Címke: Humifikálódás

Humifikálódás

Szakcikkek / Talajélet

Szármaradványokban rejlő értékek, a tarlóbontás jelentősége

2019. június 17.

A magyarországi mezőgazdasági melléktermékek közül a kukoricaszár és a búzaszalma együttes éves mennyisége 1520 millió tonna, amelynek csak töredéke humifikálódik évente, sokszor az erőműi felhasználás, vagy a szántóföldről való lehordás miatt. Pedig e cellulóztartalamú biomassza feltáródása, humifikálódása a szántóföldi növények számára folyamatos, kiegyenlített tápelem- és tápanyag-ellátást biztosíthatna. Amennyiben ezek az anyagok a növény szármaradványaiból mobilizálódnak, a talaj ilyen jellegű anyagvesztesége csökken.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420