Kukorica, a takarmánygyártók szemszögéből

Agrofórum Online

Magyarországon ötéves átlagban 7 millió tonna kukoricát termelnek a gazdaságok, és ebből abraktakarmány-gyártó üzemegységekbe alig több, mint egy millió tonna kerül. A szemeskukorica szerepe a takarmányozásban visszaszorulni látszik, a költséghatékony receptúrázás érdekében a takarmánygyártók egyre inkább a takarmánybúza nagyobb arányú felhasználása felé haladnak, illetve a fehérjeforrást is biztosítani képes kukoricaszármazékok, úgymint a DDGS, a CGF és a CGM irányába.

A magyarországi engedélyezett és nyilvántartott takarmánykeverő üzemegységekben 3,746 millió tonna keveréktakarmányt állítottak elő 2016-ban az Agrárgazdasági Kutató Intézet takarmánystatisztikai felmérése alapján (1. ábra).

1. ábra Takarmánykeverék-gyártás táptípusok szerint Magyarországon (2016), (tonna)
(Forrás: AKI Agrárstatisztikai Információs Osztály, 2017)

A keverékek gyártásához 59,9 százalékban használtak fel gabonamagvakat, amely 2,243 millió tonna gabonamennyiségből 1,039 millió tonnát tett ki a kukorica, 784 ezer tonnát a takarmánybúza és 289 ezer tonnát az árpa. A zabnak, a tritikálénak és az egyéb gabonaféléknek a mennyisége nem érte el a 131 ezer tonnát. Jóllehet az egyes állatfajok abraktakarmányai eltérő arányban tartalmaznak kukoricát, a keverékekben átlagosan 25,1 százalékos arányt képviselt 2016-ban (2. ábra). A sertéstakarmány- és a brojlertápgyártók kukoricaszükséglete 323 ezer tonna és 281 ezer tonna volt, míg a pulyka- és tojótápokhoz közel 88 ezer tonna és 101 ezer tonnát vásároltak fel. A kacsa- és a libaágazat számára előállított abraktakarmányok 80 ezer és 38 ezer tonna kukoricát tartalmaztak. A tejhasznú szarvasmarhák takarmányozásához a kukorica-felhasználás 102 ezer tonna, a húshasznú szarvasmarhák esetén mindössze 8 ezer tonna volt.

2. ábra A főbb gabonafélék és egyéb alapanyagok aránya a keveréktakarmányokban Magyarországon (2016)
(Forrás: AKI Agrárstatisztikai Információs Osztály, 2017)

Táplálóanyag-tartalom

A keveréktakarmányokkal szemben támasztott egyik legfontosabb követelmény, hogy biológiailag teljes értékűek legyenek, azaz mennyiségileg és minőségileg egyaránt tartalmazzák azokat a táplálóanyagokat, amelyekre az állatoknak növekedésük és egészségük megőrzéséhez szükségük van. Az állatok biológiai és fiziológiai igényének kielégítése érdekében a takarmány-alapanyagok táplálóanyag-tartalmának ismerete tehát elengedhetetlen.

A gabonamagvak közül legértékesebb energiaforrásnak a kukorica tekinthető, amelynek energiatartalmát elsősorban a 62-67 százalékos keményítőtartalma, valamint 3-4 százalék körüli nyerszsír- (csíraolaj) tartalma adja. A kukorica 7-9 százalék közötti nyersfehérje-tartalma elmarad más gabonaféléhez képest, jóllehet e táplálóanyag paraméter fajtától és a talaj N-tartalmától függően alakul (1. táblázat). A nyersfehérje nagyobb részét a zein adja, amelyben a takarmányozási szempontból alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavak közül a lizin és a triptofán kis mennyiségben, a fenil-alanin és a leucin viszont magas arányban van jelen.

Megnevezés FR RO PL DE UA HU EU-28
Nyersfehérje-tartalom (CP) 7,42 7,42 8,02 8,1 7,55 7,31 7,56
Sav detergens rost (ADF) 2,72 2,81 2,95 2,92 2,73 2,6 2,76
Neutrális detergens rost (NDF) 10,21 10,46 10,41 10,48 10,46 10,27 10,32
Keményítő 66,35 65,71 64,56 64,13 64,96 65,04 65,25
Nyerszsír (EE) 3,69 3,22 3,9 4,03 3,42 3,58 3,7
Nyershamu 1,14 1,16 1,19 1,19 1,17 1,14 1,16
1. táblázat: A kukorica átlagos táplálóanyag-tartalma Magyarországon és az EU-28 főbb kukoricaexportőr országaiban (2016), (%)(Forrás: Evonik Nutrition & Care GmbH, 2017)

 Az állatok kalcium és foszfor-ellátottságát a mennyiségi szükséglet mellett a két makroelem aránya, valamint a D-vitamin jelenléte is befolyásolja. A kukorica kalciumtartalma alacsony, más gabonamagvakhoz és a szójához hasonlóan – a foszfor döntő hányadát (2/3-3/4) pedig fitin-kötésben tartalmazza, emiatt e makroelemnek az emészthetősége közepesnek vagy gyengének értékelhető. A búza foszfortartalmának 50 százalékos emészthetőségével szemben a kukorica foszfortartalmának alig 20 százaléka képes felszívódni, ami a két növény eltérő fitáz-aktivitásában rejlik. A fitinsav sóit az állatok saját enzimjei nem vagy csak kis mértékben képesek bontani, ezért az állatok takarmányozása során a fitáz enzim alkalmazása nagy jelentőséggel bír. Általa a gabonamagvak foszfortartalma könnyebben felszabadítható és az ásványi eredetű takarmánykiegészítők (MCP, MDP, CAP) mértéke is csökkenthető (Mézes, 2009, Sályi, 2003). A magyarországi takarmányokban a fitáz enzim használata széles körben elterjedt: a malacnevelés és a hízlalás takarmányainak 93-99 százalékában, a vemhes és a szoptató koca tápjainak is 84 százalékában fordult elő 2016-ban (Tikász-Varga, 2017).

Minőségi kérdések

Számít-e valójában a kereskedelemben a takarmánykukorica valamelyik értékmérő minőségi paramétere? A kukorica beszerzése során a takarmányipar számára elsődlegesen a toxintartalom megállapítása fontos. A marker-toxinok vizsgálata elengedhetetlen, ezt követi/követhetné a táplálóanyag-tartalom ellenőrzése. Általában marker-toxinként a DON, T-2, F-2, aflatoxin toxinokat vizsgáltatják Magyarországon. Ha a markerek nem haladják meg a meghatározott értéket, akkor úgy tekinthető, hogy a többi toxinnal sincs gond. A külföldi gyakorlatra is általában ez a jellemző. Tapasztalatok szerint, jó terméshozamnál érdemes figyelemmel kísérni a fehérjetartalmat, mert a kukorica fajlagos fehérjemennyisége olyankor csökkenhet. Sokan vannak, akik a felvásárláskor a toxinok mellett csak a tisztaság fokát, a hősérült szemek és a tört szemek arányát figyelik, és nem igazán jellemző a nyersfehérje, a nyersrost-tartalom, a nyerszsír-tartalom visszamérése.

Érdemes megnézni, hogy az Evonik Nutrition & Care GmbHnak, mint a nemzetközi piac meghatározó aminosavgyártó és forgalmazó vállalatának, a közeli infravörös spektroszkópia (NIR spektroszkópia) módszerrel mért táplálóanyagtartalom eredményei a kukoricáról mit mutatnak. A nyersfehérje-tartalom tekintetében a magyarországi termesztésből származó kukorica 7,31 százalékos értéke bár az uniós átlagérték körül van, a lengyel- (8,02 százalék) és németországi (8,10 százalék) termesztésből származó kukorica nyersfehérje-tartalmától elmarad. Ebből következően az egyes esszenciális aminosavak – köztük a leucin, a valin, a fenil-alanin, valamint az arginin, és a metionin+cisztin – a lengyel- és németországi termesztésből származó kukoricáknál a legmagasabb (2. táblázat).

Megnevezés FR RO PL DE UA HU EU-28
Nyersfehérje
(Crude Protein, CP)
7,42 7,42 8,02 8,1 7,55 7,31 7,56
Metionin (MET) 0,16 0,16 0,16 0,16 0,16 0,15 0,16
Cisztein (CYS) 0,17 0,17 0,18 0,18 0,17 0,17 0,17
Metionon + cisztin (M+C) 0,33 0,33 0,34 0,34 0,33 0,32 0,33
Lizin (LYS) 0,23 0,24 0,23 0,24 0,23 0,23 0,23
Treonin (THR) 0,26 0,26 0,29 0,29 0,27 0,26 0,27
Triptofán (TRP) 0,06 0,06 0,06 0,06 0,06 0,06 0,06
Arginin (ARG) 0,35 0,36 0,37 0,38 0,35 0,35 0,36
Izoleucin (ILE) 0,25 0,25 0,28 0,28 0,26 0,25 0,26
Leucin (LEU) 0,86 0,89 0,98 0,97 0,91 0,87 0,9
Valin (VAL) 0,35 0,34 0,38 0,38 0,35 0,34 0,35
Hisztidin (HIS) 0,21 0,2 0,23 0,23 0,22 0,21 0,21
Fenil-alanin (PHE) 0,35 0,36 0,4 0,4 0,37 0,35 0,37
2. táblázat: A kukorica átlagos aminosav-tartalma Magyarországon és az EU-28 főbb kukoricaexportőr országaiban (2016), (%)
(Forrás: Evonik Nutrition & Care GmbH,2017)

A takarmányok fontos értékmérője, hogy mennyi energiát, azon belül is mennyi emészthető energiát képesek az adott állatfaj számára szolgáltatni. A számított emészthetőenergia-tartalmat ugyanakkor a takarmányban lévő nyerszsír, nyersfehérje, nyershamu és neutrális detergens rost mennyisége alapvetően befolyásolja (Bokori et al., 2011). Az Evonik Nutrition & Care GmbH mérési eredményei alapján számított energiaértékek azt mutatják, hogy a magyarországi termesztésű kukoricák hízósertésekre számított 14,55 kcal/g emészthető energia értéke az uniós átlagértékkel megegyező, és viszonylag kis eltérés mutatkozik a lengyel- és németországi kukoricák 14,59 kcal/g és a 14,69 kcal/g értékéhez képest.

Kukorica jelentősége az egyes állatfajok számára

Mint ahogy már említettük, a kukorica energiatartalma a gabonanövények között a legmagasabb, fehérjekoncentrációja azonban a legalacsonyabb. Sertések esetén például a kukorica fehérjetartalma éppen csak az életfenntartó szükségletet fedezi. A kukorica lizin és triptofán hiánya miatt a sertéstápok mindenképpen aminosavkiegészítésre szorulnak. Mindemellett a hízósertések és anyakocák takarmányozásakor a keverékek vitamin- és ásványianyag-tartalmának növelése is fontos. Nagymennyiségű kukorica etetés hatására, a nagy linolsavtartalom miatt a szalonna lággyá válik, ezért a mennyiségét 60 kg feletti testtömeg elérését követően érdemes csökkenteni (Mézes, 2015). Az AKI (2017) statisztikai felmérése alapján a magyarországi 219 sertéstakarmány-gyártó üzem egyharmada keverte be 40 százalék feletti arányban az abraktakarmányba a kukoricát 2016-ban, kétharmada 10-40 százalék között, 3 százaléka kevesebb, mint 10 százalékban.

A baromfik takarmányozása során a kukoricát elsősorban a könnyen emészthető keményítő, alacsony rost és viszonylag magas olajtartalma miatt használják, hiszen nagy mennyiségű metabolizálható energiát jelent az állatok számára. A kukorica sárga színét adó karotinoidok közé tartozó kriptoxantin és zeaxantin miatt a baromfitápba kevert kukorica a tojássárgája mélyebb tónusának kialakulását nagymértékben elősegíti. A kukorica e két pigment élénkebb színe miatt ráadásul vonzóbb is a madarak számára.

A 110 brojler-takarmány gyártó üzem 65 százaléka 40 százalék feletti arányban használt fel kukoricát 2016-ban, 27 százalékuk pedig 25-40 százalékban. Az üzemek csupán 8 százaléka tette a tengerit 25 százalék alatti mennyiségben a takarmányba. A 104 tojótáp-gyártó üzemben az alábbi bekeverési arány volt jellemző: 42 százaléka keverte az abraktakarmányba 40 százalék feletti arányban, 41 százaléka 25-40 százalék, 17 százalékuk pedig 25 százalék alatti mennyiségben.

Meleg éghajlatú országokban a kukoricát gyakran kevésbé drága és könnyebben hozzáférhető alapanyagokkal helyettesítik. Az árpa és a cirok a helyettesítő gabonamagvak között említhető, azonban a tritikáléval már csak részben oldható meg a kukorica kiváltása előbbi növekedési ütemet lassító hatása miatt (Daghir, 2008). Magyarországon az árpa felhasználása a sertéstápokban 19,9 százalék, míg húshasznú szarvasmarha esetén 8,7 százalék, a tejhasznú szarvasmarhák takarmányában 5,0 százalék körül alakult 2016-ban. A cirok és egyéb gabonamagvak bekeverési aránya jóval az árpa alatt, 1 és 3 százalék között alakult.

DDGS – száraz kukoricatörköly

A bioetanol-gyártás során keletkező kukoricatörkölyt, ismertebb nevén DDGS-t (Distillers Dried Grains with Solubles) elsősorban a kérődző állatok, valamint a baromfik és a sertések takarmányozására ajánlják. Etethetőségét az állatok kora, hasznosítási típusa és az enzimek alkalmazása befolyásolja.

A Pannónia Ethanol magyarországi üzeme éves szinten 325 ezer tonna feletti mennyiségben állít elő DDGS-t, aminek túlnyomó része a külpiacokon talál vevőre. Átlagosan a DDGS nyersfehérje-tartalma 23-29 százalék, viszont a belpiacon a Pannonia Gold nevű termék fehérjetartalma a 30 százalékot is meghaladja, ugyanakkor a lizin és triptofán aránya alacsony. A nyerszsír-tartalom is igen széles tartományban 3-12 százalék között mozog, összetétele viszont kedvező a nagy linolsav-tartalom miatt. A nyersrost-tartalom 2,8-4,2 százalék között változhat, ami a baromfi és növendék sertések takarmányozásában magasnak tekinthető, ezért a xilanáz és a glükanáz enzimek használata mindenképpen ajánlatos (Mézes, 2015).

A DDGS baromfitakarmányozás során történő alkalmazása kedvezően befolyásolja a tojássárgájának és a baromfik bőrének sárga színét. A szarvasmarhák esetében a magas fehérje- és energiatartalom támogatja a tejtermelést és a tömeggyarapodást. Kitűnő növekedési eredményeket hoz a növendék és hízósertéseknél is, a DDGS ízének hatása a sertések számára kifejezetten kedvező. Növeli a takarmányfelvételt, továbbá rosttartalma is hozzájárul, hogy rendkívül jól alkalmazható legyen akár nagyobb adagban is.

A magyarországi keveréktakarmányokban a könnyű hozzáférhetőség ellenére igen csekély mennyiséget használtak fel a takarmánygyártók 2016-ban. Például a szarvasmarha abraktakarmányokban a maximális felhasználás alig haladta meg a 25 százalékot. A tojótápokban 12,9 százalék, a liba és kacsatápokban 12,2 és 6,6 százalék volt. A brojlertápokban a legmagasabb érték kevéssel haladta meg az 9,4 százalékot (AKI, 2017) (3. ábra). A magyarországi állattartók igen magasnak ítélik a DDGS etethetőségének kockázatát, ugyanis a mikotoxin-tartalom az alapanyaghoz viszonyítva akár háromszorosára is nőhet.

3. ábra A DDGS, CGF és CGM aránya a keveréktakarmányokhoz használt feldolgozóipari melléktermékekben Magyarországon (2016)
(Forrás: AKI Agrárstatisztikai Információs Osztály, 2017)

CGF

A kérődzők, a baromfik, valamint a sertés takarmányozásban egyaránt kiemelkedő szerepe lehet a CGF (Corn gluten feed)-nek, amely a kukorica nedves úti keményítő gyártása során keletkezik. A Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft., Európa legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalataként igen jelentős mennyiségben kínálja a magyarországi állattartók és takarmánygyártók számára e terméket Hungrafeed® Gold néven.

A CGF a keményítő nagyobb része, a csíra és a kukorica glutén kiválasztása után visszamaradó, takarmányozási célra gazdaságosan felhasználható fehérje-, energia-, vitamin- és ásványianyag-forrás. A CGF nyersfehérje-tartalma jóllehet 21,5-23,9 százalék között mozog, biológiai értéke közepes az alacsony lizin és triptofán miatt. Nyerszsír-tartalma alacsony, ebből kifolyólag az energiatartalma: emészthető energia (DE) és metabolizálható (ME) energiatartalma sertések esetén 14,8 és 13,3 MJ/kg, ami elmarad a DDGS értékétől (Mézes, 2015).

A kérődzőknél a természetes rost-, fehérje- és energiatartalomnak köszönhetően a CGF elősegíti a bendőben zajló emésztési folyamatokat és a jó minőségű tej termelését. A baromfik takarmányozásában költséghatékony alternatíva a minőségi baromfitápok keményítő-, fehérje- és rosttartalmának biztosításához. Hatékony összetevője lehet a süldő- és kocatápoknak, mert elősegíti az egészséges emésztéshez szükséges bélflóra kialakulását (Hungrana, 2017).

A CGF javasolt felhasználási aránya a brojler esetében 2-10 százalék, a tojótyúknál 5-10 százalék, a sertés/koca esetében 5-20 százalék, míg a malacnál 5-10 százalék. Rendkívül magas bekeverést ajánlanak a szarvasmarháknál, ahol akár a 40 százalékot is elérheti a CGF mennyisége a tápokban. A takarmánystatisztikai adatok alapján igazolódni látszanak e magas ajánlási értékek, jóllehet igen kevés takarmányüzem esetében. Magyarországon a húshasznú marhák abraktakarmányában például a maximális bekeverési érték elérte a 40,5 százalékot, míg a tejhasznú marhák abraktakarmányainál a 38,1 százalékot (3. ábra).

CGM – kukoricaglutén

Alternatív fehérjeforrásként hasznosítható a kukoricaglutén – angol nevén CGM (Corn gluten meal) –, amelyet a Hungrana Kft. igen jelentős mennyiségben állít elő és értékesít a belföldi piacon Hungrafeed® Gold néven. A CGM a sertés és baromfitápokban kiváló aminosav-forrásnak tekinthető a metionin- és cisztein-tartalma miatt. A brojler és tojótápba kerülve a tojássárgája színének mélyülését eredményezi. Ásványianyag-tartalma éllettani szempontból fontos: a CGM-ben lévő alacsony kálium- és nátriumtartalom ugyanis természetes úton korlátozza a brojlercsirkék és pulykák túlzott vízfelvételét. Könnyű emészthetősége miatt ideális összetevője a malac és süldő tápoknak. A kukorica glutén természetes módon tartalmaz kiemelkedő arányban bypass fehérjét (74 százalék) és emészthető energiát (13,6 MJ/kg) a tejelő tehenek számára, ami elősegíti a magas tejhozam, illetve tejfehérje arány elérését a magas termelési szintű tehenekben (Hungrana, 2017).

A CGM-et a gyártója brojler és a tojótápok esetében 2-10 százalékban ajánlja bekeverésre, a sertések, malacok és a kérődzők esetében 2-5 százalékban. A magyarországi brojlertápoknál a maximális bekeverési érték alig haladta meg az 5,2 százalékot, míg a tojótápok esetében 6,6 százalék volt. A sertéstakarmányoknál ugyanakkor mindössze 1,3 százalék maximális bekeverési érték tükröződik vissza a statisztikai felmérés adatai alapján (3. ábra).

Toxinok – kockázati tényezők

Köztudott, hogy a mikotoxinnal való szennyezettség mértéke a kukorica és származékai etethetőségét, illetve takarmányértékét jelentős mértékben befolyásolja. Az éghajlatváltozás következményeként már a magyarországi kukorica esetén is számolni kell olyan penészgombák és toxinjaik jelenlétével, amelyek korábban inkább a melegégövi országokra volt jellemző.

A BIOMIN (Innovative Animal Nutrition GmbH) folyamatosan végez felméréseket a szemestermények és takarmányok toxinszennyezettségére vonatkozóan már 2004 óta. Éves jelentésük a mai napig is a legteljesebb és átfogóbb összefoglaló anyagnak tekinthető e témában. A felmérés a hat leggyakoribb toxinra terjed ki, úgymint az aflatoxinra (Afla), a zearelenonra (ZEN), a deoxinivalenolra (DON), a T-2-re, a fumonizinre (FUM) és az ochratoxin-A-ra (OTA). A vizsgált alapanyagok között a búza, árpa, zab, tritikále, kukorica, rizs, szójadara, CGM és a DDGS, illetve a szilázs szerepelnek.

A BIOMIN 81 ország 16 511 mintáját vizsgáltatta meg 2016-ban és 63 630 elemzést végzett annak érdekében, hogy beazonosítsák a mikotoxinok potenciális kockázatát az állattenyésztők számára. A legelterjedtebb mikotoxin a kukoricában világszerte a deoxinivalenol (DON) volt. A DON a közel 277 db kukorica minta 77 százalékában előfordult 1595 ppb átlagos koncentrációval. Ezt követte a fumonizin, amelyet a vizsgált kukorica mintákban (FUM) 70 százalékos gyakorisággal mutattak ki. A FUM esetén mért átlagkoncentráció 2017 ppb volt, amely például a sertések számára megállapított maximálisan tűrhető 1500 ppb-s határt mesze meghaladta. Előbbiekhez képest a zearalenon (ZEN) a minták már csak 50 százalékánál volt kimutatható, azonban 334 ppb-s átlagkoncentrációja szintén nagy kockázatot jelent a sertések számára. Az aflatoxin (Afla), a T-2 toxin és az ochratoxin A (OTA) jóval kisebb gyakorisággal (14 százalék, 13 százalék és 8 százalék) fordult elő a kukoricamintákban: az aflatoxin (Afla) a 39 ppb, a T-2 toxin a 69 ppb-s koncentrációjával közepes méretű kockázatnak minősültek az állatok számára. A DDGS-t illetően kiemelendő, hogy például az Amerikai Egyesült Államokban a DDGS-nél a minták 96 százaléka legalább egy toxint tartalmazott. A 79 db DDGS mintában a deoxinivalenollal (DON) való szennyezettség átlagértéke 2681 ppb volt 2016-ban!

Tekintettel arra, hogy a takarmányok igen változatos receptúra mellett készülnek, a szennyezettség mértékét és hatását tovább növelik a mikotoxinok (pl. sertésnél a FUM és a DON) szinergikus és additív kölcsönhatásai, amelyek ráadásul exponenciálisan növekednek. Már alacsony dózisban is romlik a tápanyagok emészthetősége és az állatok immunrendszere gyengül, aminek következtében jelentős gazdasági veszteség érheti az állattartókat. A kukoricaszármazékok esetében külön említést kell tenni, hogy az alapanyag toxinszennyezettsége feldúsulhat a feldolgozási folyamat során.

Mit tehet a növénytermesztő?

A mikotoxin-fertőzöttség megelőzésére és csökkentésére számos, a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlatra épülő agrotechnikai, növényvédelmi és tárolástechnikai megoldás áll rendelkezésre a termelők számára. Különösen nagy jelentősége a penészek elleni küzdelemben a vetésváltásnak és az előveteményhatásnak, illetve a szakszerű tarlóművelésnek van. Szintén segíthet a penészek toxintermelésének gátlásában – bár hatása közepesen erősnek mondható –– a hibrid/fajta megfelelő kiválasztása, a növekedésszabályozó, valamint a gombaölő szerek használata és a betakarítás-tárolás megfelelő időben történő ütemezése. Előbbiek figyelembe vétele és alkalmazása mellett az emberi fogyasztásra és állati takarmányozásra szánt gabonákban a korábban mért mikotoxin-szennyezettség mértéke akár 20 százalékkal is csökkenthető.

Varga Edina, Vajda Ágnes
Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest

 

 

 

ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420