Címke: Burgonya

burgonya

A burgonya (Solanum tuberosum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, géncentruma a Dél-Amerikai Andok hegység (Mexikó, Peru, Chile). Európába először a XVI. században került be, Magyarországon a XVIII. század végén jelent meg. A burgonyát a gyakorlatban vegetatív úton (gumóval) szaporítják, nemesítéskor alkalmazzák a maggal történő szaporítást. A sikeres burgonyatermesztés elengedhetetlen feltétele az egészséges, jó minőségű, nagy biológiai értékű vetőgumó, melyeket a bakhátas termesztéshez alkalmaznak. Tápanyag- és vízigénye magas, a talaj minőségére is érzékeny. A burgonya ültetését akkor lehet elkezdeni, ha a talaj hőmérséklete a 10-12 cm-es mélységben eléri a 7-8 °C-ot. A burgonya akkor érett, ha levélzete és szára elszáradt, a gumóról dörzsöléssel nem távolítható el a héj. A hazai téli tárolásra termesztett burgonyafajták általában szeptemberben takaríthatók be. Hazánkban 2017-ben 14 658 hektáron termesztették, a termésátlag 21,5 t/ha körül alakult (KSH). Fontosabb betegségei, kártevői:  burgonya levélsodródás, burgonya vonalas betegség, sugárgombás varasodás, burgonyavész, burgonyahimlő, fuzáriumos tőhervadás és gumórothadás, salternáriás szárazfoltosság, burgonya-fonálféreg, burgonyabogár. A burgonyát gumójáért termesztjük (föld alatti módosult raktározó szár). Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, Magyarországon egy ember évente átlagosan mintegy 50 kg burgonyát fogyaszt el. Termesztési technológiájáról, vetőgumó-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.

Kapcsolódó címkék

növénytermesztésprecíziós növénytermesztésszántóföldi növénytermesztésdísznövénytermesztésfehérjenövénytermesztéskertészetkertészeti gépkertészeti gépbemutatókertészeti traktorkertészeti kiállításkertészeti géptámogatáskertészetek korszerűsítéseMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítésekertészeti támogatásZsendülés Kertészeti Konferenciakertészeti ágazatMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.Kertészettudományi KarkertészetigépűrkertészetNemzetközi Mezőgazdasági és Kertészeti Munkagép (EIMA) kiállításMagyar Kertészeti Árudák EgyesületeV. Kertészeti KonferenciaZsendülés - V. Kertészeti Konferenciakertészeti központkertészeti kultúrazöldségzöldségtermesztéskukoricazöldségzöldség-gyümölcszöldséghibridhajtatott zöldségzöldségfélékZöldségkülönlegességzöldségnövényfagyasztott zöldségGyökérzöldségzöldség áraprimőr zöldségzöldséghajtatásszezonális zöldségparadicsomhajtatott paradicsomfürtös paradicsomparadicsomvészparadicsom foltos hervadás víruskoktélparadicsomipari paradicsomVeresi Paradicsom Kft.paradicsom aknázómolyParadicsom bronzfoltosság víruszebraparadicsomcherry paradicsompaprikahajtatott paprikafűszerpaprikafűszerpaprika-termesztésszabadföldi paprikazöldpaprikakaliforniai paprikaétkezési paprikagombapaprikáspaprika csúcsrothadáspaprikafélékcsilipaprikachilipaprikaTelek Paprika Kft.Töltött paprika - pontybólPaprikalisztharmat
Agrárhírek / Agrárközélet

4,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak tavaly novemberben

2019. január 14.

A gabonafélék ára 13,4 százalékkal nőtt, ezen belül a búza ára 21,5, a kukoricáé 6,0 százalékkal.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Luxuscikk lehet a sült krumpli!

2018. december 29.

Míg Írországban az elmúlt évben a vendéglátóipari szektor 60-80 euróért juthatott hozzá egy tonna hámozott burgonyához, addig most 340-350 eurót kell fizetniük

Agrárhírek / Terményárak

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29.

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Több kukorica és napraforgó termett az idén, mint tavaly

2018. november 27.

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 604,4 ezer hektárról 1,8 millió tonna napraforgót takarítottak be.

Szakcikkek / Zöldség

„Újburgonya” – nem csak tavasszal

2018. november 23.

A nyári ültetésből származó, nem teljesen beparásodott héjú burgonya tetszetősebb, mint a teljesen beparásodott héjú. Termesztésének lehetőségeiről, értékeiről szól a Zöldségtermesztés rovat e havi írása.

Szakcikkek / Zöldség

Zsenge burgonyagumók előállítására irányuló technológiai változatok

2018. november 6.

A burgonya jelenleg a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye. A termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg. Napjainkban több mint 100 országban, mintegy 20 millió hektáron 320-340 millió tonna nagyságrendben termesztik. A termelés felfutásával egyidejűleg a hasznosítás tekintetében is jelentős változások következtek be.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29.

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Szépen haladnak az őszi munkák

2018. október 16.

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra.

Szaktanácsadás