Pite minden mennyiségben! - szoktam mondani, hiszen teljesen odavagyok értük. Legyen sós vagy édes, zöldséges vagy lekváros, kerek vagy szögletes.
S bár ez a szilvás-fahéjas pite a telet idézi sokak számára, tapasztalatból mondhatom, hogy ősszel is kiválóan megállja a helyét. Fogyasszátok egészséggel!
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 45-50 dkg szilva
- 1 kávéskanál fahéj
- 3 evőkanál nádcukor (lehet sima cukor is, abból 2 kanál)
- 5 dkg darált mandula
- 10-15 dkg mandulapehely
Elkészítés:
A lisztet az apróra vágott hideg vajjal eldolgozzuk. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.
Ha a tészta összeállt egy gombócba, becsomagoljuk fóliába, és betesszük a hűtőbe fél órára.
30 perc után a tésztát lisztezett felületen a piteformánknak megfelelő nagyságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát beletesszük a kivajazott piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk, majd 180 fokon előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd a megtisztított gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
10 perc után kivesszük a pitét a sütőből. Manduladarabokat szórunk a pite aljára, mert az fogja felszívni a szilva levét, és így nem áztatja el a süteményt. Ezután belehalmozzuk a megcukrozott szilvát is.
A pitét további 25 percig sütjük, amíg a szilva meg nem puhul.
A pitét pirított mandulapehellyel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!