A paprika (Capsicum annuum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. században került át Európába. A paprika világviszonylatban nem számít jelentős zöldségnövénynek, hazánkban azonban népélelmezési szereppel bír, az egy főre jutó paprikafogyasztás igen magas, 10 kg/fő/év feletti. A KSH adatai szerint Magyarországon a zöldpaprikát 2425 hektáron, a fűszerpaprikát 1971 hektáron, a paradicsompaprikát pedig 409 hektáron termesztették 2017-ben. A zöldpaprika termésátlaga 40-50 t/ha között, a fűszerpaprikáé pedig 14-20 t/ha között alakult az elmúlt esztendőkben (KSH, 2017). A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található. A felhasználás célját figyelembe véve friss étkezési, tartósítási célú és fűszerpaprikafajtákat különíthetünk el. Egész évben, folyamatosan állítanak elő paprikát a két legfontosabb technológiával, a hosszú tartalmú termesztéssel és a szabadföldi termesztéssel, valamint az ezekhez kapcsolódó tavaszi és őszi hajtatással. A legáltalánosabb vetésidő szabadföldi termesztéshez március közepe, a palánták ültetésére a legmegfelelőbb időpont május 16-18. között van. A fehér fajták első szabadföldi szedésére július végén lehet számítani. Főbb kórokozói, károsítói: paprikamozaik vírus, paprika „újhitűség”, paprika sárga mozaik vírus, paprika klorotikus foltosság, paprika gyökérnekrózis, baktériumos bogyórothadás, levélfoltosság, palántadőlés, gyapottok-bagolylepke, somkóró-bagolylepke, szélesatka. A paprikát nyers fogyasztásra, savanyításra, fűszernek egyaránt termesztik. C-vitamin tartalma magas. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Zöldség és Zöldség-gyümölcs rovataiban.
2016. december 6.
AKI: a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi termesztésű paprikatípusok termelői ára átlagosan 8 százalékkal maradt alul a 2015 47. hetében mérttől.
2016. augusztus 28.
A hajtatott paprika esetében a jó minőségi- és mennyiségi hozam mellett idén a termelői árak is jobban alakultak.
2016. augusztus 17.
Pedig lehetne, sőt, kellene, hogy csökkenjen a fertőzési nyomás, csökkenjen a veszély és csökkenjen a kijuttatott kemikália mennyisége.
2016. július 14.
Idén a magyar csípős pirospaprika felvásárlása is növekedhet a piacra bevezetett új Maggi konyhai termékeknek köszönhetően.
2016. július 13.
Jól halad az aratás, semmi sem hátráltatja ezt a nagy munkát.
2016. július 6.
Előre tekintve továbbra is a változékonyság jellemzi időjárásunkat, várható kisebb eső, visszaeső hőmérséklet, de tendenciájában újra a felmelegedés lesz a meghatározó.
2016. június 30.
Kertészeti kultúrákban használható gombaölő szerből számos fajta közül válogathat a termelő. Íme, a Nufarm prémiummegoldása profiknak.
2016. június 19.
A környezeti tényezők, körülmények kevésbé felelnek meg a kórokozók igényeinek, a fertőzési nyomás csökken.
2016. május 11.
A mért növényvédőszer-maradék mennyiség akut egészségügyi kockázatot nem jelent.