A borászat a borkészítés ismeretrendszerét vizsgáló tudományág. Magába foglalja a borok előállítását, kezelését, fejlődését és a stabilizáció során végbemenő folyamatokat, illetve bizonyos fokig a borszőlőtermesztéssel kapcsolatos tudnivalókat és előírásokat, továbbá a borkultúrát. Hétköznapi értelemben borászati üzemet is értenek alatta. Magyarország éves bortermelése 2017-ben 3,58 millió hektoliter volt, melyhez a szőlőt az 5 borrégióban, 22 történelmi borvidéken érlelték (KSH). A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2018-ban 100 hegyközséget tartott nyilván, melyhez összesen 2236 település tartozott. Az Agrofórum Online Szőlő-bor rovatában megtalálja a borászattal kapcsolatos, aktuális híreket.
2016. szeptember 5.
Mennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlős gazdák és borászok várakozásai alapján.
2016. augusztus 10.
Ebben a borászati évben nem lesz olyan jó a szőlőtermés, mint tavaly, amikor csaknem 3 millió hektoliternyi bort termelt az ország.
2016. augusztus 4.
A magyarországi borágazatnak tudatos gazdálkodásra és tudatos szabályozásra van szüksége, ez lehet a hosszú távú siker biztosítéka.
2016. augusztus 3.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa átfogó szőlészeti és borászati ágazati stratégiát készített. A dokumentumot szakmai vitára bocsátották.
2016. július 14.
Kiemelten is kezelik a szőlőtermeléssel és a borászattal foglalkozó vállalkozások technológiai korszerűsítését.
2016. március 16.
Elsőként a Fehér- és rozéborok országkóstolóját hirdetik meg, amire május 2-ig lehet jelentkezni.
2016. március 10.
Vörösborok kategóriájában pedig Eger, Villány és a Szekszárd borászatai jeleskedtek.
2016. február 5.
Főleg a Kunsági borvidéken voltak jelentős mértékű telepítések, de a Mátra-körzet erősödésére is felfigyeltek.
2016. január 5.
A Varga Pincészetnél az értékesítés 2015-ben tovább nőtt, míg a napokban kerül a kormány elé a Tokaj Kereskedőház négyéves fejlesztési terve.