A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája elsősorban a borkultúrában érdemel nagy figyelmet. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A honfoglaláskor a szőlőtermesztés a mai Magyarország területén már több mint ezeréves múltra tekintett vissza. A több mint száz szőlőfajta között találunk csemegeszőlő-fajtákat és borszőlőfajtákat is. A Vitis vinifera fajtái kivétel nélkül fogékonyak a gombabetegségekre (lisztharmat, peronoszpóra) és megtámadják őket a rovarkártevők (filoxéra, szőlőmoly, szőlőilonca). A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul, melyhez a szőlőt a 22 történelmi borvidéken érlelik. A hegyközségek, a bortermelés hivatalos alapegységei. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál Szőlő-bor rovatában.
2017. augusztus 18.
A csonthéjas gyümölcsök közül az érőfélben levő őszibarackot, a nektarint és a szilvát támadta meg a gyümölcs monília.
2017. augusztus 15.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint "szép évjárat" lesz borból az idei.
2017. augusztus 14.
Bizakodóak a szőlészek és borászok, a növények egészségesek, és ha az időjárás sem szól közbe, kiváló termést szüretelhetnek az idén.
2017. augusztus 9.
A borvidéken 2016-ban 2174 hektáron 133 ezer mázsa szőlőt szüreteltek, az újbor mennyisége 92 151 hektoliter volt.
2017. augusztus 9.
A csonthéjasok közül az érőfélben levő őszibarackot, nektarint, esetleg szilvát veszélyezteti a moníliás gyümölcsrothadás.
2017. augusztus 6.
A mikorrhiza (gombás gyökér) a természetben eredendően előforduló kölcsönösen előnyös – szimbiotikus – kapcsolat, amely a növények gyökere és a talajban élő mikorrhiza gombák között alakul ki.
2017. augusztus 4.
Sok esetben a kiskertek nagyobb gócpontot jelentenek, mint a nagyobb területen gazdálkodók.
2017. augusztus 4.
Minőségi romlást okozhat a most érő zöldségeknél és gyümölcsöknél a rendkívüli kánikula, de ha megfelelő átmenettel jön a lehűlés, a termés nincs veszélyben.
2017. augusztus 3.
Ebből a szőlőből készül Magyarország és Európa első újbora, amelyet idén is egy badacsonyörsi pincészetben fognak palackozni.