A házikertekben is megjelenhet a hagymavész

Agrofórum Online

Évek óta nevelek hagymát családi fogyasztásra. Tavasszal a zöldhagymák levelein, később a fokhagyma leveleken is ugyanolyan apró vörösbarna foltok fejlődtek. Mik lehetnek ezek és hogyan lehet ellene védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  
 

Kedves Hobbikertész!

A hagymafélék levelein, a leírásához hasonló elváltozást a hagymarozsda gomba (Puccinia porrii) fertőzés okozza. Ez a gomba minden vadonélő és termesztett hagymaféle leveleit –vörös hagyma, póréhagyma, fokhagyma – egyaránt megfertőzi, megbetegíti. Egész világon elterjedt kozmopolita gomba, mely szabadföldi és hajtatott termesztésnél is komoly károkat okoz.

Tünetek jellegzetesek, könnyen felismerhetők: apró, kissé kiemelkedő foltok jelennek meg, kezdetben zöld színűek, majd amikor a levelek bőrszövete alatt a spórák kifejlődnek, és sárgás vörös, vagy rozsdabarna színűvé válnak, a foltok kicsit besötétednek, a folt felett a bőrszövet felreped, felnyílik és a színes spórák kiszóródnak. A foltok alakja lehet kör alakú vagy hosszúkás, vonalszerű. Erős fertőzésénél a foltok besűrűsödnek, szinte egymást érik. A megfertőződött levelek elhalnak, elszáradnak. A kiszóródott rozsda spórák folyamatosan fertőzik a frissen képződött új leveleket.

A kórokozó a fertőzött és talajra került növényi maradványokon telel át, hasonlóan áttelel a dughagymákat borító pikkelylevelek között és azokra tapadva is. A gombának a hűvös, páradús, ködös időjárás kedvező.

A rozsdagomba elleni védelem a vetésváltással kezdődik, egymás utáni években azonos területen ne termesszünk hagymaféléket. A nem sűrű növényállománnyal tudjuk biztosítani a szabad légáramlást a növények között. A növény igényéhez igazodó öntözés, egészséges szaporítóanyag segíti az ellenálló növényállomány fenntartását.

Védekezés már tavasztól szükségessé válhat, amint a hagymalevelek kihajtanak, várható a rozsdabetegség tüneteinek kifejlődése. Az első rozsdatelepek észlelésétől mankoceb, difenokonazol és azoxistrobin hatóanyagú gombaölő szerekkel védekezhetünk, tapadást fokozó adalékanyag felhasználásával. Védekezés az időjárástól függően őszig többször szükséges lehet.

Elindult a vöröshagyma betakarítása

2019. június 7. 11:33

A technológiában is fejlesztések szükségesek, melyek legfőképp a betakarítási technológia, növényvédelem, a gyomirtás, a tápanyag-utánpótlás és az öntözés területére fókuszálnak.

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Csak januárig elég a magyar hagymatermés

2018. szeptember 3. 10:30

Szeptember elejétől januárig-februárig képes ellátni a hazai igényeket a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma. Aki a magyar hagymát választja, az a hazai termelőket segíti – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az éves vöröshagyma-fogyasztás 8-9 kg/fő, fokhagymából 0,8-0,9 kg/fő.

Szakmai és marketingprogrammal segítenék a hagymatermesztést

2018. szeptember 12. 08:26

Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vörös- és a fokhagyma is frisspiaci termék lett, hiszen itt azok az európai termelők vannak versenyelőnyben – azokkal kötnek a kereskedelmi láncok féléves helyett 1-2 hetes szerződéseket –, amelyeknek jobb a termőképességük, a hozamuk és a tárolókapacitásuk.