Zöldség

Ideális szántóföldi burgonyafajták

Fotó: burgonyakutatas.hu

Ahogyan az előző, burgonyával kapcsolatos írásomban említettem, a sikeres burgonyatermesztés alapja sok minden mellett a megfelelő fajtaválasztás. A burgonyatermesztők nincsenek könnyű helyzetben, számtalan burgonyafajta közül kell kiválasztaniuk a számukra legmegfelelőbbet. Jöjjön egy kis segítség ehhez a nem egyszerű feladathoz.

A Balatoni rózsa fajtával biztosan már sok növénytermesztő találkozott a hazai szántóföldeken – továbbá a vásárlók is előszeretettel keresik ezt a fajtát. Ennek oka, hogy ez a fajta többféle célra is felhasználható a konyhában, egy igazi Jolly Joker. Nem csak felhasználói oldalon, hanem termelői oldalon is jó választásnak bizonyulhat, ugyanis rezisztens a burgonya Y vírusával, valamint a levélsodródás vírussal szemben is. További pozitív tulajdonsága, hogy a fonálférgek egyes rasszaival szemben is immunis. Ezek mellett bőtermő fajta, sötét rózsaszín héjú, nagyméretű gumóiból sokat nevel. Betakarításkor figyelni kell arra, hogy vékony héja miatt könnyen sérül, cserébe viszont jól tárolható.

Népszerű, fehér húsú burgonyafajta a Hópehely, amely a felhasználói oldalon szintén egy kitűnő választás, legyen szó sütésről vagy főzésről. Termelői oldalról is népszerű fajta, a levélsodródás vírus, valamint a burgonya Y vírussal szemben is teljesen rezisztens. A növény által nevelt gumók húsának színe hófehér, enyhén lisztes szerkezetű. Középkorai tenyészidejű, nagyméretű gumókat nevelő fajta, tárolása sem okoz különösebb nehézséget.

Közepes méretű, sárgás színű húsú gumókat nevel a Katica, amely kitűnő árufajta. Ennek oka, hogy a nevelt gumók jelentős százaléka egyforma méretű, ezért aki előre csomagolt „egységcsomagokban” akar burgonyát értékesíteni, jó eséllyel fog Katicát termeszteni. A fajta további előnye, hogy kifejezetten bőtermőnek számít, 14-16 darabos kötésszámmal terem. Közepesen fogékony a lombfitoftórával szemben, fonálféregre és burgonyarákra, valamint burgonya Y vírussal szemben rezisztens.

Végül kerüljön ide egy korai érésű, kiváló minőséget garantáló étkezési burgonya, a Bellarosa. Legfontosabb jellemzője, hogy igen korán terem és emellett rendkívül sok gumót nevel. A szárazságot jól tűri, így aszályosabb területeken is meg lehet próbálkozni a termesztésével. Gumói rózsaszín héjúak, héjára jellemző, hogy gyorsan megerősödik, így a betakarítás közbeni sérülésekre kevésbé fogékony. Rendkívül jól tárolható, a kereskedelemben ezt a fajtát lehet a legtöbb helyen megtalálni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

A hazai koraiburgonya-termesztés kialakulása és mai gyakorlata

2019. március 30. 05:47

A burgonya ma a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye (1977-ben még csak az ötödik volt!). Jelenleg a termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg.

Luxuscikk lehet a sült krumpli!

2018. december 29. 12:10

Míg Írországban az elmúlt évben a vendéglátóipari szektor 60-80 euróért juthatott hozzá egy tonna hámozott burgonyához, addig most 340-350 eurót kell fizetniük

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.