A növényvédelem a kórokozók, a kártevők és a gyomnövények elleni védekezés a növénykultúrákban. A károsítók elleni védekezési eljárásokat oly módon szükséges alkalmazni, hogy a fogyasztásra kerülő élelmiszerek fogyaszthatósága teljesen biztonságos legyen és a beavatkozás ne szennyezze a környezetet. A védekezési eljárás lehet: kémiai, biológiai, mechanikai, agrotechnikai. Ezen kívül a nemesítés is a növényvédelem egyik eszköze. Komplex, integrált növényvédelem során a biológiai, biotechnológiai, kémiai, termesztési intézkedések ésszerű alkalmazása a cél. Az Agrofórum Online szakportálon, a Növényvédelmi előrejelzés rovatunkban és a Szakcikkeink között hasznos információkat talál a növényvédelemmel kapcsolatban. A Szaktanácsadás rovatunkban pedig Ön is felteheti növényvédelemmel kapcsolatos kérdését, melyet elismert szakemberek fognak megválszolni.
2016. december 26.
A kukorica golyvás üszög megbetegedését okozó Ustilago maydis (DC.) Corda az egész világon elterjedt, ahol kukoricát termesztenek.
2016. december 22.
A szakirányító növényorvosi vényt kizárólag olyan személy részére állíthat ki, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtására irányuló írásbeli szerződést kötött.
2016. december 17.
Egy Európai Uniós rendelet miatt 24 glifozát hatóanyagú készítmény engedélyét vonták vissza.
2016. december 16.
AZ FM elkötelezett a magyar emberek egészségének védelme, a környezeti kockázatok csökkentése és a magyar agrárium érdekeinek képviselete iránt.
2016. december 9.
A 2017 tavaszi növényvédelmi időszak kezdetéig minden bizonnyal kialakul egy végleges állapot a szabályozás terén is.
2016. december 7.
Az Európai Növényvédelmi Szövetség a közgyűlés egybehangzó szavazata alapján 2016. november 24-én új elnököt választott.
2016. december 6.
A gazdák szerint hatékonyság, megbízhatóság, pontosság és értékőrzés dolgában nyerő a dán permetező.
2016. december 1.
A korlátozások a növényi betegségek elleni védekezések terén is súlyos következményekkel járhatnak.
2016. november 16.
Az aranyszínű sárgaság egy növényegészségügyi probléma, a borok minőségét és azok fogyaszthatóságát semmilyen szinten nem befolyásolja.