Zöldség

Ideális szántóföldi burgonyafajták

Fotó: burgonyakutatas.hu

Ahogyan az előző, burgonyával kapcsolatos írásomban említettem, a sikeres burgonyatermesztés alapja sok minden mellett a megfelelő fajtaválasztás. A burgonyatermesztők nincsenek könnyű helyzetben, számtalan burgonyafajta közül kell kiválasztaniuk a számukra legmegfelelőbbet. Jöjjön egy kis segítség ehhez a nem egyszerű feladathoz.

A Balatoni rózsa fajtával biztosan már sok növénytermesztő találkozott a hazai szántóföldeken – továbbá a vásárlók is előszeretettel keresik ezt a fajtát. Ennek oka, hogy ez a fajta többféle célra is felhasználható a konyhában, egy igazi Jolly Joker. Nem csak felhasználói oldalon, hanem termelői oldalon is jó választásnak bizonyulhat, ugyanis rezisztens a burgonya Y vírusával, valamint a levélsodródás vírussal szemben is. További pozitív tulajdonsága, hogy a fonálférgek egyes rasszaival szemben is immunis. Ezek mellett bőtermő fajta, sötét rózsaszín héjú, nagyméretű gumóiból sokat nevel. Betakarításkor figyelni kell arra, hogy vékony héja miatt könnyen sérül, cserébe viszont jól tárolható.

Népszerű, fehér húsú burgonyafajta a Hópehely, amely a felhasználói oldalon szintén egy kitűnő választás, legyen szó sütésről vagy főzésről. Termelői oldalról is népszerű fajta, a levélsodródás vírus, valamint a burgonya Y vírussal szemben is teljesen rezisztens. A növény által nevelt gumók húsának színe hófehér, enyhén lisztes szerkezetű. Középkorai tenyészidejű, nagyméretű gumókat nevelő fajta, tárolása sem okoz különösebb nehézséget.

Közepes méretű, sárgás színű húsú gumókat nevel a Katica, amely kitűnő árufajta. Ennek oka, hogy a nevelt gumók jelentős százaléka egyforma méretű, ezért aki előre csomagolt „egységcsomagokban” akar burgonyát értékesíteni, jó eséllyel fog Katicát termeszteni. A fajta további előnye, hogy kifejezetten bőtermőnek számít, 14-16 darabos kötésszámmal terem. Közepesen fogékony a lombfitoftórával szemben, fonálféregre és burgonyarákra, valamint burgonya Y vírussal szemben rezisztens.

Végül kerüljön ide egy korai érésű, kiváló minőséget garantáló étkezési burgonya, a Bellarosa. Legfontosabb jellemzője, hogy igen korán terem és emellett rendkívül sok gumót nevel. A szárazságot jól tűri, így aszályosabb területeken is meg lehet próbálkozni a termesztésével. Gumói rózsaszín héjúak, héjára jellemző, hogy gyorsan megerősödik, így a betakarítás közbeni sérülésekre kevésbé fogékony. Rendkívül jól tárolható, a kereskedelemben ezt a fajtát lehet a legtöbb helyen megtalálni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Újra több burgonyát termelnek a britek

2019. március 22. 09:36

Az egészség fontos, de az élvezet a fő oka annak, hogy élelmiszereket vásárolunk. A burgonya ízletes, kényelmes és megfizethető.

Új eljárást fejlesztettek ki a burgonyavírus ellen

2018. április 6. 06:32

A burgonyát több mint 30 féle vírus fertőzheti, ezek közül a legelterjedtebbek a burgonya levélsodró, az Y, az X, az A, az M és az S vírusok.

Burgonya- és zöldségtermesztés tavaszi munkálatainak támogatása a megfelelő gépekkel

2019. április 11. 09:06

A burgonya és zöldségtermesztés tavaszi munkái területén elvárt a termesztés technológia igényeinek magas színvonalon megfelelő, de mindemellett költséghatékony gépek megléte, amelyek segítségével tartósan biztosítható a versenyképes, erős értékesítési háttér.

A vetési munkák majdnem 60 százalékát végezték el idáig

2020. május 11. 14:03

A gabonafélék 54 százalékát vetették el a jelentés napjáig, a tavaszi búza és a tavaszi árpa vetése 97-99 százalékon állt, a zab vetése pedig 94 százalékon.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420