A házisertés (Sus scrofa forma domestica) rendszertanilag a valódi sertésfajba, a Suinea családba tartozik. Őse a vaddisznó, háziasítása 9000 éve kezdődött Dél-Nyugat Ázsiában. A disznó mindenevő, tehát növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt. A „kan” a hím, a „koca” (emse, göbe) a nőivarú sertés. A fiatal egyed a „malac”, kb. 4 hónapos kortól pedig „süldő”. „Hízósertés” a hizlalás alatt levő, „hízott sertés” a vágásra érett állat. A hagyományos külterjes tartásmód ma már gyakorlatilag megszűnt hazánkban. A sertésállományok nagyrészt zárt istállókban élnek, intenzíven tenyésztik őket üzemi körülmények között, ahol többnyire speciális takarmánykeverékekkel etetik az állatokat. Leggyakrabban húsáért és bőréért tenyésztik, de a szőrét is felhasználják ecset készítésére. A sertések ivarzását búgásnak hívják. A sertés ivarérettsége 6 hónapos kor körül kezdődik. Tenyészérettnek a 9 hónaposnál idősebb süldő nevezhető. Az ivarzási ciklusa 21 nap, a vemhesség 115 nap. Az ellés során a sertés 6-10 malacot ellik. Világszerte számos fajtáját tenyésztik. Nevezetes, ősi jellegű magyar disznófajták a Szalontai, a Bakonyi, a Lengyel (vagy Hegyi-) disznó, a Tüskés szőrű erdélyi sertés és a Mangalica. A sertéshús-termelésünk zömét ma már intenzív tenyésztésű hússertések adják, például a Magyar fehér hússertés. Átlagos vágósúlya üzemi körülmények között 105-130 kg, amit akár 6 hónap alatt is elérhet. Magyarországon 2017-ben év végén 2 870 000 darab volt a sertésállomány, az éves vágóállat-termelés pedig 571 161 tonna (KSH). Az egy főre jutó sertéshús-fogyasztásunk 27-29 kg/fő/év körül alakult az utóbbi években. Tartástechnológiájáról, tenyésztéséről, takarmányozásáról, állategészségügyi problémáiról, a kapcsolódó pályázati lehetőségekről tájékozódhat az Agrofórum Online szakportálon.
2017. december 6.
A betegség vírusa igen ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes.
2017. november 23.
A baromfihúst főleg az unió belső piacán értékesítettük, az exportárbevétel 82 százaléka származik innen, míg a sertéshúsnál ez az arány csak 54 százalék volt.
2017. október 29.
Kiterjed a szarvasmarha-, sertés-, birka-, kecske- és más állati belsőségre, a sertészsírra, a zsírsztearinra és a zsírolajra is.
2017. október 25.
A sertéstelep irányítóját súlyosabban minősülő állatkínzással vádolják.
2017. október 23.
A hazai kínálat nem tudja fedezni a szükségleteket, akár malacról, akár hízóról van szó.
2017. szeptember 23.
Korábban 170-180 ezer volt az anyakocák száma, mára ez a létszám eléri a 210 ezret. Így 3 millió felett van a sertésszám.
2017. szeptember 21.
A KSH adatai szerint Magyarország baromfihús-exportja 17 százalékkal 89 ezer tonnára csökkent 2017 első hat hónapjában az előző esztendő hasonló időszakához viszonyítva.
2017. augusztus 28.
Magyarországon a csökkenő hízóállomány következtében az idei év első öt hónapjában emelkedett a hazai vágóhidakra kerülő importsertések aránya.
2017. augusztus 23.
Míg a baromfi- és a szarvasmarha-feldolgozás is csökkenő pályára került az év első felében, a sertéságazatban tovább folytatódott a növekedés.