Címke: Borászat

borászat

A borászat a borkészítés ismeretrendszerét vizsgáló tudományág. Magába foglalja a borok előállítását, kezelését, fejlődését és a stabilizáció során végbemenő folyamatokat, illetve bizonyos fokig a borszőlőtermesztéssel kapcsolatos tudnivalókat és előírásokat, továbbá a borkultúrát. Hétköznapi értelemben borászati üzemet is értenek alatta. Magyarország éves bortermelése 2017-ben 3,58 millió hektoliter volt, melyhez a szőlőt az 5 borrégióban, 22 történelmi borvidéken érlelték (KSH). A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2018-ban 100 hegyközséget tartott nyilván, melyhez összesen 2236 település tartozott. Az Agrofórum Online Szőlő-bor rovatában megtalálja a borászattal kapcsolatos, aktuális híreket.

Kapcsolódó címkék

állásbörzeLamborghiniborrugós boronaTokaji Borvidékborsóőszi takarmányborsóbórhiányfogasboronaboronauborka mozaik vírusbordás keluborkaszárazborsótárcsás boronaTrelleborgBorealis L.A.T. Hungária Kft.kígyóuborkaKer-Bor Kft.Kalmár TiborbíborherezsomborforgóboronaUrbán ZsomborborszőlőÉv BortermelőjeborászbioborMagyar Bor AkadémiaÉv Borászaborászati gépek beszerzéseborászatborászati gépborpiacPolgár GáborBenedek BorbálaBalatonboglári Borgazdasági Zrt.borversenyhengerboronazöldborsóSoproni borvidéktalajborításFrittmann borászatMagyar Szőlő- és Bortermelők Egyesületeborászati támogatásBoros JánosNemzeti Borkiválóság Programborsózsizsikbőrcsomósodás-kórbőrcsomósodáskórmátrai borvidékDubicz Borászat és SzőlőbirtokPannónia Női Borrendborászati szakkiállításTarcali GáborCatros tárcsás boronaOrszágos Syngenta BorversenyKoch borászatkisüzemi bortermelőszekszárdi borvidéktolnai borvidéksalátauborkakonzervuborkaMagyar Borok Eredetmintázati Térképe Programbormarketingrozébornemzeti borkincstár programÉv Bortermelője 2017borvidékMagyar Bor NagydíjMagyar Borszakírók KöreKülhoni Magyar Borászok EgyesületeborkrémlevessárgaborsóDél-Balatoni borvidékborközpontBorjog és Bormarketing Konferenciaborászati ágazatborjúborkóstolóDr. Csíbor IstvánfehérborvörösborBidló Gáborélelmiszer-laboratóriumhajtatott uborkaEgri BorvidékGál TiborBorászok BorászaBorsó-aknázólégyborsórozsdauborkalisztharmatBorreformBorealisBalatonboglári borvidékCanter Borházborókaszúboróka-pajzstetűborókarozsdaUgron Ákos GáborLászló Tibor ZoltánKecskeméti barackpálinka és borfesztiválBordeauxközösségi borfeldolgozóuborka peronoszpóravörösborfesztiválBorkultúraBorkóstolásBormedencefürtös uborkaÚjborfesztiválnyílbordázatszőlő-bor nemzeti támogatási programlaboratóriumKifejtő borsóVelőborsóCukorborsóCsokiLaBorBorhibaBorbetegségBorkezelésBorfogyasztásMegyimóri GáborBorsodi Sörgyárborexportforralt borAz Év bortermelője MagyarországonBorealis L.A.TPannonhalmi borvidékborzseléOrszágos Borszakértő BizottságBorsos malombörtönJásdi BorteraszBorjour MagnumbortermelésBalla Borászataz Év bortermelőjeMénesi borvidékborokOrszágos Borversenyjúlia-borbolyaNeszmélyi BorvidékIX. Akali Bor Napja Mandulavirágzáskorborkülönlegességjégborfőborszáraz bora szemelt szőlőből készült bora töppedt szőlőből készült borA&L Canada LaboratóriumBőralmacsicseriborsóbórtrágyázásborászati szakbemutatóBorealis L.A.T Hungary Kft.Budai ArborétumarborétumKenyér és BorünnepbortermelőkNagy-Somlói Borvidékborsó-levéltetűeAmborsiaborászati pályázatborostyánerdőborításAvasi BorangolásborházakborünnepXXV. Szegedi BorfesztiválOrbán napi BorünnepbioborversenybóraxlaborfelszerelésekNémet Borászati IntézetcsomborDuna menti borrégióBalatoni Hal- és BorünnepborászokXXVII. Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi BorversenybortúraborvacsoraBükki borvidékVinalia Bajai Nemzetközi BorfesztiválVingardium Borligetborókaborsikafűbordóilésóskaborbolyabor roadshowborágazatBalatonBorborlepárlásegri borXIV. Gyógy-Bor NapokXXVI. Vonyarci Boros ForgatagborsómolyborsólevéltetűBor7Badacsonyi Borvidékszőlőszőlőkombájnszőlőművelésszőlőgyökértetűcsemegeszőlőszőlőtermesztésszőlőültetvényszőlő sárgaságAmerikai szőlőkabócacsemege szőlőszőlőültetvények szerkezetátalakításaszőlőtelepítésszőlőőrszőlő újratelepítési jogNÉBIH. szőlőtarka szőlőmolynyerges szőlőmolyszőlőmolyszőlő nemezes gubacsatkaszőlő gyökértetűkékszőlőékköves faaraszolószőlőlisztharmatkígyóaknás szőlőmolyszőlő gubacsatkaSzőlőnemesítésSzőlőfürtSzőlősSzőlő-szaporítóanyagszámvitelről szóló törvényszőlőmagSzőlőalanySzőlőnemesítőSzőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmaszőlővesszőszőlőtőkeszőlőültetvény szerkezetátalakításKristinus Szőlőbirtokszőlőterméscsemegeszőlő lombtrágyázás tápanyagellátás Tápanyag-megosztásszőlő sorközszőlő telepítésszőlő levélatkákfehérszőlőszőlővédelemgyümölcsgyümölcstermesztésgyümölcsültetvényNAIK Gyümölcstermesztési KutatóintézettojásgyümölcsÉszakkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstrópusi gyümölcsiskolagyümölcsgyümölcsösgyümölcsrepedésgyümölcsmolygyümölcsfaglöospóriumos gyümölcsrothadáskeleti gyümölcsmolyközönséges gyümölcsfa-takácsatkapiros gyümölcsfa-takácsatkamoníliás gyümölcsrothadászöldség-gyümölcsalternáriás gyümölcsfoltosságegzotikus gyümölcsbogyós gyümölcsGyümölcstermesztési Kutatóintézetgyümölcspárlatgyümölcs feldolgozó üzemgyümölcslégyümölcsrázógépgyümölcsfeldolgozásmérsékelt égövi gyümölcsfajgyümölcsös-ültetvénygyümölcsminőségutóérő gyümölcsökgyümölcsfeldolgozócsonthéjas gyümölcsGyümölcskülönlegességgyümölcsösök vértetűGyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetgyümölcsmúmiagyümölcsszedésgyümölcsfákgyümölcsök áragyümölcsritkításgyümölcsökgyümölcshullásSimon GyümölcsalmaDalmand Zrt.szalmaHinfner KálmánalmavarasodásMagyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetemobilalkalmazásszalmaszecskázópálmaolajalmamolyalmalevél-aknázómolyalmafazöld alma levéltetűalmalevél-atkaléalmaalmafa lisztharmatalmaültetvényforgalmazásHoneycrisp almaDalmandalmafiloxériaSzabolcsi almadíszalmaalmalisztharmatalmafa vértetűszalmadarázsszalmabálaalkalmazásalmatermelésalmatermesztésipari almaalma keserűfoltosságalma gubacsszúnyogalmaágazatalmalébirsalmaKenessey Kálmánalkalmazottfrissen préselt almaléNFC almaléforgalmazókforgalmazóétkezési almarzisztens almafajtaalmafajtákmodern almafajtákHonti almatéli fehér kálvil almarétesalmaPónyik almazöld almalevéltetűKálmán körteNemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszerhúsforgalmazáslevélpirosító alma-levéltetűalmatermésűekgépforgalmazásterményforgalmazásalmalé sűrítménypálmaliliomalmapiacőszibarackzöld őszibarack levéltetűhamvas őszibarack levéltetűhomokháti őszibarack pálinkameggyMagyar Meggytermelők SzövetségemeggylevesmeggybefőttIpari meggycseresznyemeggymeggyfúró ormányosbabérmeggymeggyrázóléipari meggyzselnicemeggy-levéltetűcseresznyeamerikai keleti cseresznyelégyeurópai cseresznyelégyCseresznyelégyfekete cseresznye-levéltetűcseresznyeexportszilvaÁllami Ménesgazdaság SzilvásváradszilvamolySzarvasi Szilvanappoloskaszagú szilvadarázsbábaszilvaszilva levélatkaÁzsiai datolyaszilvaVirginiai datolyaszilvaLótuszszilvavérszilvaKökényszilvaMarianna szilvaszilvatermésszilvatermesztésszilvarozsdaszilvadarázsszilvaorrú keszeg
Agrárhírek / Szőlő-Bor

3,5 milliárd forinttal támogatják a minőségi borok értékesítését

2019. szeptember 6.

A magyar borászatok az európai borok között sokszínűségükkel tűnnek ki, a Kárpát-medencében pedig csodálatosak az adottságok a bortermelésre.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Díjazták a hazai borokat

2019. június 26.

Az itthon megtermelt borok döntő többségét az országhatáron belül fogyasztjuk el.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Megújult a badacsonytomaji borászati központ

2019. június 15.

Az épület elsősorban borászati üzemként működik a jövőben, és emellett bemutatótérként funkcionál, ahol az érdeklődők megismerhetik a borkészítés folyamatát a szőlő feldolgozásától egészen a palackozásig.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Megválasztották az Országház borait

2019. június 15.

Az olaszrizlingek közül a neszmélyi Szöllősi Pincészet 2017-es borát választotta ki a zsűri, a furmint kategória legjobbja pedig a Grand Tokaj 2015-ös Kővágó Furmintja lett.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Növekedett a magyar bortermelés

2019. június 6.

Magyarországon 392 ezer tonna borszőlőt szüreteltek 2018-ban, ebből 3,75 millió hektoliter bor készült, ami csaknem 30 százalékkal több, mint a 2017. évi bortermelés.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Idén is sok bor készülhet

2019. június 3.

Az elmúlt tíz évben nem készült annyi bor Európában, mint tavaly, a szakemberek az idén is jelentős mennyiségre számítanak.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Elkészültek az Egri borvidék egyedi borospalackjai

2019. június 1.

A palack formáját egy 1930-as évekből származó elődje ihlette, annak kis mértékű újragondolásával, az Orosházi Üveggyár közreműködésével készült el az új produktum.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Az év bortermelője életműdíjjal tüntették ki Garamvári Vencelt

2019. május 31.

Garamvári Vencel fél évszázada végzett munkája ma már a magyar bor- és pezsgőtörténelem része, ő pedig önzetlenül állítja tudását a fiatal borászgenerációk szolgálatába.