Az élelmiszer emberi fogyasztásra alkalmas feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan termék. Az élelmiszer fogalmába beletartozik a víz és az italok is, illetve minden olyan anyag, melyet a készítése során a termékhez hozzáadnak. Az élelmiszeripar a feldolgozó ipar egyik alága, mely az összes feldolgozóipari termelés kb. 10%-át adja. Az élelmiszeripar alágazatai: húsfeldolgozás és -tartósítás, húskészítmények gyártása; halfeldolgozás és – tartósítás; gyümölcs- és zöldségfeldolgozás és -tartósítás; tejfeldolgozás; növényi és állati olaj gyártása; malomipari termék, keményítő gyártása; pékáru, tésztafélék gyártása; italgyártás, takarmánygyártás, dohánytermékgyártás. Az élelmiszeripar aktualitásait is megtalálja az Agrofórum Online Agrárhírei között.
2019. június 13.
A kiíráson a vonatkozó magyar jogszabályok szerint működő, bejegyzett vállalkozások indulhatnak, amelyek legalább egy lezárt üzleti évvel és legalább 10-300 millió forint éves árbevétellel rendelkeznek.
2019. június 12.
Az alap védjegy az életfát jelképező népi motívumokkal illusztrált, zöld alapon ezüstszínű embléma, míg az arany fokozat a csodaszarvast jelképező népi motívumokkal illusztrált, bordó alapon arany színekben megjelenő embléma.
2019. június 11.
A SPAR vizsgálja, hogy a húskészítményeken felül, az egyéb saját márkás termékkategóriáinál hol tudná a felhasznált só mennyiségét csökkenteni.
2019. június 6.
Májusban jelentősen drágultak a tejtermékek, a gabona- és a húsfélék ára pedig enyhén nőtt, miközben a cukor és a növényi olajok ára csökkent.
2019. május 30.
A konferencia fő témája ez alkalommal a „A búza tápanyagellátása - a sikeres termesztés kulcseleme” volt. Versenyképes-e a magyar búza? Mi várható a búzapiacon?
2019. május 27.
A korábbi évekhez hasonlóan, idén is május végéig készíthetik el az élelmiszerlánc szereplői élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevallásukat.
2019. május 24.
A növényi vegetáció produktivitásának csökkenése mellett ami igazán rémisztő, az a beporzásért felelős rovarok számának drasztikus csökkenése. Mellettük a kártevőket pusztító madarak és az óceánok és tengerek táplálékláncának alapját képező halfajok száma is drámai csökkenést mutat.
2019. május 21.
Csehország már évek óta a visegrádi négyek közül a legerőteljesebben bírálja azt a gyakorlatot, miszerint számos élelmiszert a gyártók azonos csomagolásban, de eltérő összetételben árusítanak egyes országokban.
2019. május 17.
Az innovációt és a termékfejlesztést a fogyasztói igények is indokolják, hiszen a felmérések szerint a vásárlást ma már leginkább az egészséges termékek iránti kereslet, valamint a magas élelmiszerárak miatti aggodalom határozza meg.