel most egy kis kókuszforgáccsal és némi kreatív díszítéssel. Engedjétek szabadon Ti is a fantáziátokat és bátran árasszátok el a postaládám a szebbnél szebb piték fotóival!

Pitesütésre fel!

 

 

 

 

Hozzávalók:

Pite tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg nádcukor/porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek víz
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 3 közepes méretű alma
  • 2 közepes méretű körte
  • 2 ek. méz
  • fahéj
  • szerecsendió
  • kókuszreszelék

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat.

Összemorzsoljuk, és amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, a tojást és egy vagy két evőkanál vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát robotgépben is összeállíthatjuk.

20 percre betesszük a hűtőbe pihenni.

Míg a pitetészta pihen, lereszeljük az almákat, és a körtét – hámozás nélkül -. Egy tálba tesszük, majd mézet, fahéjat és szerecsendiót teszünk hozzá. Összekeverjük.

A pitetésztát kivesszük a hűtőből (lecsippentünk belőle egy kisebb darabot), kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformánkat. A kis darabot is kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk belőle (én ánizs és falevél formát választottam).

A kibélelt piteformába öntjük a tölteléket, eloszlatjuk, és kidíszítjük a kiszaggatott formákkal. A tetejét megkenjük tojással.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35-40 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2019. december 23. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Megjelent a levélpirosító levéltetű, fakad a szőlő

2019. április 3. 08:54

Ritkán fordul elő, hogy április első napjaiban a kajszi már elvirágzott és a többi gyümölcstermő növény virágzásnak indult. Kivétel ez alól csupán a birs, az alma pedig piros bimbós állapotban van.

Kiemelkedő almatermés várható itthon és Európában is

2018. augusztus 9. 10:58

Miután már néhány hónapja látszott, hogy idén jó lesz az európai termés, a sűrítményárak a kilónkénti 1,6 eurós szintről 1,2 euróra estek, ami még mindig lényegesen magasabb, mint a tavalyi árrobbanás előtti 0,8 euró volt.

Soha ne legyen rosszabb évünk! - A magyar mezőgazdaság 2018. évi teljesítményének elemzése

2019. március 29. 13:46

Előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2017. évi 4 százalékos csökkenés után 2018-ban 3 százalékkal emelkedett. Ezen belül a növényi termékek kibocsátásának volumene 2, az állatok és állati termékeké pedig 6 százalékkal bővült.