A házikertekben is megjelenhet a hagymavész

Agrofórum Online

Évek óta nevelek hagymát családi fogyasztásra. Tavasszal a zöldhagymák levelein, később a fokhagyma leveleken is ugyanolyan apró vörösbarna foltok fejlődtek. Mik lehetnek ezek és hogyan lehet ellene védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  
 

Kedves Hobbikertész!

A hagymafélék levelein, a leírásához hasonló elváltozást a hagymarozsda gomba (Puccinia porrii) fertőzés okozza. Ez a gomba minden vadonélő és termesztett hagymaféle leveleit –vörös hagyma, póréhagyma, fokhagyma – egyaránt megfertőzi, megbetegíti. Egész világon elterjedt kozmopolita gomba, mely szabadföldi és hajtatott termesztésnél is komoly károkat okoz.

Tünetek jellegzetesek, könnyen felismerhetők: apró, kissé kiemelkedő foltok jelennek meg, kezdetben zöld színűek, majd amikor a levelek bőrszövete alatt a spórák kifejlődnek, és sárgás vörös, vagy rozsdabarna színűvé válnak, a foltok kicsit besötétednek, a folt felett a bőrszövet felreped, felnyílik és a színes spórák kiszóródnak. A foltok alakja lehet kör alakú vagy hosszúkás, vonalszerű. Erős fertőzésénél a foltok besűrűsödnek, szinte egymást érik. A megfertőződött levelek elhalnak, elszáradnak. A kiszóródott rozsda spórák folyamatosan fertőzik a frissen képződött új leveleket.

A kórokozó a fertőzött és talajra került növényi maradványokon telel át, hasonlóan áttelel a dughagymákat borító pikkelylevelek között és azokra tapadva is. A gombának a hűvös, páradús, ködös időjárás kedvező.

A rozsdagomba elleni védelem a vetésváltással kezdődik, egymás utáni években azonos területen ne termesszünk hagymaféléket. A nem sűrű növényállománnyal tudjuk biztosítani a szabad légáramlást a növények között. A növény igényéhez igazodó öntözés, egészséges szaporítóanyag segíti az ellenálló növényállomány fenntartását.

Védekezés már tavasztól szükségessé válhat, amint a hagymalevelek kihajtanak, várható a rozsdabetegség tüneteinek kifejlődése. Az első rozsdatelepek észlelésétől mankoceb, difenokonazol és azoxistrobin hatóanyagú gombaölő szerekkel védekezhetünk, tapadást fokozó adalékanyag felhasználásával. Védekezés az időjárástól függően őszig többször szükséges lehet.

Csak januárig elég a magyar hagymatermés

2018. szeptember 3. 10:30

Szeptember elejétől januárig-februárig képes ellátni a hazai igényeket a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma. Aki a magyar hagymát választja, az a hazai termelőket segíti – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az éves vöröshagyma-fogyasztás 8-9 kg/fő, fokhagymából 0,8-0,9 kg/fő.

Ezeket ismeri? Tatárhagyma és a rakkyo

2018. október 22. 03:36

Összesen 780 hagymafaj közül a hat leggyakrabban fogyasztotton kívül még két olyan hagymafélét említ a nemzetközi szakirodalom, melyet számottevő volumenben termesztenek. Ezek a tatárhagyma és a rakkyo.

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben