A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A zöldségfélék (kb. 200 növényfaj) az emberi táplálkozásban nem csak biológiai energiaforrást jelentenek, hanem az emberi szervezet számára kis energiafelvétel mellett sok biológiailag értékes tápanyagot is. Fogyaszthatók nyersen, sütve, főzve, párolva, önmagukban vagy más zöldségfélékkel, egyéb élelmiszerekkel együtt, így sokféle elkészítési módot kínálnak. Ásványianyag-tartalmuk általában magas, vitaminokban is gazdagok. Magyarországon az összes zöldségféle termőterülete mintegy 94 ezer hektár, a betakarított összes termés 1,66 millió tonna (KSH, 2017). Legfontosabb termesztett zöldségfélék hazánkban: vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom, zöldpaprika, uborka, dinnye, zöldborsó, zöldbab, fejes káposzta, fejes saláta, fűszerpaprika, csemegekukorica, spárgatök. A zöldségfélékkel kapcsolatos szakcikkeket talál az Agrofórum Online Zöldség rovatában.
2016. november 8.
A Budapesti Nagybani Piacon a belpiaci fokhagyma 1200 forint/kilogramm leggyakoribb ára 37 százalékkal volt magasabb a 43. héten, mint a 2015 ugyanezen hetében.
2016. október 25.
Cél, hogy a mostani 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen az ágazat.
2016. október 11.
Magyarország Kormányának alapvető célkitűzése, hogy a magyarlakta tájak, falvak és kistérségek versenyképessé váljanak.
2016. október 7.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint a kereslet visszaesésével együtt a fejes káposzta termőterülete is évről évre csökken hazánkban.
2016. szeptember 30.
A burgonya jelenleg a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye.
2016. szeptember 18.
Mindez a növényi termékek 1,2, illetve az élő állatok és állati termékek 1,1 százalékos árnövekedéséből tevődött össze.
2016. július 28.
A Cuproxat FW hazai bevezetése 1993-ban új kategóriát teremtett a rézkészítmények piacán. A hárombázisú réz-szulfát hatóanyag már önmagában egyedivé tette a terméket, az újdonság erejét pedig tovább fokozta a rendkívül kis szemcseméret és a folyékony szerforma együttese.
2016. július 12.
Az év első öt hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 1,5 százalékkal emelkedtek, a növényi termékek 5,3 százalékot drágultak.
2016. június 27.
A Nagybani Piacon a zöldbab 863 Ft/kgramm termelői ára 4 százalékkal elmaradt, a zöldborsó 265 forint/kilogramm ára megegyezett a 23. héten az egy évvel korábbi átlagárral. AKI agrárpiaci jelentés.