A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája elsősorban a borkultúrában érdemel nagy figyelmet. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A honfoglaláskor a szőlőtermesztés a mai Magyarország területén már több mint ezeréves múltra tekintett vissza. A több mint száz szőlőfajta között találunk csemegeszőlő-fajtákat és borszőlőfajtákat is. A Vitis vinifera fajtái kivétel nélkül fogékonyak a gombabetegségekre (lisztharmat, peronoszpóra) és megtámadják őket a rovarkártevők (filoxéra, szőlőmoly, szőlőilonca). A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul, melyhez a szőlőt a 22 történelmi borvidéken érlelik. A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Szőlő-bor rovatában.
2017. november 15.
Ez az időszak a csendesebb, nyugodtabb napokról szól. Befejeződött a betakarítás, földbe került az ősziek magja, sőt kikeltek és szépen mutatnak.
2017. november 9.
A kukoricában a fuzáriumos csőpenész terjedése megállt az októberi száraz időszakban, de a vadkár jelentős lehet.
2017. november 8.
Máris kimagasló évjáratnak nevezi a 2017-est Juhász Tibor, a szekszárdi Pastor Pince borásza.
2017. október 25.
Az eddigi adatok szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket a kisüzemi bortermelői regiszter.
2017. október 20.
A repcedarázs általánosan megjelent az új vetésű repcetáblákon, de csak gyenge fertőzésről beszélhetünk.
2017. október 12.
A repcedarázs álhernyója nagyobb rágásokkal fogyasztja a repce levélzetét, így arra figyelni kell.
2017. október 12.
Magyarország évente 750 ezer hektoliter bort exportál, miközben az elmúlt években gyakran 300-400 ezer hektoliter bort hoztak be hazánkba a kereskedők.
2017. október 10.
Nemzetközi szintű szőlész-borász képzést segítő, országos szakmai platform létrehozását tűzte ki célul a hazai borászati szakma.