A borászat a borkészítés ismeretrendszerét vizsgáló tudományág. Magába foglalja a borok előállítását, kezelését, fejlődését és a stabilizáció során végbemenő folyamatokat, illetve bizonyos fokig a borszőlőtermesztéssel kapcsolatos tudnivalókat és előírásokat, továbbá a borkultúrát. Hétköznapi értelemben borászati üzemet is értenek alatta. Magyarország éves bortermelése 2017-ben 3,58 millió hektoliter volt, melyhez a szőlőt az 5 borrégióban, 22 történelmi borvidéken érlelték (KSH). A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2018-ban 100 hegyközséget tartott nyilván, melyhez összesen 2236 település tartozott. Az Agrofórum Online Szőlő-bor rovatában megtalálja a borászattal kapcsolatos, aktuális híreket.
2017. szeptember 14.
Heves megye mindkét borvidékén, az egrin és a mátrain korábban kezdődött a megszokottnál a szüret, a gazdák jó minőségű szőlőtermésre számíthatnak.
2017. augusztus 31.
Magyarországon évente 40-50-szer riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, ezeknek a felénél viszont már nem tudnak segíteni.
2017. augusztus 30.
Az első öt hónapban a magyar borkivitel mennyisége elérte a 330 ezer hektolitert, értékben pedig a 11,3 milliárd forintot.
2017. augusztus 21.
A meleg miatt nyolc-tíz nappal előrébb tartanak a szüretelési munkákban.
2017. augusztus 14.
Bizakodóak a szőlészek és borászok, a növények egészségesek, és ha az időjárás sem szól közbe, kiváló termést szüretelhetnek az idén.
2017. augusztus 3.
Ebből a szőlőből készül Magyarország és Európa első újbora, amelyet idén is egy badacsonyörsi pincészetben fognak palackozni.
2017. augusztus 1.
Valamennyi, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által ellenőrzött, 2016-os évjáratú, száraz kékfrankos rozé megfelelt az élelmiszerbiztonsági és beltartalmi szempontoknak.
2017. július 28.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a rendezett piaci viszonyok kialakulását reméli a bevezetett új felvásárlási intézkedésektől. Ehhez az állam is minden segítséget megad.
2017. július 26.
Alaposan megerősödtek a magyar borászatok: kevesebb a veszteséges cég, egyúttal a bevételi átlag jelentősen nőtt tavaly.