Állattenyésztés

A stresszes sertés nem jó sertés

Agrofórum Online

A Farmerexpo augusztus adott otthon a Sertéstenyésztési konferenciának, amely az ágazat aktuális kérdéseivel, problémáival foglalkozott, illetve igyekezett azokra megoldási lehetőségeket kínálni.

A sokat emlegetett immunszupresszió

-címmel tartotta meg előadását dr. Dobos László, állatorvos: „Sokszor halljuk a telep állatorvosától, szakemberektől ezt a szót, sőt gyakran mi magunk a telepünkön is látjuk, tapasztaljuk ennek jeleit. De mit is jelent ez valójában, milyen károkat okozhat és legfőképpen milyen tényezők váltják ki?” -tette fel a kérdést e bevezetőjében, majd elmondta, hogy előadásában ezekre a kérdésekre igyekszik majd választ adni, teljesség igénye nélkül, ennek a szakterületnek a kutatása ugyanis napjainkban is intenzíven folyik és jelentős feladatot ró a tudósokra.

„Mindenekelőtt szükséges az alapfogalmak tisztázása, így az, hogy mit értünk immunitás formái alatt. Megkülönböztetünk veleszületett, illetve szerzett immunitást. Ezen belül lehetséges természetes-mesterséges, aktív-passzív, ill. lehet celluláris formája vagy ún. humorális, ez utóbbi az, amikor ellenanyagokkal kerül a szervezetbe. Ezentúl ismerünk lokális és szisztémás immunitást is, a szisztémás az, amely a szervezet egészére vonatkozik.”

Normális immunitásról akkor beszélhetünk, mondta az előadó, amikor megfelelő választ ad a szervezet az idegen anyagokra, kórosról pedig akkor, ha túlzó, vagy éppen csökkent mértékben reagál. „A szervezet megpróbálja elkülöníteni a saját anyagait a külső környezettől. Ezeket barrierekkel, vagyis határvonalakkal igyekszik megtenni. Háromféle barriert ismerünk: a fizikait, a kémiait és a sejtest. A fizikaihoz a szőrön és bőrön túl, bármennyire meglepő, a mozgás tartozik. A kémia barrierek alatt többek között a zsírsavakat, tejsavakat, gyomor sósavat, proteolitikus enzimeket és a felület aktív anyagok értjük. A téma szempontjából legfontosabb sejtes barrierek pedig a T- és B-limfociták, az ő munkájukat egészíti ki még jó pár egyéb tényező.”

Mint azt dr. Dobos László elmondta, a tenyésztők a korszerű vakcináktól elsősorban azt várják el, hogy hosszú távú védettséget, ill., stabil és erős immunogenitást alakítsanak ki. Ezeken túlmenően a vakcina mellékhatásokkal lehetőleg rendelkezzen, gazdaságos legyen, egyszerűen alkalmazható, azaz etethető-itatható legyen. Szintén jól megfogalmazott igény az, hogy elkülöníthető legyen a vakcinázott állat, vagyis lehessen tudni azt, hogy az egyed esetleg már fertőzött-e, vagy csak vakcinázott.

A vakcinának elvben két típusa ismert: az élő, legyengített és az élettelen kórokozót tartalmazó. Amíg az élő, legyengített kórokozót tartalmazó általában gyors immunválaszt indukál, hatása is tartósabb és humorális valamint celluláris immunválaszt is kivált, kevesebb hatóanyag szükséges a kívánt cél eléréséhez. Amit szükséges még tudni, hogy általában nem igényel adjuvánst, ill. ritkán immunszupresszív is lehet, valamint perzisztens fertőződést kiváltva a kórokozót ezt követően akár tartósan ürítheti is az állat.  Vakcinázás módjai történhetnek parenterálisan, illetve lokálisan. A pararenterális véd a klinikai tünetektől és erőteljes szisztémás, de gyengébb lokális védelmet biztosít. A lokális immunizálás esetén pedig az immunválasz a legerősebb az oltás helyén lesz, azaz általában a nyálkahártyákon.

A stresszes sertés nem jó sertés…

Az alapismeretek átismétlését, újratanulását követően az imunszupresszió fogalmát tisztázta az előadó: „Azt a külső vagy belső hatást értjük ez alatt, ami az állat immunrendszerét extra működésre készteti vagy éppen esetleg valamilyen módon akadályozza azt. Imunszupresszív tényezők lehetnek pl. a stressz, amely az elválasztást követi, zsúfoltság, szélsőséges hőmérséklet, ammónia, tömeges vakcinázás, de akár az időjárás viszonyok változása is.”

A stressz időtartamának meghatározó jelentősége van, egy tíz másodpercig tartó herélés, hangsúlyozta az állatorvos, nem mérhető össze azzal, amikor újra és újra átcsoportosítják az egyedeket. Mindezek igazolására ismertette azokat a kísérleteket, amely a stressz hatásait vizsgálta a sertések fejlődésében, illetve immunrendszerében. A hőhatásnak, vagy fizikai stressznek tartósan kitett kocák utódjaiban is mérhető volt az imunrendszerre gyakorolt negatív hatás. A legyengült immunrendszer pedig, folytatta, biztos talaj a kórokozóknak.

„A fakultatív patogének előretörésekor pl. egy bőrgyulladás esetén, meg kell vizsgálnunk azt, hogy nem immunszupressziós tényező van-e a háttérben. Jellemzően ilyenkor nem csak egy malac beteg, hanem az állomány több tagja is. Felmerülnek ilyenkor azok a kérdések, hogy nem fertőzött-e a takarmány, nincs -e huzat, esetleg nincs-e túl zsúfoltság. A kórokozók, mint pl. a Streptococcus ott él az állat bőrén, de mindaddig, amíg az immunrendszer jól működik, nem okoz tüneteket.”

Az állatorvos előadása záró részében a takarmányozás jelentőségét emelte ki: „Az immunrendszer működése fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat igényel, nagyon fontos szerepe van az A, C, E, vitamin komplexnek.”  A C vitaminnal kapcsolatosan megjegyezte, hogy erre normál helyzetben nincs szüksége a sertésnek, de a megemelkedett immuntevékenység alkalmával pótolni kell azt. A réz, cink, magnézium: ezek mind elengedhetetlenek, de figyelemmel kell lenni a másodlagos hatásukra is, pl. a szelén túlzott mértékű jelenléte a felszívódást gátolhatja. A cink a májban raktározódik, amikor a szervezetet egy antigén inger éri, akkor limfociták és plazmasejtek elkezdenek reagálni, transzformálódni, mindez nagymértékű cink felhasználásával jár, ilyen esetekben fokozott bevitel a javallott.

Fókuszban a takarmány borsó

Ferkel Zoltán (Mecsek Pig Kft.) a JÁSZ-PROT kiegészítő takarmány alkalmazásának tapasztalatai a sertés takarmányozásban címmel tartotta meg előadását: „Tavaly avattuk fel azt az üzemet, amely ebben az évben 1200 tonna borsót feldolgozott, azzal a céllal, hogy azt a sertéstakarmányozásban értékesíti. Az elmúlt két évben, három nagy sertéstelep ezt a mennyiségű borsót be is szippantotta. Nem egyszerűen csak tesztelésről tudok tehát beszámolni, hanem tulajdonképpen üzemi etetésről.” -kezdte tájékoztatását Ferkel Zoltán.

Ezt követően kitért a Nemzeti Fehérje Takarmány Program 1186/2018(IV.4) kormány határozatának az ismertetésére, amely megfelelő hátteret biztosít ahhoz, hogy az elfeledett, vagy perifériára szorult fehérje növények teret nyerjenek.  A program nem csak megjelöli a célokat, de forrásokat is biztosít erre, 2022-ig mintegy 8 milliárd forint áll rendelkezésre a cégeknek, fejlesztőknek, egyetemeknek, hogy a régi takarmányokat, illetve a receptúrákat újra értékeljék.

A JÁSZ-PROT bemutatása

A fent idézett programnak megfelelően a termék GMO mentes, a 767/2009EK rendelet értelmében hazai előállítású és feldolgozású kiegészítő takarmány, amely 85%-ban Salamanca (tavaszi) és James (őszi) borsóból áll.  Elsődleges célállatok: sertés, baromfifélék, szarvasmarha. Tulajdonságai: szárazanyag maximum 90%, nyersfehérje minimum 21%, nyerszsír 5%, nyersrost max. 7%, Lizin minimum 1,18%, NE grow min. 10,3 MJ/kg. A fizikai tulajdonságai kapcsán elmondta, hogy 10 mm-es granulátumról van szó, amely könnyen darálható és 0,65 kg/liter térfogatsúlyú. Ennek következtében minimális logisztikai költség terheli. Vemhes koca, malac nevelő, hízótakarmányokban 18-22%-ban alkalmazható, puffasztó hatása nincs, az adott korcsoport takarmányában az extrahált szója tartalom 50-70%-ban kiváltható, a receptek olcsóbbá tehetők.

A cink oxid alternatívái a malactakarmányozásban

Tim Otto (BIOCHEM) előadásának kiinduló pontja volt, hogy a ZnO alkalmazása a sertéstakarmányozásban 2022-től megszűnik: „2022-ben az EU szigorodó előírásainak kényszerítő hatásai miatt, az állattenyésztők kénytelenek lesznek mellőzni a ZnO használatát, így szükséges megismerkedni az azt helyettesítő alternatív megoldásokkal a sertések takarmányozásában. Mint az előadó emlékeztett arra, mindenki tapasztalja, hogy az ágazatban az egyik legnagyobb kihívás, az, hogy a leválasztás minél kevesebb veszteséggel járjon. Ahogy megtörtént a malacok leválasztása, azonnal kezdetét veszi az a szociális stresszként megjelölt jelenség, amelyben a malacok az új helyen próbáljak kijelölni a rangsort. Az anyatejes táplálás megszűnte ez időszakban immunológia problémákat eredményez, és mindezek mellett, csökken a takarmány és ivóvíz fogyasztásuk is. Mindezek következménye az, hogy a malacok legyengülnek, ill. hasmenés léphet fel.

„Mit tehetünk ennek megelőzésre”? Tette fel a kérdést az előadó. Fontos lenne a megfelelő takarmányt használni, hiszen annak az íze, emészthetősége befolyásolja a bevethetőséget. Koncentrálni kellene a fehérje forrásokban az aminosavak, rostok helyes arányaira is. Szükséges lenne a minél nagyobb számú emészthető aminosavak biztosítása is. „Ez esetben téves a régi iskolának az a szlogenje, hogy ha mindenből sokat teszünk, az majd segít.” -jelentette ki az előadó. Az azonban jellemző, hogy a funkcionális takarmány adalékok közül, fiatal állatok esetében mindenki használja a ZnO-t.

Nem megold, elodáz…

„Mindenki tudja, hogy a ZnO szervetlen kémiai anyag, amelynek az a tulajdonsága, hogy gyengén szívódik fel a tápcsatornából, és egyetlen alternatíva a tápanyagban használt antibiotikum kiváltásra. Egész Európa ezt használja az elválasztás utáni két hétben, és látványosan csökkenti az elhalálozási arányt. A ZnO-val azonban a problémákat csak eltoljuk, nem oldjuk meg. Bizonyos Kelet európai országokban napjainkban is többszörösét etetik meg az állatokkal az előírtaknál, látszólag tökéletes eredménnyel. Csupán két kérdés van: mi történik, ha felhagyunk a magas cink oxid bekeverésével és mi lesz a kivonást követően.”

Mint azt Tim Otto elmondta, kutatások igazolják a negatív szövődményeket, illetve a magas nehézfém szennyeződést is.  A ZnO alternatívájaként a hallgatóság figyelmébe ajánlotta a BIOCHEM termékeit: A probiotikumokat, a spórás baktériumok takarmányokban való használatát, és a tejsavtermelő baktériumok alkalmazását. Ez utóbbit inkább baromfi esetében, és azoknál a borjaknál javasolta, amelyek még nem kérődzenek.  Tájékoztatta a hallgatóságot, hogy az élesztők pozitív hatását is ismerik, készülnek termékeik erre alapozva, de ezek inkább kérődzők esetében hasznosíthatók.

Ismételten hangsúlyozta a takarmány szerepét, kiemelten annak ízvilágára koncentrálva. Véleménye szerint jobb ízű, jobb szagú takarmány rengeteget tud segíteni azon, hogy ne csökkenjen drasztikusan a bevitel. E célból ajánlotta élesztőt tartalmazó terméküket, amely 95%-ban emészthető, de ami legfontosabb, az  umami  hatása érezhető, ízvilágát kedvelik a malacok és örömmel fogyasztják.

*

De mi az umami?

A gasztronómiában viszonylag régóta jól ismert fogalom, ami egy japán szó Európában meghonosodott változata,  amely körülbelül annyit jelent,  hogy kellemes íz. Az umami azonban lényegesen többet jelent, mint a kellemes íz fogalma. Tulajdonképpen itt a sós, édes, keserű, savanyú ízek mellett az ötödik alapízről beszélhetünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Penészgombák és mikotoxinok a szarvasmarha takarmányokban és az ellenük való védekezés lehetőségei

2020. április 4. 17:29

A hazai termesztésű gabonamagvak 20-30% mértékben szennyezettek az állati szervezet számára potenciális veszélyt jelentő mennyiségben valamely mikotoxinnal, melyek termeléscsökkenést, vagy nagyobb mennyiség hatására előbb tünetmentes, majd klinikai tünetekkel is járó toxikózisokat idézhetnek elő.

Afrikai sertéspestis: álhír a vakcina - hatékonyabb intézkedések szükségesek

2020. február 23. 12:39

A FeHoVa nemzetközi kiállítás adott otthont annak a szakmai konferenciának, amely „A vadgazdálkodás aktuális kérdései” címet viselte. Kiemelt érdeklődés kísérte Dr. Vajda Lajos, a NÉBIH igazgató főállatorvos, Országos Járványvédelmi Központ vezetőjének az előadását, amely az afrikai sertéspestis hazai megjelenésének eddigi és várható alakulását mutatta be, majd a további, felmerülő feladatokkal is foglalkozott.

Ilyen volt a magyar gazdálkodók 2019-es éve - Mezőgazdasági évértékelők

2020. február 4. 15:26

Mozgalmas és kihívásokkal teli esztendő áll a magyar gazdálkodók mögött. Aszályos évkezdet, fagykárok, csapadékos és hűvös május, afrikai sertéspestis, piaci nehézségek kísérték a 2019-es évet.

Kockázatos és drága lenne az átállás ketrecesről mélyalmos tojástermelésre

2019. december 9. 08:58

Az EU szabványnak megfelelő, feljavított ketreces tojástermelő technológia gazdaságosabb, valamint állategészségügyi szempontból a tyúkoknak is kedvezőbb.

Már Ukrajna is kitiltotta a magyar sertéshúst a sertéspestis miatt

2018. május 3. 19:14

Ukrajna is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket a Heves megyében talált vaddisznótetemben kimutatott afrikai sertéspestisre (ASP) hivatkozva.

Jól kezdték az évet a hazai vágóhidak

2018. május 28. 07:43

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az üzemekben 11 százalékkal több szarvasmarhát, 1,7 százalékkal több sertést és 15 százalékkal több baromfifélét dolgoztak fel az első negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.

Eltart egy darabig a német sertéspiac helyreállása

2020. július 23. 09:17

Óriási nyomás helyeződött a sertéstartókra a Tönnies húsfeldolgozó üzemének leállásával, mert nem tudták eladni az állatokat.

Félmillió sertés vár vágásra a koronavírus miatt

2020. július 12. 12:33

A sertések nagy részét más vágóhidakon osztják el, még akkor is, ha a piaci szereplők elismerik, hogy ezt nem lehet teljes mértékben kivitelezni.