Gyümölcs

Szüret utáni teendők a gyümölcsösökben

Agrofórum Online

Ha vége a gyümölcsszedésnek hajlamosak vagyunk hátradőlni, pedig ez nagy hiba! Ne zárjuk be a kertet, ne hagyjuk magára az ültetvényt ilyenkor, hiszen a következő szezonra most tudjuk felkészíteni a fákat.

Gyakori gond, hogy szüret után a letermett gyümölcsfákat nem vagy nem kellő módon készítik fel a következő évi szezonra. Ebben a cikkben ennek a kérdésnek a fontosságára hívom fel a figyelmet, azaz hogyan tudjuk optimalizálni gyümölcsfáink tartalékait.

Ne hagyjuk magára az ültetvényt szüret után!

A szüret előtti időszakban káliumtúlsúlyos lombtrágyákkal igyekszünk az ültetvényekben ellátni az érés miatt megnövekedett igényét a gyümölcsfáknak. Célszerű ilyenkor ezt a tápanyag tartalmat lombon keresztül kijuttatni, Ilyenkor a gyümölcsszíneződés, a jobb íz és zamat elérése a célunk.

A magasabb mennyiségű fenntartó foszfor- és káliumtrágyázás optimális időpontja ezután jön el, ősszel. Ilyenkor ugyanis a talajnedvesség kedvezőbb, így a fák jobban tudják hasznosítani a különböző tápanyagokat.

A foszfor a növények generatív szerveinek kialakulásához és zavartalan működéséhez szükséges.

A kálium szerepe ebben az időszakban leginkább a télállóságban nyilvánul meg, de természetesen hatása többrétű a növényben.

Ilyenkor is tartsuk szem előtt, hogy a gyümölcsfák klórérzékenysége eltérő, így ajánlott az alacsony klórtartalmú vagy a klórmentes műtrágyák használata. Az alábbi táblázat tartalmazza az egyes gyümölcsök érzékenységének mértékét.

A gyümölcsfajok klórérzékenysége (Hilkenbäumer, 1964 nyomán)
Gyümölcsfaj  Klórérzékenység mértéke
Alma mérsékelten
Körte nem érzékeny
Cseresznye erősen
Meggy mérsékelten
Szilva mérsékelten
Őszibarack mérsékelten
Szamóca nagyon erősen
Málna nagyon erősen
Fekete ribizli kevésbé
Piros Ribizli nagyon erősen
Köszméte nagyon erősen

 

Nitrogénhatóanyagot ebben az időszakban csak kis mértékben érdemes gyökéren keresztül kijuttatni, ugyanis ennek a talajban történő mozgása a legnagyobb, és szó szerint elfolyik a nagyobb mennyiségű csapadék hatására.

A kijuttatandó hatóanyag mértéke függ a levitt termés mennyiségétől, illetve a talaj tápanyag szolgáltató képességétől. Célszerű az őszi időszakban egy levélanalízissel ellenőrizni milyen mennyiségű tápanyagra van szükség. A műtrágyák kiszórása történhet a terület telibeszórásával vagy a gyökérzónába történő kijuttatásával. Előbbi akkor javasolt, ha idősebb ültetvényről van szó.

Lombtrágyázást a gyümölcsösben a nagy lombfelület miatt nagy hatékonysággal végezhetünk. Gyorsan, hatékonyan fel tudják így venni a növények a különböző készítményeket, az esetleges antagonizmussal nem kell számolni. A kijuttatott lombtrágya mennyisége 5-7 kg/ha közötti mértéket is elérheti.

Miért kiemelkedően fontos ebben az időszakban a tápanyag utánpótlás?

Mert ebben az időszakban zajlik a gyümölcsfákon a rügydifferenciálódás bonyolult élettani folyamata, ami végsősoron megalapozza a jövő évi termésünket.

Almafákon a virágképződés helye a rövid termőrészek, dárdák és termőnyársak. A dárdák növekedése korán, a virágzás után 2-4 héttel a csúcsrügy kialakulásával fejeződik be. Itt megfelelő feltételek mellett alig néhány hét alatt megvalósul a virágindukció.

Meggynél és cseresznyénél ez a folyamat július első felében, őszibaracknál július második felében megy végbe. Kajszinál és szilvánál ez július végére tehető, de egyes fajták eltérést mutathatnak.

Cseresznyevessző (fotó: 2018.06.28.), jól látható a fiatal hajtásrész és rajta a képződő rügyek

Ebben az időszakban tehát érdemes lombtrágyákkal segíteni növényeinket. Ki kell emelni a bór szerepét, ami a virágrügyek képződésében fontos szerepet tölt be. Illetve ebben az időszakban kijuttatva csökkenthetjük a téli fagykárok mértékét.

A kellő mennyiségű hajtás képződéséhez fontos a nitrogén is ebben az időszakban.

Célszerű olyan készítményeket használni, ami gyorsan felvehető bórt és nitrogént tartalmaz így könnyen hozzáférhető a különböző biokémiai folyamatokhoz.

Nagyon fontos ezen hatóanyagok időbeni kijuttatása, hogy a virágrügyek kialakulása idejére ne alakulhasson ki tápanyaghiány, ami csökkentheti a jövő évi termés mennyiségét.

A permetezőt se tegyük el még, hiszen nem csak tápanyaggal kell feltölteni ilyenkor fáinkat, hanem szépen lemosdatva kell a téli pihenőre küldeni! Sokan nem értékelik az őszi lemosó permetezések szerepét, de pont annyira fontos meggyéríteni a telelőre vonulni készülő kártevőket, mint a tavaszi lemosóval az éppen ébredőket.

Különösen fontos ezt újragondolni a mostani változékony időjárás tükrében. Az elhúzódó őszi időjárás, valamint az enyhe téli időszak ugyanis kedvez a kórokozók és kártevők áttelelésének.

Az őszi lemosó permetezés, (vagy ahogy régen nevezték: ’záró permetezés’) elvégzésének legkedvezőbb időpontja a lombhullás időszakára tehető. A növényvédő szer kijuttatása ilyenkor nagy lémennyiséggel történjen, hogy a törzseken és az ágakon való egyenletes fedés biztosítva legyen.

A megfelelő növényvédő szer kiválasztáshoz gondoljuk végig, hogy mivel küzdöttünk leginkább a szezonban!

Ha a kórokozók, gombás betegségek voltak a jellemző „ellenség”, akkor réztartalmú készítményt kell elővennünk. Ha ezen kívül volt lisztharmat is (arra a réz nem jó!), akkor kén hatóanyagú növényvédő szereket keressünk, ezeknek atkagyérítő hatása is van. Az olajos alapú készítmények rovar- és atkakártevők ellen alkalmazhatóak, valamint tapadásfokozó és hatékonyságot növelő tulajdonsággal is bírnak. Vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakján, megakadályozzák azok légzését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szakmai konzultáció a fák alatt

2020. június 30. 08:16

Immár hagyomány, hogy a hazai kajszitermesztők közössége a szüreti szezon kezdetén szakmai konferencián tárgyalja meg az aktuális problémákat, a résztvevők kicserélik szakmai tapasztalataikat, és a konferenciát kertlátogatás követi. Az idei rendezvény rendhagyó volt, a teljes program a fák alatt zajlott 2020. június 19-én.

A kajszi karcsú orsó kialakítása

2020. május 31. 08:17

Miután bevált és elterjedt az almásokban a karcsú orsó, más gyümölcsfajokra is igyekeztek adaptálni ezt a faalakot. A kajszifajták eléggé különböző növekedési jellegűek, már, ami a természetes elágazási szöget illeti, mert a „bokor” természet mindegyikre jellemző. Mindegyik fajtából megpróbálkozhatunk karcsú orsót kialakítani, de csak támrendszer mellett és gondos alakító metszéssel.

Túl a termesztéstechnológián: kötelező és önkéntes elemek a gyümölcstermesztésben

2020. május 30. 06:26

A gyümölcstermesztésben az adott gyümölcsfaj termesztéstechnológiájának elsajátítása mellett a ránk vonatkozó jogszabályok elsajátítása is szükséges az eredményes gazdálkodáshoz.

Ellenáll a fagynak, és szinte korlátlanul értékesíthető

2020. május 28. 10:12

A som egy ősi növényünk, a magyar tájkultúra része, amit számos hazai településnév is bizonyít - többek között a festői szépségű Somogy megyében. Az utóbbi években ráadásul egyre népszerűbb a gyümölcse és az abból készített termékek is hódítanak a piacon.

Gyümölcs Videó

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

2019. augusztus 4. 05:38

Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.

Drágábban ihatunk pálinkát januártól

2018. november 22. 12:03

Az új szabályok szerint az egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után fizetendő neta 1100 forint lesz. Ez pedig – az áfával is számolva – 700 forinttal emeli meg egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi árát.

Szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet a keleti gyümölcsmoly

2019. augusztus 20. 14:33

Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában a mostani hányadik nemzedék lehet. Más gyümölcsökön szintén repked a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly.

Kiemelkedő almatermés várható

2018. szeptember 17. 13:00

Kiemelten fontos, hogy a magyar almatermesztés jobban igazodjék a piac igényeihez, ezzel növelve a versenyképességét és az ehhez hozzájáruló termesztéstechnológia színvonalát. Ezáltal a termelők kisebb egységnyi önköltséggel, nagyobb hatékonysággal tudnak termelni.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420