Termőföldtől az asztalig

Fűszeres húsgombócok kétféle burgonyával

Agrofórum Online

A darált húsos ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek és nagyon praktikusak. Sokféleképpen fűszerezhető; szinte bármi jól passzol hozzá.

Kétféle burgonyát választottam hozzá. Az egyszerű krumpli tökéletes választás a fűszeres gombócokhoz, a batáta (édesburgonya) pedig kicsit édeskéssé teszi, nem beszélve arról, mennyire egészséges. Próbáljátok ki Ti is!

 Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 80 dkg burgonya
  • 2 közepes édesburgonya
  • 1 csokor friss bazsalikom (a szárított is jó)
  • 1 tojás
  • 2 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 kis szelet kenyér
  • olívaolaj
  • só, bors
  • őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Összegyúrjuk a darált húst a tojással, az apróra vágott bazsalikommal és fokhagymával, a közepes nagyságra vágott vöröshagymával, majd a zsemledarabkákkal.

Megsózzuk, borsozzuk, és meghintjük kb 2 kiskanál őrölt pirospaprikával.

Ezt összedolgozzuk, majd kisebb gombócokat gyúrunk belőle.

A krumplit és az édesburgonyát meghámozzuk, majd kisebb karikákra vágjuk.

Egy közepes tepsi aljába kevés olívaolajat öntünk. 2 sorban ráhalmozzuk az édesburgonyát, majd kicsit megsózzuk.

Tetszés szerint 3 vagy 4 sorban elhelyezzük a gombócokat, majd köréjük a krumpliszeleteket.

Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, lefedjük alufóliával, és kb 40 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 20 percig pirítjuk.

Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2019. december 23. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Sült csirkecomb fűszeres szilvamártással

2019. november 2. 09:05

Véget ért a vénasszonyok nyara és visszafordíthatatlanul belekanyarodtunk az őszbe. Egyre nagyobb kincs a még frissen, a kertből szedhető zöldség/gyümölcs, melyek közül egyik nagy kedvencem a szilva.

Kovászosuborka-krémleves ropogós szalonnával

2019. augusztus 3. 04:36

Ha a nagy hőségben egy hűsítő levesre vágyunk, ezzel nem lőhetünk mellé.

Kaptam egy levelet

2018. június 6. 13:44

A levél tartalma okán ide kívánkozik, a blogba, de van abban némi személyes indíttatás is, hogy szóba hozom…

Húsvéti kirándulás

2019. április 12. 08:15

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.