Zöldség

Különleges formák a paradicsomok világában

Agrofórum Online

Előző, paradicsomtermesztéssel foglalkozó írásomban bemutattam a paradicsomfajták csoportosításának egy módját, mostani írásomban egy újabb csoportosítási lehetőség, mégpedig a termés alakja szerinti rendszerezést mutatom be.

Mára a hagyományos, gömb alakú paradicsom mellett egyre nagyobb a kereslet a különleges formájú paradicsomok iránt, ezért a termesztőknek nincs könnyű dolguk a megfelelő fajta kiválasztásakor.

A paradicsom ágazatra is érvényes az az általános szabály, hogy a kereslet határozza meg a kínálatot. Eszerint a termelőknek igazodniuk kell a fogyasztók aktuális trendjeihez, a mai divathoz, ami nem mindig egyszerű feladat. A fogyasztók ugyanis sokszor a látvány alapján választanak, egy-egy nem megszokott formájú paradicsom nagyon keresett árucikk lehet a boltokban, piacokon. Különlegességekben mára szerencsére nincs hiány, mindenki megtalálhatja a számára megfelelő formájú paradicsomot a kínált fajták között.

A hagyományos, szabályos gömb alakú paradicsomfajták már a paradicsomtermesztés kezdete óta jelen vannak a zöldségtermesztők életében. Ezek a mai napig nem mentek ki a ‘divatból’, a fogyasztók folyamatosan keresik őket a piacon, ezért a termesztők is évről évre dolgoznak ilyen fajtákkal. Tipikus gömb alakú paradicsom például a Mano fajta, melynek tűzpiros bogyói kis méretűek, ízletesek. A fajtáról tudni kell, hogy szabadföldi termesztésre ideális, rendszeres öntözést igényel és a tápanyag-utánpótlást sem veti meg. Termése júliustól egészen szeptemberig szedhető, friss fogyasztásra javasolt fajta.

A gömb alakú paradicsomfajtákra nagyon hasonlító, de mégis más külsővel rendelkező egyedek az úgynevezett lapított gömb alakú fajták. A szabadföldi termesztésre javasolt Mobil fajta is ebbe a csoportba tartozik, amely mind friss fogyasztásra, mind befőzésre kiváló választás lehet. Termésének mérete közepes, egy-egy bogyó tömege körülbelül 130 gramm. Palántáit májustól lehet szabadföldbe ültetni, termése júliustól szeptemberig gyűjthető be. Sokoldalú felhasználása miatt közkedvelt fajta.

Manapság egyre többen foglalkoznak a hosszúkás paradicsomfajták termesztésével, ugyanis a kereslet folyamatosan növekszik irántuk. Közös jellemzőjük a hosszúkás fajtáknak, hogy kemények, kevésbe lédúsak, ezért elsősorban friss fogyasztásra, aszalásra, illetve saláta-alapanyagnak alkalmasak. Egyik közkedvelt képviselője a csoportnak a Roma VF, amely kifejezetten jó ízű fajta. Palántája szigorúan a fagyveszély elmúlása után, május közepétől ültethető szabadföldbe, lehetőleg napos helyre, ahol folyamatos öntözést igényel.

Végezetül van egy fajta, amely egyik előző csoportba sem sorolható, de különleges alakja miatt megemlítem, ez pedig az ökörszív paradicsom. Ez egy rendkívül lédús, hatalmas bogyókat nevelő fajta, amely elsősorban befőzésre kiváló választás. Szív alakú termése akár fél kilogrammosra is fejlődhet, konyhakertek igazi ékessége lehet ez a fajta. Korai termésű, júniustól júliusig szedhető az érett termése.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Elkerülhető a paradicsomvész - hamarosan kezdődik a paradicsombetegségek elleni védekezés

2019. április 23. 07:55

Az egyik legrettegettebb, paradicsomokat is sújtó betegség a paradicsomvész, mellette komoly károkat okozhat a szeptóriás levélfoltosság és a vírusos sárga levélsodródás is. Cikkünkből kiderül, hogy mit érdemes tudni ezekről a betegségekről, és hogyan védekezhetünk ellenük.

Mitől sárgulnak a paradicsompalánta sziklevelei?

2020. március 30. 08:53

A lakáson belül dobozban nevelt paradicsom palántáim sziklevelei sárgulnak, és ez a sárgulás a további levelek végén is megjelent. Mi lehet az oka, és mit kellene tennem?

Kiültethető már a paradicsom palánta?

2020. április 29. 10:16

Kiültethetőek már szabadföldre paradicsom palántáim? Hogyan ültessem el őket és mire figyeljek ápolásuk során?

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.