Zöldség

A retek sikeres termesztése nagymértékben a vetésen múlik

Agrofórum Online

A hónapos retek hajtatása többnyire kisüzemekben, kis légterű fóliák alatt történik, nagyobb részt az ország déli, gyorsan melegedő homoktalajain. Fontos a koraiság, aminek érdekében már a vetéskor igyekezni kell olyan technológiát választani, ami egyfelől biztonságot ad, másfelől lehetővé teszi a gyors kelésen keresztül a korai szedést.

Homoktalajok esetében – magkiszáradás elkerülése miatt – általában mindig a mélyebb vetést javasoljuk, ezzel szemben a primőr reteknél a sekélyebb előnyösebb. Februárban, márciusban a mélyre helyezett magnál (3-5 cm) a gyenge nappali felmelegedés aligha fog jelentős hatást kifejteni a csírázásra, illetve a kelésre, pedig a retek magja már 2-3 oC-on csírázásnak indul. Sekélyre kell vetni, 1-1,5 cm-re, de ott könnyen kiszárad a talaj! Ennek elkerülésére tavasszal a megművelt talajba 2-3 cm mélyen érett (földdé érett!) istállótrágyát vagy tűzeget kevernek, begereblyéznek. A földdé érett trágya vagy tőzeg homogén anyag, nem zavarja a magvetést, és nincs ammónia-képződés, ami a csírázást rontaná. A szervesanyag nemcsak a „melegít”, de a vizet is jobban megtartja, vagyis kisebb a sekély réteg kiszáradásának veszélye.

A hónapos retek mély vetésének van még egy hátránya, a termés szabályos gömb formáját  – amit a hazai piac megkíván – elveszti, megnyúlik.

Vetés előtt a magot kalibrálni szokták (átrostálják), és csak az egészen fejlett szemeket vetik el, amelyek csírázási erélye jobb, előbb csíráznak, mint a kisebb szemek. Korábban vetőhengerrel, papír-ragasztással, ma precíziós vetőgéppel 1-1,5 cm mélyre vetik a magot, amely mélységben már a kora tavaszi napsütés melegítő hatása jobban érvényesül.

Míg Európa számos országában a 2-3 cm átmérőjű retket keresik, nálunk a hajtatott retek esetében is a nagyobb 4-5 cm-es gumóátmérőt részesítik előnyben a vásárlók, ennek megfelelően nagyobb tenyészterületre, 8-9×8-9 cm-re érdemes vetni.

A sekélyen vetett magot földdel kell takarni. Azért, hogy csak egészen vékony takarást kapjon, nem földet terítettek rá, hanem a talajt seprővel elegyengették felette. Beöntözés után, csírázásig használt fóliával érdemes takarni, aminek a hőszigetelése jobb, mint az új fóliáé, alatta a talaj jobban melegedig, és a magvetés gyors kiszáradása is megakadályozható.

A sekélyen elhelyezkedő gyökérzet a felső, melegebb talajrétegben gyorsabban nő, ugyanakkor sokkal egyenletesebb, kiegyenlített öntözést igényel, ellenkező esetben a gumó felreped. Különösen a borsószem gumónagyság az a méret, ami után a felrepedés veszélye megnő, főleg akkor, ha egyben nitrogénnel is tápoldatozunk.

Hasonló jelenség következhet be a hajtatott karalábé esetében is a sekélyen elhelyezkedő gyökérzet miatt. A diónál nagyobb gumófejlettségtől nagy a veszélye a termés felrepedésének, különösen akkor, ha nem csak vizet, hanem tápoldatot is adunk. Ha belegondolunk, hogy a piaci árak és a karalábét követő paprika ültetése néha mennyire sürgető, bizony nagy a csábítása az érés sürgetésének, azaz a nagyobb nitrogénadagnak, és a kelleténél gyakoribb öntözésnek.

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420