A borászat a borkészítés ismeretrendszerét vizsgáló tudományág. Magába foglalja a borok előállítását, kezelését, fejlődését és a stabilizáció során végbemenő folyamatokat, illetve bizonyos fokig a borszőlőtermesztéssel kapcsolatos tudnivalókat és előírásokat, továbbá a borkultúrát. Hétköznapi értelemben borászati üzemet is értenek alatta. Magyarország éves bortermelése 2017-ben 3,58 millió hektoliter volt, melyhez a szőlőt az 5 borrégióban, 22 történelmi borvidéken érlelték (KSH). A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2018-ban 100 hegyközséget tartott nyilván, melyhez összesen 2236 település tartozott. Az Agrofórum Online Szőlő-bor rovatában megtalálja a borászattal kapcsolatos, aktuális híreket.
2017. július 25.
Jó évjáratra számítanak idén a villányi borvidék termelői.
2017. július 19.
A H1-NMR módszer alkalmazásával a világ NMR-adatbázisához kapcsolódóan a hazai borrégiók, szőlőfajták és évjáratok adatbázisa és identifikációs algoritmusa készülhet el.
2017. június 28.
A szőlők megóvása érdekében kezdeményezték borászok építési moratórium bevezetését a Balaton északi parti településeinek külterületein.
2017. június 6.
A pincészetek napos, az átlagosnál picit melegebb időjárásban bíznak, átlagos csapadékkal, és reménykednek abban is, hogy a jégverés elkerüli az ültetvényeket.
2017. május 31.
A piacszervezési intézkedések célja a szüreti időszakban jelentkező feszültségek feloldása, a kiszámíthatóság növelése.
2017. május 24.
Pár héten belül felfüggesztik a ,,Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása" című felhívást.
2017. április 28.
Stratégiai cél a névhasználati szabályok, vagyis a termékleírások felülvizsgálata.
2017. április 21.
A hirtelen jött áprilisi havazás hiába látványos, a száraz fagyok sokkal inkább jelenthetnek veszélyt a szőlőtermésre.
2017. április 20.
A 38. alkalommal megrendezett hazai megmérettetés nemcsak a minőségi borok termelőinek kíván pozitív visszajelzést adni.