Milyen vízzel öntözzünk? - Az öntözővíz-minőség elméleti és gyakorlati kérdései a kertészeti termesztésben

2019. január 2. 09:36

Minél jobb az öntözővíz, annál jobban érvényesülnek a kiadott tápanyagok. Az öntözővíz minőségét sok tényező együttesen határozza meg. Ezek közé tartozik a só-, klorid-, nátrium-, vas-, mangán- és a hidrokarbonáttartalom.

Oltott növények alkalmazása a zöldségtermesztésben

2019. január 1. 18:56

Az oltás elsődleges célja a terméshozam növelése, különösen a talajból eredő fertőzések és egyéb problémák megjelenése esetén. Fontos, hogy a megfelelő jó tulajdonságokkal rendelkező alany és a termeszteni kívánt nemes közti kompatibilitás alakuljon ki. Egy oltott palánta előállításánál további sarkalatos kérdés az oltási mód kiválasztása, valamint a választott módszerhez a technológiai folyamatok alkalmazása és időzítése.

A csicsóka felhasználhatósága és a termesztés tapasztalatai a Nyíregyházi Egyetem Tangazdaságában

2019. január 1. 18:32

A csicsóka termesztése azokon a gyenge termékenységű laza homoktalajokon is perspektivikus lehet, ahol a hagyományosan termesztett homoki kultúrák (burgonya, napraforgó, dohány, rozs stb.) már jövedelmezően nem termeszthetők. A sokoldalúan felhasználható csicsóka termőterülete azonban nagyon kicsi. Ennek hátterében termesztéstechnológiai hiányosság és a gumók rövid eltarthatósága áll.

Sikeres szarvasgomba-termesztés Magyarországon

2019. január 1. 07:11

A szarvasgombák olyan gombák, melyek termőtestüket a föld alatt hozzák. Így viszont elesnek attól a lehetőségtől, hogy a spórák terjedéséhez a szél segítségét vegyék igénybe. Ezen gombák törzsfejlődésük során aromássá váltak azért, hogy magukhoz csalogassanak kisebb-nagyobb állatokat, melyek a spórák terjesztésében játszanak szerepet. Hazánkban a három leggyakoribb faj a francia szarvasgomba (Tuber melanosporum), az isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) és a nyári (Burgund) szarvasgomba (Tuber aestivum syn. uncinatum).

Chilis rozé borzselé és társai - Aranyérmes gasztronómiai különlegesség Seregélyesről

2018. december 15. 10:57

Az év első felében egy magyar „chilisikertől” volt hangos az országos média, ami nem véletlen, hiszen a Noir enyhén csípős, rozé borzselé egy amerikai megmérettetésen három aranyérmet is szerzett.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Így is lehet: teljesen zárt növényhajtató berendezés

2018. december 1. 04:33

Az árutermesztési célt szolgáló teljesen zárt növényhajtató berendezések, a Távol-Keleten már a mindennapi gyakorlat részét képező növénygyárak szerkezeti felépítéséről, világítástechnikájáról, valamint az eljárással kapcsolatosan megfogalmazott érvekről és ellenérvekről olvashatnak összefoglalót.

A történelmi szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulása és megszűnése

2018. november 29. 09:36

Az írás áttekintést nyújt a szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulásáról, majd lassú ellehetetlenüléséről. Egy gondolatkísérletet nyomon követve megtudhatjuk, hogy az uniós földrajzi eredetvédelem adta lehetőségek kihasználhatók lennének egy esetleges határon átnyúló „térelméleti újraegyesítésre”.

Az ipari paradicsomtermesztés hazai és nemzetközi helyzete

2018. november 24. 12:36

Az írás az ipari paradicsom termesztésének globális helyzetével és a fontosabb termesztéstechnológiai elemek ismertetésével foglalkozik.

„Újburgonya” – nem csak tavasszal

2018. november 23. 04:36

A nyári ültetésből származó, nem teljesen beparásodott héjú burgonya tetszetősebb, mint a teljesen beparásodott héjú. Termesztésének lehetőségeiről, értékeiről szól a Zöldségtermesztés rovat e havi írása.