Az élelmiszer emberi fogyasztásra alkalmas feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan termék. Az élelmiszer fogalmába beletartozik a víz és az italok is, illetve minden olyan anyag, melyet a készítése során a termékhez hozzáadnak. Az élelmiszeripar a feldolgozó ipar egyik alága, mely az összes feldolgozóipari termelés kb. 10%-át adja. Az élelmiszeripar alágazatai: húsfeldolgozás és -tartósítás, húskészítmények gyártása; halfeldolgozás és – tartósítás; gyümölcs- és zöldségfeldolgozás és -tartósítás; tejfeldolgozás; növényi és állati olaj gyártása; malomipari termék, keményítő gyártása; pékáru, tésztafélék gyártása; italgyártás, takarmánygyártás, dohánytermékgyártás. Az élelmiszeripar aktualitásait is megtalálja az Agrofórum Online Agrárhírei között.
2018. december 18.
Az Európai Bizottság 2018 áprilisában mutatta be a fogyasztóvédelmi jogszabályokat módosító csomagját, mely a kettős minőség jelenségének kezelésére is tartalmaz javaslatokat.
2018. december 12.
Az orosz mezőgazdasági termékek exportjának értéke tavaly meghaladta a 20 milliárd dollárt, ami húsz év alatt több mint 18-szoros növekedést jelentett, és túlszárnyalta a fegyverkivitel értékét is.
2018. december 6.
A múlt hónapban a szemes termékek ára 1,1 százalékkal, a tejtermékeké 3,3 százalékkal, az olajos magvaké pedig 5,7 százalékkal csökkent októberhez képest.
2018. december 6.
Nagy kárt okoznak azok a média- és internetforrások, melyek azt hirdetik egy-egy élelmiszerről, hogy egészéges, és nem teszik hozzá, hogy egy élelmiszer nem lehet egészséges, kizárólag a biztonságos élelmiszereken alapuló, változatos táplálkozás lehet egészséges.
2018. december 5.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a fejlődő országok jelentős részében a tárolási és szállítási nehézségek miatt nagyobb százaléknyi tejtermék vész kárba a tejgazdaságtól a boltig tartó szakaszon, mint a gazdaságilag fejlettebb országokban.
2018. december 3.
A precíziós nemesítés innovatív, versenyképes és biztonságos eszközt nyújt a magyar mezőgazdaság produktivitásának növeléséhez, a magyar gazdák termésátlagainak szignifikáns javításához.
2018. december 2.
A program bővülése azt mutatja, hogy a szolgáltatási ág piaci szereplői magukévá tették a kormány célkitűzését, hogy a közétkeztetést jó minőségű, biztonságos hazai alapanyagokkal kell ellátni.
2018. november 29.
A megoldási javaslatok között említik a precíziós növénytermesztést és állattenyésztést, a növénynemesítési technológiák alkalmazását, az innovatív élelmiszereket, a tengeri és édesvízi halászat hatékonyságának növelését, az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását.
2018. november 9.
A résztvevő önkormányzatok, civil szervezetek és oktatási intézmények földterületein burgonyát, cukkinit, fejes salátát, káposztát, paradicsomot, paprikát, uborkát, sárgarépát, vöröshagymát, valamint zöldborsót termeltek, amelyet aztán szétosztottak a környéken élő nehéz sorsú családok, idős és beteg emberek körében.