A burgonya (Solanum tuberosum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, géncentruma a Dél-Amerikai Andok hegység (Mexikó, Peru, Chile). Európába először a XVI. században került be, Magyarországon a XVIII. század végén jelent meg. A burgonyát a gyakorlatban vegetatív úton (gumóval) szaporítják, nemesítéskor alkalmazzák a maggal történő szaporítást. A sikeres burgonyatermesztés elengedhetetlen feltétele az egészséges, jó minőségű, nagy biológiai értékű vetőgumó, melyeket a bakhátas termesztéshez alkalmaznak. Tápanyag- és vízigénye magas, a talaj minőségére is érzékeny. A burgonya ültetését akkor lehet elkezdeni, ha a talaj hőmérséklete a 10-12 cm-es mélységben eléri a 7-8 °C-ot. A burgonya akkor érett, ha levélzete és szára elszáradt, a gumóról dörzsöléssel nem távolítható el a héj. A hazai téli tárolásra termesztett burgonyafajták általában szeptemberben takaríthatók be. Hazánkban 2017-ben 14 658 hektáron termesztették, a termésátlag 21,5 t/ha körül alakult (KSH). Fontosabb betegségei, kártevői: burgonya levélsodródás, burgonya vonalas betegség, sugárgombás varasodás, burgonyavész, burgonyahimlő, fuzáriumos tőhervadás és gumórothadás, salternáriás szárazfoltosság, burgonya-fonálféreg, burgonyabogár. A burgonyát gumójáért termesztjük (föld alatti módosult raktározó szár). Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, Magyarországon egy ember évente átlagosan mintegy 50 kg burgonyát fogyaszt el. Termesztési technológiájáról, vetőgumó-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2015. szeptember 15.
A gabonafélék ára 8,1, a zöldségféléké 3,3 százalékkal lett kisebb júliusban
2015. július 1.
Évről-évre megrendeznek két szakmai fórumot, egyet tél végén, egyet meg ilyenkor (június 25.) a nyár közepén. A jelenlegi a XIII. Országos Burgonya növényvédelmi tanácskozás és bemutató címet viselte.
2015. április 14.
A termelői árak csökkenése 2013 júliusa óta megszakítás nélkül tart, bő egy évig a gabonafélék árcsökkenése okozta, de tavaly augusztus óta az állati termékek termelői ára is folyamatosan csökken.
2015. március 20.
Bemutatjuk az új termékek technológiai előírásait, és felhívjuk a figyelmet a régebbi szerek felhasználásában bekövetkezett változásokra is.
2015. március 6.
Az ország négy pontján szakmai kerekasztal-beszélgetést szerveznek a burgonyaágazat megújítása céljából.
2015. február 16.
A búza ára megegyezett az egy évvel korábbival, a kukoricáé viszont 11 százalékkal alacsonyabb lett.
2015. február 7.
A tengervizet leginkább elviselő haszonnövénynek a burgonyát találták.
2015. január 23.
A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei EKÁER csoportja felfigyelt egy megyei településen üzemelő raktárhelyiségre.