A paradicsom (Lycopersicon esculentum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. század folyamán került át Európába. A paradicsom a legnépszerűbb zöldségnövények egyike a világon, az üzemi termesztésben éppúgy megtalálható, mint a házikertekben. Hazánkban 2197 hektáron termesztették 2017-ben, ekkor a termésátlag 78,65 t/ha volt (KSH). A felhasználás célját figyelembe véve étkezési, ipari, házikerti és hajtatási célú paradicsomfajtákat különíthetünk el. A korai szabadföldi termesztéshez február közepétől március elejéig lehet vetni növényházban szaporítóládába vagy fűtött fóliasátorban kialakított ágyásokba. A palántákat április közepétől lehet kiültetni, az érés kezdete június közepétől várható. Főbb kórokozói, kártevői: dohánymozaik vírus, fuzárium, foltos hervadás vírus, paradicsom páfránylevelűség vírus, paradicsom xantomonász, fitoftóra (paradicsomvész), rizoktóniás palántadőlés, alternária, botrítisz, gyökérgubacs-fonálférgek, üvegházi molytetű, paradicsom-aknázólégy, levéltetvek. A paradicsomot nyers fogyasztásra, konzerválásra, aszalásra egyaránt termesztik. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online Zöldség rovatában.
2019. május 30.
A fertőzési kockázat csökkentése érdekében számos óvintézkedést tehetünk, melyek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, valamint a termesztés és forgalmazás során az általános higiénia betartása, a használt eszközök, göngyölegek alapos fertőtlenítése.
2019. május 27.
A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.
2019. május 27.
A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.
2019. május 24.
Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!
2019. május 23.
Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.
2019. május 20.
Spanyolországban a paradicsom-nyersanyag ár a 2018-as év szintjén van, ahogy arról tavaly januárban a termelők és a feldolgozók megállapodtak.
2019. május 20.
Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.
2019. május 9.
A budapesti és Pest megyei személyekből álló bűnszövetség tagjai paradicsomot és paprikát hoztak be külföldről, a továbbértékesítés után fizetendő áfát pedig hamis belföldi számlákkal csökkentették.
2019. április 30.
Tavaly tavasszal örökbefogadók kertjeiben tesztelték őket, az augusztusi szüret után pedig a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában is bizonyítottak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiemelkedő minőségű öko paradicsompalántái, amelyekből az idén 30 darabot ajánlott fel a szervezet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja javára a Föld Napja alkalmából.