Termőföldtől az asztalig

Sült csirkecomb fűszeres szilvamártással

Agrofórum Online

Véget ért a vénasszonyok nyara és visszafordíthatatlanul belekanyarodtunk az őszbe. Egyre nagyobb kincs a még frissen, a kertből szedhető zöldség/gyümölcs, melyek közül egyik nagy kedvencem a szilva.

Szerencsére bőséges forrást nyújt a szilvafánk, így bátran próbálkozhattam egy olyan fogással, melyhez komolyabb mennyiségre volt szükség.  Talán meglepő párosításnak tűnik a borsos-chilis csirkecomb a mézes-fahéjas szilvával, de biztosíthatlak, hogy a végeredmény magáért beszél! Egy ínycsiklandozó fogás, melynek íze s illata egy-kettőre igazi őszt varázsol a konyhába! :)”

Hozzávalók:

  • 6 db csirkecomb (alsó és felső)
  • 500g szilva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 ml vörösbor
  • 100 ml víz
  • csili
  • 1 fahéjrúd
  • 2 ek méz
  • bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A csirkéket alaposan megsózzuk, megborsozzuk, majd tepsibe helyezve olívaolajon 20 percig sütjük őket.

Közben előkészítjük a szilvát; kimagozzuk, félbevágjuk, majd egy tálba tesszük. Összeforgatjuk az apróra vágott fokhagymával, csilivel, és vörösborral.

Ha letelt a 20 perc sütési idő, a hőfokot 180 fokra levesszük. A csirke mellé tesszük a fűszeres szilvamártást, a fahéjrudat, és 100 ml vizet.

Kb 45-50 percig sütjük, amíg a combok megpuhulnak, és a szilva össze nem esik.

A végén kis mézet csurgatunk rá, és 15 percig sütjük még.

Köretnek tócsnit, burgonyapürét vagy zöldséget (brokkoli, spenót) ajánlok.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2019. december 23. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye

2019. október 11. 04:39

Nem is gondolnánk, mennyire vonzza a szemünket kinn a természetben a fekete szín. Ősszel számtalanszor találkozhatunk a kirándulásaink alkalmával ébenfekete termést nevelő növényekkel. Mit kell tudnunk a nadragulya, a közönséges fagyal és a fekete bodza terméséről?

Kaptam egy levelet

2018. június 6. 13:44

A levél tartalma okán ide kívánkozik, a blogba, de van abban némi személyes indíttatás is, hogy szóba hozom…

Zöldségvarázs natúr csirkemellel és rukkolával

2019. július 20. 05:36

Ha ránézek erre a sok színes zöldségre, azonnal mosolyogni támad kedvem. Igazi tavaszi-nyári főétel, ami tele van vitamindús zöldségekkel.

Sziklafal

2018. szeptember 26. 14:49

Ami a képen látszik, egy távoli felvétel a Sziklafalról.