A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája a borkultúrában nagy figyelmet érdemel. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 22 hazai borvidék 58 067 hektár termőterületét tartja nyilván (HNT, 2015). A hegyközségek a bortermelés hivatalos alapegységei. Néhány fajta a fehérborszőlők közül: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Bianca, Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Olaszrizling; a vörösborszőlők közül: Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Othello, Medina, Cabernet sauvignon, Zweigelt. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről, valamint a borászattal kapcsolatban érdekes információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2014. november 19.
A Dobosi család pincészetének két fiatal, ambiciózus tagjával, Dobosi Győzővel és testvérével, Dobosi Bálinttal.
2014. november 18.
Az intézkedés lehetővé teszi a tiszta piaci helyzet kialakítását, valamint a teljes termékpálya nyomon követhetőségét.
2014. november 10.
Bolyki János, Borbély Tamás, Dúzsi Tamás, Koch Csaba és Szőke Mátyás lettek az Év Bortermelője Magyarországon 2014 díj jelöltjei.
2014. október 7.
A feldolgozói értékesítési ára 4 százalékkal mérséklődött 2014. január-szeptember között az előző év hasonló időszakához viszonyítva.
2014. szeptember 1.
Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat kedvező, napsütéses időjárás esetén.