Termőföldtől az asztalig

Hideg van: jöhet egy klasszikus marhagulyás?

Agrofórum Online

Egy tányér forró gulyás – aki szereti annak egy kis csípős paprikával megbolondítva – még a legborongósabb őszi napokon is képes „feléleszteni” az embert!

Nem véletlenül volt nagyszüleink idejében az őszi betakarítási munkák elmaradhatatlan kelléke, hisz laktató, erőt adó s értő kezek alatt még rendkívül finom is. Némi vörösborral és sok-sok zöldséggel elkészítve már tényleg csak egy nagy karéj kenyér szükséges és önálló fogásként is megállja a helyét.

Ti azért ne várjatok a következő betakarításig, készítsétek el bátran, akár vendégvárónak is!

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhahús
  • 2 vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 3 ek pirospaprika
  • só, bors
  • 2 kk őrölt kömény
  • 0,4 l vörösbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 3 kisebb paprika
  • 50 dkg burgonya
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • zellerzöld

Elkészítés:

A húst megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk.

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd a felforrósított olívaolajon lassú tűzön megfonnyasztjuk.

Hozzáadjuk a húst, és lassú tűzön kevergetve addig pároljuk, míg ki nem fehéredik. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, némi sót és a köménymagot, majd felöntjük a borral és legalább ugyanennyi vízzel. Hozzáadjuk a 2 gerezd felaprított fokhagymát, a félbevágott paradicsomokat, a paprikákat, a felkockázott burgonyát és majdnem puhára főzzük.

Mikor már majdnem kész (kb. 1,5 óra múlva), a leveshez adjuk a megtisztított, apróra kockázott sárga- és a fehérrépát, valamint a zellerzöldet és további 20 percig főzzük.

Apróra vágott petrezselyemzölddel, bazsalikommal és friss fehér kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2019. december 23. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.

Céklaszendvics

2019. augusztus 2. 06:25

Ez az étel nem csak látványos és finom, hanem nagyon egészséges is.

Sárgabarackos muffin rózsahabbal

2019. július 27. 05:38

Beindult nálunk is a sárgabarackszezon! Sokat töprengtem, mi is készüljön a blogra, hiszen ebből a gyümölcsből rengeteg étel alkotható.

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.