A tojás az emberiség ősi tápláléka. Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb, melynek táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős: magas a fehérjetartalma, aminek minősége az emberi igények szempontjából kiváló, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Szaporodásbiológiai értelemben a tojás egy bonyolult petesejt, ami a keltetés során a benne fejlődő embrió kialakulásához a feltételeket maradéktalanul biztosítja. A tojás főbb részei: a tojáshéj (védelem), a tojásfehérje (tartalék tápanyag) és a tojás sárgája (petesejt, zigóta). A közepes nagyságú tyúktojás tömege 50-60 gramm. A tojástermelés történhet intenzív ketreces tojóházakban, illetve szabad-, ökológiai-, mélyalmos- és egyéb alternatív tartásban. A KSH adatai szerint 2017-ben 2,44 millió darab tojást állítottak elő Magyarországon. Az egy főre jutó éves tojásfogyasztás 234 darab. A baromfiágazattal kapcsolatos minden fontos információt megtalálhat az Agrofórum Online tartalmai között.
2016. március 2.
Az árletörő hatású, a sokszor ellenőrizetlen tojásimport súlyos zavarokat okoz a magyar tojáspiacon
2016. január 4.
A gabonatermesztő gazdaságok és a kertészetek jelentős része összességében jó közepes évet tudhat maga mögött.
2015. október 13.
A növényi termékek ára 0,9 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 11,1 százalékkal mérséklődött.
2015. március 14.
a növényi termékek árának 7,4, a vágóállatok és állati termékek felvásárlási árának 6,9 százalékos csökkenése következtében 7,2 százalékkal alacsonyabbak voltak a mezőgazdasági termelői árak.
2015. január 15.
2014 első tizenegy hónapjában a gabonafélék ára 8,6, az ipari növényeké 7,8, a burgonyáé 21 százalékkal maradt el a 2013 azonos időszakitól.
2014. december 9.
Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára (21,26 forint/db) 3,2 százalékkal emelkedett.
2014. október 13.
Augusztusban a gabonafélék termelői ára már csak 1,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly ugyanabban a hónapban, a júliusi 5,6 százalékos áresés után.
2014. október 2.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet közzétette legfrissebb baromfipiaci jelentését, amelyből kiderül, hogy Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (276 forint/kg) 7 százalékkal volt alacsonyabb 2014 első harmincnyolc hetében az egy évvel korábbinál.