Zöldség

Még pótolható a foszfor

Agrofórum Online

A nitrogén, foszfor és kálium tápelemek közül kétségtelenül a legnehezebb a foszfor hiányát felismerni, és a kialakult hiánybetegség megszüntetése is lassúbb, hosszabb időt vesz igénybe. Ennek oka, a foszfornak a talajban és a növényben a nitrogéntől és a káliumtól eltérő viselkedésével magyarázható. A foszforhiány a levelek fonáki oldalán, kevésbé jellegzetes tünetek formájában jelentkezik.

A foszfort a szántóföldi növényekhez hasonlóan ősszel, alaptrágyázáskor, az őszi talajművelést megelőzően kell a talajra szórni. Ugyanis lassú mozgása, a talaj felületéhez történő erős kötődése miatt nagyon lassan, évente maximum 5-10 cm-t halad lefelé. Így, ha nem kerül ősszel leforgatásra, a tavasszal kiadott foszfor nem fogja a mélyebbre lehúzódó gyökerek esetében hatását kifejteni.

A legtöbb zöldségfaj termesztése során az ültetés vagy a vetés előtt is alkalmaznak talajforgatást – laza talajon ilyenkor szántanak is. Ezt megelőzően kiszórt műtrágya szintén lekerül a gyökerek mélységébe, és ha a hasznosulása nem is olyan tökéletes, mint az őszi szántás alkalmával bedolgozott foszfortrágyáé, de elfogadható.

A fiatal növény (kiültetett palánta, kelő mag) testtömegéhez képest nagyobb mennyiségű foszfort vesz fel, mint az idősebb növény. Továbbá a fejlődés kezdetén, a kisszámú és fejletlen gyökerek a foszfort nehezebben „találják meg”, mint a mozgékony nitrogént, de akár a káliumot is. Ezért ha tavasszal a vetés idején vagy a palántázáskor indítótrágyaként foszfort vagy foszfor tartalmú komplexet használunk, nagymértékben segítjük a kezdeti fejlődést, mindenekelőtt a gyökérképződést. Az összes foszforigény 10-20 %-át érdemes ilyen formán, sekélyen a palánta gyökeréhez vagy az elvetett mag mellé adagolni.

A foszfor trágyáknak – tekintettel az alacsony só indexükre – minimális a perzselő hatásuk, nagyobb adag esetén sem zavarják a gyökeresedést, a kelést.

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Miért fontos a kálium és a magnézium esetében a harmonikus tápanyagellátás?

2018. október 5. 06:01

A harmonikus tápanyagellátás fogalmán azt értjük, hogy a termesztett növény számára olyan mennyiségben és arányban biztosítjuk a létfontosságú tápelemeket.

Jól fogy a portugál zöldség

2019. március 10. 11:03

A portugál gyümölcs- és zöldségfélék exportjának összesített értéke 2018-ban először haladta meg a 1,5 milliárd eurót.

Mindenkinek előnyös lehet a rövid ellátási láncban való együttműködés

2019. március 1. 04:36

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon a zöldséget, gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is ismertették.

Fagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

2018. július 6. 06:09

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat.