Zöldség

Áttelelő hagyma vetése

Agrofórum Online

A vöröshagyma szárazanyag tartalma a beérés idején a legmagasabb, ezért a termelőnek, kereskedőnek, de a fogyasztónak is egyaránt érdeke, hogy beéretten, magas szárazanyag tartalommal szedjék.

1.kép: A rendre rakott és napon szárított hagyma jobban tárolható

A jól tárolható vöröshagymának több ismertető jele van:
– Betakarításkor eléri a fajtára jellemző alakot, nagyságot és színezetet,
– megindul a termést védő buroklevelek (páncéllevelek) kialakulása,
– vízveszteség következtében a nyakrész elvékonyodik és megpuhul,
– az egyéves hagyma szára legalább 70-80%-ban megdől (dughagymáról termesztett, un. kétéves hagymánál a szár teljes elszáradását megvárjuk) és
– miáltal a gyökérzet a víz- és tápanyagfelvételt beszünteti, a levélzete elsorvad.

A jó tárolhatóság miatt a hagymát felszedés után 7-10 napig a földön szárítják. Az utóérlelés fontos, meghatározó része a betakarításnak, mert:
– ilyenkor szárad le a föld a termésről,
– a még zöld levelek gyorsabban megsárgulnak,
– szikkad, vizet veszít a hagyma, nő a szárazanyag tartalma,
– záródik a nyak, amiből adódóan kevésbé betegszik meg a tárolóban (fuzáriumos betegség) és
– a külső burok levelek, mint feltétele a tárolhatóságnak, ilyenkor vastagodnak, keményednek meg.

A szeptemberi csapadékos időjárás halála a hagymának! Száraz időjárás esetén is tanácsos a rendre rakott termést átforgatni (1. kép), ezzel nemcsak a befülledésnek vesszük elejét, de megakadályozzuk a legyökeresedését, a hagyma újrahajtását is.

Tavasz végén, nyár elejére a tárolókból kifogyott hagymát az úgynevezett áttelelő hagymával lehet pótolni. Sokaknak rossz tapasztalata van a termesztésével. Ha későn vetik, nem fejlődik ki eléggé, gyengén megy a télbe és kifagy. A túl korai vetés azzal a veszéllyel jár, hogy túlfejlődik a hagyma, télen jarovizálódik, tavasszal pedig termésképzés nélkül magszárba megy.

Nem minden fajta alkalmas átteleltetéses.  A vetésidő helyes megválasztása – ami a fajta függvénye is – döntő mértékben befolyásolja a termesztés sikerét. Hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy legjobbak az augusztus elejei, augusztus közepi vetések. Ilyen esetben ceruza vastagságú, 3-4 leveles növényeket kapunk, amelyeket a nagyobb hidegek már nem károsítanak, ugyanakkor a magszárképzés veszélyével sem kell számolni.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Vetőmagkezelési eljárások a zöldségtermesztésben

2020. február 10. 04:36

Az utóbbi években egyre több csávázásra használható hatóanyag engedélye került megszüntetésre, így nagyon leszűkült a felhasználható hatóanyagok köre.