A baromfi háztáji szárnyas állat, melyet húsáért, tolláért, tojásáért tenyésztenek. Fontosabb baromfifajok: tyúk, kacsa, liba, pulyka. Régiesen: apró marha.
A baromfi minden falusi ház megszokott lakója volt régen. Ma már egyre kevesebben tartanak baromfit háztájiban, az üzemi, zárt tartás vált meghatározóvá. A baromfiágazat a magyar állattenyésztés jelentős szegmense, 2018-ban ez az ágazat adta az agrárium kibocsátásának több mint 14 százalékát (Agrárminisztérium). A KSH 2017-es adatai alapján hazánkban a baromfiállomány 40,6 millió darab volt, ebből tyúk 31,8 millió, kacsa 4,7 millió, pulyka 2,9 millió és lúd 1,2 millió egyed. A baromfihús-fogyasztás Magyarországon 30 kg/fő körül volt az utóbbi években. Ezzel a baromfihús az éves húsfogyasztásunkban vezető szerepet tölt be, az egy főre jutó összes húsfogyasztás közel 50%-át adva. A baromfiágazattal kapcsolatos friss híreket megtalálja az Agrofórum Online szakportál Állattenyésztés rovatában.
2014. október 2.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet közzétette legfrissebb baromfipiaci jelentését, amelyből kiderül, hogy Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (276 forint/kg) 7 százalékkal volt alacsonyabb 2014 első harmincnyolc hetében az egy évvel korábbinál.