A meggy (Prunus cerasus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó csonthéjas gyümölcsfaj. A meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk, savassága miatt jótékony hatást gyakorol az emberi emésztésre. Hazánkban a gyümölcsfogyasztásban jelentős szerepet játszik, a második legnagyobb termőterületen termesztett gyümölcsünk. Magyarországon a termőterülete 13 193 hektár, a betakarított éves termésmennyiség 69 757 tonna (KSH, 2017). A hazánkban szelektált, valamint keresztezéses nemesítéssel előállított fajták világfajtának számítanak. Fontosabb fajták: Érdi bőtermő, Cigánymeggy, Favorit, Érdi nagygyümölcsű, Érdi jubileum, Debreceni bőtermő, Csengődi. Fogyasztják frissen, süteményekbe teszik, tartósítva a konzerviparban használják, illetve gyümölcslevet, gyümölcspárlatot, gyümölcsbort és likőrt is készítenek belőle. A meggy termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online Gyümölcs rovatában.
2015. június 23.
Az étkezési meggy kilogrammjáért most a termelő 150-180 kaphat, míg a felvásárlók az ipari meggyért kilónként 70-80 forintot adnak.
2015. március 7.
A következő 6-8 évben a magyar zöldség-gyümölcs termesztés fejlesztésébe mintegy 160-180 milliárd forintot kellene beruházni a termékek piaci versenyképessége érdekében.
2014. október 14.
Újabban a mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra, illetve a mogyorósarjakra nagy az érdeklődés.