Talajélet

A baktériumtrágyák használata – biológiai megoldás

Agrofórum Online

A NÉBIH által ellenőrzött, az AKG-ban is használható termékek!

Napjainkban egyre több kutatási és mérési eredmény számol be arról, hogy termőföldjeink állapota romlik. Egyre csökken a talajban élő mikrobák, baktériumok száma, vagyis a talajélet már közel sem optimális. Ez azt eredményezi, hogy a talajok biológiai egyensúlya – a benne zajló kémiai, biokémiai folyamatok finomhangolása – sérül. Kedvezőtlenné válnak a feltételek a növénytermesztés számára. Az ilyen területeken a mezőgazdasági termelés csökken és a szokottnál is hullámzóbbak lesznek a termésátlagok.

Ennek oka feltehetően összetett. Többek között az emberi és természeti bevatkozás, mely stresszként hat a talajéletre: a nem optimális talajművelési eljárás, ill. vetésforgó alkalmazása, a nem okszerű műtrágya- és vegyszerhasználat és nem utolsó sorban a klímaváltozás.

Növénynövekedést stimuláló Rizobaktérium hatásmechanizmusa
(Forrás: Balázsy Sándor: Mikroorganizmusok a növények szolgálatában. Nyíregyháza; 2014, pp.156. (kézirat)

Mi lehet a megoldás?

A talajélet helyreállítása biológiai rekultivációval (baktériumok felhasználásával), aminek során célirányosan növeljük a hasznos mikroszervezetek számát (a talajerőt).

Ehhez a folyamathoz biztosítani kell a hasznos mikroszervezetek optimális működéséhez szükséges feltételeket is.

  • Megfelelő talajművelés elvégzése;
  • Talaj szervesanyag-tartalmának növelése;
  • Talajéletre káros kemikáliák (műtrágyák, talajfertőtlenítők, gyomirtók, érésgyorsítók és egyéb kemikáliák) használatának csökkentése, helyettük környezetkímélőbb anyagok előtérbe helyezése.

A hasznos mikroszervezetek optimális működése révén valósul meg:

  • a tápanyagok kedvező feltáródása,
  • a levegő nitrogén megkötése,
  • a kötött állapotban lévő foszfor feltárása,
  • a humuszanyagok képződése,
  • a mikroelemek kedvezőbb feltáródása,
  • a növények ásványi anyag ellátása,
  • a növénypatogén mikroorganizmusok háttérbe szorítása.

Aktív talajélet esetén a mikroorganizmusok savkiválasztása, enzimtermelése, vitamin-előállítása stb. is jelentős. Ezeknek az anyagoknak a segítségével nő a gyökerek tömege, javul azok tápanyagellátása, és ezzel együtt a növény szárazságtűrő képessége.

Mire figyeljünk a baktérium készítmények tárolásánál és felhasználásánál?

  • Mindig pontosan tartsuk be a gyártó által előírt tárolási szabályokat!
  • Mivel a készítményekben élő baktériumok vannak, ezért mindig figyeljünk a tárolási hőmérsékletre, kerüljük a nagy hőingadozást! Soha ne tegyük ki a tűző napra a baktérium készítményeket tartalmazó kannákat!
  • Kijuttatás előtt figyeljük arra, mivel keverhető a termék. Általában baktericid, fungicid szerekkel együtt nem juttathatók ki a baktériumtrágyák. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérjünk tanácsot a termék forgalmazójától vagy gyártójától, a gazdaságra leginkább adaptálható megoldás érdekében.
  • Mindig a javasolt vízmennyiséggel hígítva keverjük össze a készítményt közvetlenül kijuttatás előtt. Fontos, hogy a tartály tiszta legyen, ne maradjon benne vegyszermaradék!
  • Felhasználás előtt jól rázzuk fel a baktériumokat tartalmazó kannákat, flakonokat!
  • Kánikulában, légszáraz időben ne juttassunk ki baktérium készítményt!
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tudomány a mezőgazdaság szolgálatában: ezért ilyen hatékonyak a szárbontó készítmények

2020. szeptember 21. 09:25

Cikkünkben részletesen bemutatjuk a Natur Agro Hungária Kft. szárbontó készítményeinek alkotóelemeit, melyek segítségével jelentős hozamnövekedés érhető el.

Eljött a szemléletváltás ideje...

2020. szeptember 16. 05:30

Vajon ki számol utána, de a hazánkban több mint egymillió hektáron termesztett kukorica betakarítását követően akár 12-14 tonna növényi maradvány is visszamarad a területen?

ELÉG VOLT AZ ASZÁLYBÓL? VAGY MÉG MINDIG NEM???

2020. június 22. 08:55

Sajnos ez a tavasz is a csapadékhiánytól visszhangzott, amit még mindig hallani, amikor az aratásra, a búza és repce várható terméseredményeire gondolunk, pedig most már bőven esik Medárd óta, ami a kalásznak már nem kellene, ellenben a kukorica és napraforgó a szójával karöltve hálásan fejlődik.

A humuszképződés folyamata és jelentősége

A humusz a talaj egy sajátos és igen fontos alkotórésze. A humuszvegyületek talajspecifikusak, miszerint 85-90%-ban csak a talajban fordulnak elő. Tulajdonképpen a talajba jutott szerves anyagok azon része, ami már átesett a humifikáció folyamatán. Ehhez a folyamathoz viszont elengedhetetlen a talajlakó mikroorganizmusok tevékenysége.

Mikroorganizmusok a mezőgazdaság szolgálatában, a szárbontás jelentősége

2018. június 4. 04:45

Amikor talajkondicionálásról beszélünk, a talajállapotba avatkozunk be azzal a céllal, hogy javítsuk a talaj fizikai-biológiai állapotát és tápanyag-szolgáltató képességét. Ennek a külső beavatkozásnak számos formája ismert, legősibb módszere a szerves trágya kijuttatása.

"Egyre jobbak a talajaim" - Villáminterjú Szécsi Zoltán vízilabdázóval

2018. március 14. 13:47

Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk négy éve gazdálkodik, hatvan tehene van és foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel is.

Talajélet Videó

Változás a baktériumtrágyázási bejelentésben

2018. március 21. 09:36

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére lehetőségük lesz a gazdálkodóknak az elvégzett trágyázást bejelenteniük.