Állattenyésztés

Ízletes sajtóebéd a Pesti Disznó Bisztróban

Agrofórum Online

A híradásokból már értesülhettek olvasóink – meg itt a honlapunkról is – hogy jelentős mértékben, 5%-ra csökkent a sertéshús áfája. Erről tartott sajtóebéddel egybekötött tájékoztatót a NAK és a VHT január 11-én.

A híradásokból már értesülhettek olvasóink – meg itt a honlapunkról is – hogy jelentős mértékben, 5%-ra csökkent a sertéshús áfája. Erről tartott sajtóebéddel egybekötött tájékoztatót a NAK és a VHT január 11-én.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) nagy érdeklődéssel kísért sajtótájékoztatót tartott.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke, a hazai sertéságazat helyzetéről, a jelenlegi kedvezőtlen pozícióból való kilábalás lehetőségeiről beszélt, amelyhez jelentősen hozzájárul az áfa csökkentés.

Dr. Németh Antal, a VHT elnöke, a minőségi sertéshústermelésről és tanúsítási rendszert mutatta be, illetve azt a védjegyet, amelyet a termelőknek, a feldolgozóknak és a forgalmazóknak érdemes lesz kiérdemelniük. (Jelentős részük már meg is tette.)

Szarka Dorottya dietetikus azt a tévhitet igyekezett eloszlatni, miszerint a sertéshús egészségtelen. Kedvezőtlen tendencia, hogy a 40 kg/fő évi sertéshús-fogyasztás napjainkra 25 kg/főre apadt. Szükség van a sertéshús fogyasztására, melynek zsírtartalma és annak összetétele kedvező, a fehérjéi pedig nélkülözhetetlenek az egészséges táplálkozásban.

Cseh János kreatív séf, az új konyhatechnikai eljárásokról, és az így készült termékek széles választékáról beszélt, amelyek új ízhatások révén egyre népszerűbbek. Az áfa-csökkentést külön is kiemelve, örömmel üdvözölte a kezdeményezést.

Kérdésünkre; miszerint mi arra a garancia, hogy egy idő után a kereskedelem nem „nyeli le” az áfa különbözetet, és lassan visszakapaszkodnak az árak a jelenlegi szintre, azt a választ kaptuk, hogy:
– Fokozott az ellenőrzés a Hatóságok, illetve a Kamara és a Terméktanács részéről. Továbbá az árverseny, amely az árutömeg növekedésével – többek között az áfacsökkentés eredményeként – arra készteti a kereskedőket, hogy ne emeljenek árat.

Sőt – mondta Győrffy Balázs, – már manapság is találkozunk az áruházakban különféle akciókkal, amelyek mind a fogyasztók megnyerésére irányulnak.

Végül nem maradtunk ki a kreatív séf által készített termékek kóstolásának élményéből sem.

*

Fazekas Sándor miniszter egy áruházba látogatva, azt is bejelentette, ahogy tegnap este a TV-ben láthattuk, hogy a minisztérium már vizsgálja az áfacsökkentés lehetőségét több élelmiszertermék estében is.

Csak bátran Miniszter úr!

(Dr. Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

De minimis támogatás igényelhető a sertés törzstenyészetek fejlesztésére

2018. július 19. 08:56

Támogatást az a sertéstenyésztő igényelhet, aki megfelel a rendeletben meghatározott követelményeknek.

Töltött dagadó

2018. február 9. 12:36

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.

Több mint 90 százalékos kapacitással működik a tavaly átadott mohácsi vágóhíd

2018. február 8. 10:16

A 21 milliárd forintból létrejött beruházásból 5 milliárd forint húsipari technológiai fejlesztés volt, amelynek része a vágó-, csontozó- és csomagolási technológia, illetve az automata logisztikai rendszer.

A sertéspestis miatt Oroszország ideiglenesen kitiltotta a magyar sertéshúst

2018. május 8. 10:49

Az ASP egy nagyon ellenálló vírus, váladékokban és élelmiszerhulladékban hónapokig fertőzőképes lehet.