Termőföldtől az asztalig

Sült csirkecomb fűszeres szilvamártással

Agrofórum Online

Véget ért a vénasszonyok nyara és visszafordíthatatlanul belekanyarodtunk az őszbe. Egyre nagyobb kincs a még frissen, a kertből szedhető zöldség/gyümölcs, melyek közül egyik nagy kedvencem a szilva.

Szerencsére bőséges forrást nyújt a szilvafánk, így bátran próbálkozhattam egy olyan fogással, melyhez komolyabb mennyiségre volt szükség.  Talán meglepő párosításnak tűnik a borsos-chilis csirkecomb a mézes-fahéjas szilvával, de biztosíthatlak, hogy a végeredmény magáért beszél! Egy ínycsiklandozó fogás, melynek íze s illata egy-kettőre igazi őszt varázsol a konyhába! :)”

Hozzávalók:

  • 6 db csirkecomb (alsó és felső)
  • 500g szilva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 ml vörösbor
  • 100 ml víz
  • csili
  • 1 fahéjrúd
  • 2 ek méz
  • bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A csirkéket alaposan megsózzuk, megborsozzuk, majd tepsibe helyezve olívaolajon 20 percig sütjük őket.

Közben előkészítjük a szilvát; kimagozzuk, félbevágjuk, majd egy tálba tesszük. Összeforgatjuk az apróra vágott fokhagymával, csilivel, és vörösborral.

Ha letelt a 20 perc sütési idő, a hőfokot 180 fokra levesszük. A csirke mellé tesszük a fűszeres szilvamártást, a fahéjrudat, és 100 ml vizet.

Kb 45-50 percig sütjük, amíg a combok megpuhulnak, és a szilva össze nem esik.

A végén kis mézet csurgatunk rá, és 15 percig sütjük még.

Köretnek tócsnit, burgonyapürét vagy zöldséget (brokkoli, spenót) ajánlok.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2019. december 23. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Fűszeres húsgombócok kétféle burgonyával

2019. november 10. 09:22

A darált húsos ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek és nagyon praktikusak. Sokféleképpen fűszerezhető; szinte bármi jól passzol hozzá.

Karám blog - a bemutatkozás

2018. február 12. 12:09

A legnagyobb hazai közösségi oldalon Karám-hírek néven néhányan már találkozhattak az írásaimmal, gondolataimmal, most azonban ezen a felületen induló blogom kapcsán először szeretnék bemutatkozni, Kedves Olvasók.

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással II. rész

2018. június 11. 13:50

Hányszor keletkezik olyan természetes eredetű vagy mesterséges hulladék a gazdaságban vagy a ház körül, aminek találhatunk egy tökéletes dekorációs vagy új használati funkciót.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.