A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája a borkultúrában nagy figyelmet érdemel. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 22 hazai borvidék 58 067 hektár termőterületét tartja nyilván (HNT, 2015). A hegyközségek a bortermelés hivatalos alapegységei. Néhány fajta a fehérborszőlők közül: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Bianca, Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Olaszrizling; a vörösborszőlők közül: Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Othello, Medina, Cabernet sauvignon, Zweigelt. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről, valamint a borászattal kapcsolatban érdekes információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2018. május 7.
Magyarországon sokan termelnek csonthéjas gyümölcsöt, azon belül pedig meggyet és cseresznyét, különböző termesztés-technológiák szerint.
2018. április 23.
Konyári János, a balatonboglári Konyári Pincészet alapítója nyerte el a Borászok Borásza címet, míg a Borászok Barátjának a brit Caroline Gilby borszakértőt választották.
2018. április 18.
Újból önálló standdal mutatkoznak be a magyar borok a Vinitaly nemzetközi borászati rendezvényen és szakkiállításon, az olaszországi Veronában.
2018. április 12.
A borvidék sokszínű kínálatát idén első alkalommal ismerhetik meg a kóstoló látogatói, a kiállítók között ugyanis ott lesznek a legismertebb szálláshelyek, programhelyszínek, kézműves termelők, vendéglátóhelyek is, akik a borokhoz illő finomságokkal készülnek.
2018. április 6.
Az idén nyolc kategóriában jutalmazták a magyar borvilág kiválóságait a VinCE Awards-díjjal, amelyet a Várkert Bazárban adtak át a 9. VinCE Budapest Wine Show nyitónapján.
2018. március 26.
A Nemzeti Borkiválóság Program a Földművelésügyi Minisztérium országos bormustrája, amely hazánk borvidékeit, szőlőfajtáit és borászatait mutatja be.
2018. március 25.
Magyarország pezsgőexportja 40 százalékkal volt több 2017-ben az egy évvel korábbinál, az ebből származó bevétel pedig 11 százalékkal nőtt.
2018. március 23.
A bormintáknál megállapítható lesz a fajta, a származási hely és az évjárat valódisága is.
2018. március 20.
Csaknem hatvan tokaj-hegyaljai pincészet több mint 150 bora és mesterkurzusok várják az érdeklődőket a Tokaji Március nagykóstolón szombaton.