2019. május 1. 14:57
A hígtrágya az almozás nélküli állattartás folyékony halmazállapotú mellékterméke. Kezelése több megoldandó kérdést felvet a gazdálkodók számára, mivel a telepet eleve úgy kell kialakítani, hogy a hígtrágya elvezetése és tárolása megoldott legyen, ezen kívül pedig a hígtrágya elszállításáról is gondoskodni kell. Tény, hogy az almos állattartás egyszerűbb, de a hígtrágya is igen nagy értéket képvisel a tápanyag- és vízpótlás tekintetében.
2019. május 1. 14:49
A szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználása a talajok szervesanyag- és tápanyag-utánpótlásának egyik – eddig ki nem aknázott – lehetősége. Alkalmazásukkor azonban körültekintően és szakszerűen kell eljárni, mert a szennyvíziszapok tartalmazhatnak toxikus anyagokat, melyek – szakszerűtlen felhasználás esetén – a talajt károsíthatják, mikrobiológiai állapotát kedvezőtlenül átrendezhetik.
2019. május 1. 10:42
A szőlővirág rejtélyeit kutató írásból többek között kiderül, hogy hogyan alakul ki virágkezdeményekből a virág, hogy miből áll a virágillat, és az is, hogy milyen szerepet tölt be a szőlővirág a szépségápolásban.
2019. május 1. 10:27
Ezúttal a Somló hegy északi oldalán Somlószőlősön jártunk, mégpedig nem is akármilyen környezetben, mivel vendéglátónk, Holczinger Ottó családi gazdálkodó telephelyét a régmúlt jeles emlékei veszik körül. Az egyik oldalról az 1948-ban épült volt Zichy-kastély, romos, de impozáns épülete, míg a másikról a XIII. században emelt – a Jáki templommal szinte egyidős –, szépen felújított Szent Mihály-templom. Mivel nem régészkedni érkeztünk a helyszínre, házigazdánkat a KRAMER KR 507-es teleszkópos rakodóval szerzett tapasztalatokról kérdeztük, de előtte természetesen a gazdaság bemutatására kértük.
2019. május 1. 10:20
A gyümölcsfák termőrészeit bemutató cikkek sorában az almát és a körtét követően e hónapban a kajszi és az őszibarack következik. Fontos tisztában lenni az egyes gyümölcsfajok jellegzetességeivel, hiszen ez a metszés eredményességét alapozza meg.
2019. május 1. 10:16
Hogyan tudjuk a gyümölcstermesztésben a korszerű precíziós, távérzékelési, informatikai, digitális módszereket használni? Erre a kérdésre ad választ a szerző 3D elektronikus adatfelvételezés bemutatásán, valamint a távérzékelési módszerek és terepi spektroszkópia ismertetésén keresztül.
2019. május 1. 10:11
A Talaj nélküli zöldséghajtatás c. könyv, amely közel húsz szakember munkája elsősorban árutermelő gazdaságoknak íródott, de segítséget nyújt a felsőfokú mezőgazdasági képzésben tanuló egyetemi és főiskolai hallgatóknak is a tananyag elsajátításában, a korszerű ismeretek megszerzésében.. Az első fejezet a vízkultúrás termesztés általános szabályait ismerteti. Második rész a vízkultúrás palántanevelést, a zöldség- és szamócatermesztés legkorszerűbb technológiai változatait mutatja be. Kitér a talaj nélküli termesztésben előforduló betegségek és kártevők elleni védelemre, a kedvezőtlen klímaviszonyokból eredő fiziológiai fejlődési rendellenességekre, továbbá a tápanyag-hiánytünetekre és megszüntetésükre.
2019. május 1. 10:10
A digitális technika és eszközei rohamosan terjednek a mindennapi életben, az ipari termelésben, de a mezőgazdaságban is. Hazánkban a digitális okos telefonok, televíziók és egyéb eszközök használata általánossá kezd válni. A digitális eszközök között az „intelligens szemüveg” új lehetőségeket nyit a mezőgazdasági gépgyártásban, a gépértékesítésben a gépek üzemeltetésében és az oktatásban.
2019. május 1. 10:00
A tavalyi évet jellemző elhúzódó tavaszkezdet és a hirtelen érkezett felmelegedés számos nehézség elé állította a dinnyetermesztőket. A 2018-as dinnyeszezont elemző írás kitér az ültetésre, az oltott palánta használatára, a felvásárlói árak alakulására, a növényvédelmi kihívásokra és a munkaerőhiány problémájára is.
2019. május 1. 09:31
Mikrobiális készítmények segítségével a forgatásos és a forgatás nélküli talajművelés során is biztosítani lehet az amúgy jelentős tápelem-tartalommal rendelkező szár- és gyökérmaradványok megfelelő mértékű lebontását, így azok tápanyagai a következő növénykultúra számára felvehetővé válnak, javul a talajszerkezet, valamint a szármaradványok elbontásával jelentősen csökken az azokon élő, talajból fertőző kórokozók és kártevők mennyisége.