A nemes alma (Malus domestica) a világ gyümölcstermesztésében és a gyümölcsfogyasztásában kiemelkedő szerepet játszik. A legjelentősebb mérsékelt égövi gyümölcsfaj, amely mindkét féltekén eredményesen termeszthető. Hazánkban a legnagyobb területen termesztett gyümölcsféle, a gyümölcsfogyasztásunkban szintén jelentős szerepet játszik az alma. Magyarországon a termőterülete 32 ezer hektár, a betakarított éves termésmennyiség 473 ezer tonna (KSH, 2017). Főbb kórokozói, kártevői: alma mozaik vírus, baktériumos gyökérgolyva, tűzelhalás, lisztharmat, varasodás, monília, korompenész, levéltetvek, vértetű, kaliforniai pajzstetű, bimbólikasztó-ormányos, almamoly, araszolók, levélbarkók, nagy farontólepke. Almából több mint 200 feldolgozott élelmiszeripari terméket állítanak elő, például a szűrt és rostos almalét, az almaléből előállított sűrítményt. Az alma termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2018. június 28.
A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.
2018. június 28.
A kertészeti kultúrák közül a meggytermesztés értékesítési gondjai mellé néhány térségben növényvédelmi probléma is társult.
2018. június 7.
A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.
2018. május 29.
A felmérés közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére terjedt ki.
2018. május 24.
A gyümölcsösök aktuális növényvédelmi problémáira és a lehetséges megoldásokra hívjuk fel a szakemberek figyelmét szakcikkünkben.
2018. május 23.
Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.
2018. május 23.
Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni
2018. május 20.
Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.