A tojás az emberiség ősi tápláléka. Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb, melynek táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős: magas a fehérjetartalma, aminek minősége az emberi igények szempontjából kiváló, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Szaporodásbiológiai értelemben a tojás egy bonyolult petesejt, ami a keltetés során a benne fejlődő embrió kialakulásához a feltételeket maradéktalanul biztosítja. A tojás főbb részei: a tojáshéj (védelem), a tojásfehérje (tartalék tápanyag) és a tojás sárgája (petesejt, zigóta). A közepes nagyságú tyúktojás tömege 50-60 gramm. A tojástermelés történhet intenzív ketreces tojóházakban, illetve szabad-, ökológiai-, mélyalmos- és egyéb alternatív tartásban. A KSH adatai szerint 2017-ben 2,44 millió darab tojást állítottak elő Magyarországon. Az egy főre jutó éves tojásfogyasztás 234 darab. A baromfiágazattal kapcsolatos minden fontos információt megtalálhat az Agrofórum Online tartalmai között.
2018. december 22.
A "Seleggt" fantázianevű módszerrel a kutatók a még ki nem kelt tojásról is úgy 95 százalékos valószínűséggel meg tudják állapítani, hogy abból egy hím vagy egy nőstény baromfi bújna ki.
2018. december 22.
A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.
2018. december 6.
Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojástermékimportja csaknem 70 százalékkal 22 ezer tonnára emelkedett.
2018. október 24.
Mintegy 20 százalékkal, 586 millió tojásra nőtt az első fél évben az előző év azonos időszakához képest a nagyüzemi tojástermelés, így az idén várhatóan 1,25 milliárdnál több tojást állítanak elő.
2018. október 12.
A magyar fogyasztók igényeinek kielégítése mellett exportpiacait is növelni tudta az ágazat, ez a terület jelenleg 50-60 ezer ember megélhetését teszi lehetővé.
2018. október 1.
Indokolatlan piackorlátozó lépéseket kívánnak tenni azok az áruházláncok, amelyek ki akarják zárni bolthálózataikból a ketreces tojástermelést folytató agrárvállalkozásokat.
2018. szeptember 28.
A gyár kapacitása meghaladja a magyarországi tésztafogyasztás méretét, egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár kezdte meg most a működését.
2018. szeptember 17.
A növekvő költségeket, így például az egyre dráguló takarmány árát a gazdáknak be kell építeniük az átadási áraikba, ha azt szeretnék, hogy a tevékenységük továbbra is nyereséges legyen.
2018. szeptember 5.
A baromfitenyésztés a legjobban teljesítő hazai állattenyésztési ágazat – mondta el Nagy István agrárminiszter a tárca szakmai napján. Kiemelte: a baromfiágazat a rendszerváltás óta folyamatosan fejlődik, döntően magyar maradt a tulajdonosi kör és a belföldi húsfogyasztás több mint felét fedezi.