Az élelmiszer emberi fogyasztásra alkalmas feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan termék. Az élelmiszer fogalmába beletartozik a víz és az italok is, illetve minden olyan anyag, melyet a készítése során a termékhez hozzáadnak. Az élelmiszeripar a feldolgozó ipar egyik alága, mely az összes feldolgozóipari termelés kb. 10%-át adja. Az élelmiszeripar alágazatai: húsfeldolgozás és -tartósítás, húskészítmények gyártása; halfeldolgozás és – tartósítás; gyümölcs- és zöldségfeldolgozás és -tartósítás; tejfeldolgozás; növényi és állati olaj gyártása; malomipari termék, keményítő gyártása; pékáru, tésztafélék gyártása; italgyártás, takarmánygyártás, dohánytermékgyártás. Az élelmiszeripar aktualitásait is megtalálja az Agrofórum Online Agrárhírei között.
2018. március 1.
Az egész országra kiterjesztett ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih szakemberei végzik.
2018. február 27.
Folytatni kell az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentését, mivel ennek gazdaságfehérítő hatása megkérdőjelezhetetlen, és hatékonyan javítja a legálisan működő piaci szereplők versenyképességét.
2018. február 20.
A hatóság több mint 5 tonna alapanyag és helyben készített félkész étel forgalomba hozatalát tiltotta meg.
2018. január 26.
A keret-megállapodás hat kiemelt alprogramot, azon belül 26 projektet foglal magába. Három alprogramot az Óbudai Egyetem, hármat pedig a Szent István Egyetem gondoz.
2018. január 2.
Tájékoztató a 2018 január 1-től 5%-os adómérték alá tartozó élelmezési célra alkalmas sertés vágási melléktermékekről és belsőségekről.
2017. december 28.
A Nébih a köznyelvben „gyerekpezsgőnek” nevezett termékeket vizsgálta Szupermenta terméktesztjének évzáró számában.
2017. december 27.
A hatóság az ellenőrzés során 2580 kg hús, húskészítmény és fűszer forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.
2017. november 22.
Az új szabályokról szóló megállapodás egyszerűsíti és összehangolja az ökológiai élelmiszer-termelésre vonatkozó számos szabályt mind az EU-n belül, mind pedig a nem uniós országokban.
2017. november 7.
A kettős élelmiszerminőség kapcsán eddig megtett intézkedések jó irányba mutatnak, azonban továbbra is az uniós szintű jogi szabályozás a legcélravezetőbb megoldás.