A kukorica (Zea mays) a perjefélék (Poaceae) családjába tartozó, lágy szárú, egylaki, vált ivarú, egynyári növény. Amerikában őshonos, Európába a XVI. században érkezett a tengeren túlról, innen a tengeri elnevezés. Hazánkban az utóbbi években vetésterülete 1 millió hektár körül, termésátlaga 6-8 t/ha között alakult (2017-ben 988 823 hektáron termesztették, termésátlaga 6,8 t/ha volt a KSH adatai alapján). Vetésére általában április végén-május elején kerül sor, amikor a talajhőmérséklet eléri a 10 °C-t. A betakarítás teljes érésben történik, ami szeptember-október hónapokban következik be. Nemesítése során számos kukoricahibridet hoztak létre, Magyarországon a korai és középérésű (FAO 300-400) hibridek vannak túlsúlyban. Fontosabb kórokozói, kártevői: kukorica baktériumos hervadás, kukorica csíkos vagy törpüléses mozaik vírus, golyvásüszög, kukoricafuzáriózis, kukorica helmintosporiózisai, amerikai kukoricabogár, gyapottok-bagolylepke, kukorica barkó, frittlégy, vetési bagolylepke. Hazánkban a kukorica legnagyobb részét takarmányozási célra használják fel, de emberi táplálékként is hasznosítják, zöldségféleként még csemegekukoricát és pattogatni való kukoricát is termesztenek. Termesztési technológiájáról, nemesítéséről, vetőmag-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről tájékozódhat az Agrofórum Online szakportálon.
2019. május 31.
A Huminisz Kft. technológiájának használata 8 év átlagában kukorica, napraforgó és szója esetében 13,9 százalékos terméstöbbletet eredményezett. Ez kifejezetten magas értéknek számít, különösen, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a megtérülési mutató ezeknél a kultúráknál átlagosan 4-5-szörös.
2019. május 27.
A májust eddig jellemző csapadékos periódustól szépen „kipendült” a határ. Most minden szép zöld, mintha sosem szenvedtek volna a növények a májusig tartó tavaszi aszálytól. A melegedésnek indult talajból már több tápanyagot képesek felvenni a növények, főként a kukorica, így már múlóban a sárga levélszín, viszont elég gyakran látni liluló növényfoltokat a táblák mélyebb fekvésű részein, ami a preemergens gyomirtó szerek gyökérzónába történő bemosódására utal.
2019. május 21.
Tolna megye búza- és kukoricatermése évek óta kiemelkedő; 2018-ban 45 690 hektáron termesztett őszi búzából hektáronként 6,15 tonnát, kukoricából 64 ezer hektárról 9,3 tonnát takarítottak be átlagosan.
2019. május 17.
Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.
2019. május 16.
A rossz minőségű területeken a műtrágyázást el kell kerülni, amelyeket gazdasági szempontból is inkább megéri természetvédelmi gyepekként hasznosítani, vagy évelő bioenergia növények termesztésére fordítani.
2019. május 14.
Az Algafix® főleg kinetint tartalmaz, ezért az a felbecsülhetetlen előnye más algakivonatos termékekkel szemben, hogy célzottan tudunk vele beavatkozni a növény fejlődésébe.
2019. május 13.
A felhívásra a FAO 200, FAO 300, FAO 400, valamint a FAO 500 éréscsoportokban 9 fajtatulajdonos jelentkezett összesen 39 hibriddel, melyeket tíz helyszínen tesztelnek.
2019. május 9.
Az idei évben érdemes olyan gyomirtó szert választanunk a kukorica gyommentesítésére, amely jól boldogul a magról kelő és évelő gyomnövényekkel, ugyanakkor lehetőség szerint tartamhatással is bír és a csapadék megérkezése után kelő új gyomhullám ellen is védelmet nyújtson.
2019. május 8.
Berettyóújfalu határában is nagy erőkkel dolgoztak a mezőgazdasági gépek április végén, hiszen a Balogh-Farm Tépe Kft. területein is megkezdődött a kukorica vetése.