Fertőtleníteni kell a metszőollót is?

Agrofórum Online

Miért ajánlott a metszőolló fertőtlenítése? Milyen növényeknél érdemes erre figyelni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Levélküldő!

Amikor egy növény szárát, hajtását, bármelyik növényi részt ollóval vagy késsel megvágjuk, az átvágott növényi rész szöveteinek sejtjeit megsértjük, szétroncsoljuk és a vágó felületre rátapad a megsértett növény nedve. Abban számos kórokozó – vírus, baktérium vagy gomba szaporító képletei – is előfordulhatnak. A művelő eszköz vágó felületére, növényi nedvvel tapadt kórokozókat a folyamatos munkával egyik növényről a másikra átvisszük, és a vágási felületet befertőzzük. A betegséget így mi magunk terjeszt(het)jük szét.

Fontos megjegyezni, hogy a növények úgy is lehetnek kórokozóval fertőzöttek, azaz betegek, hogy rajtuk semmilyen elváltozás nem észlelhető, látszólag egészségesek. Ez a jelenség a látens fertőzés.

Vágó eszközök fémek, így a felületük fertőtlenítését végezhetjük, hővel, alkohollal és maró anyagokkal vagy ezek kombinációjával. Az egyes kórokozó csoportok ezekkel az anyagokkal szembeni ellenálló képessége különböző, vannak gombák vagy vírusok, melyeket a 70%-os alkohol elpusztít, míg egyes vírusok (pl. az egyik leggyakoribb dohánymozaik vírus) csak 100 °C feletti hőmérséklettel semlegesíthető. Bizonyított tény, hogy a cigarettában található dohánylevelekben, a hosszú feldolgozási, fermentációs folyamat után a dohánymozaik vírus életképes marad, ezért nem engedélyezik üvegházban az ott dolgozók dohányzását munkaidő alatt. Tekintettel arra, hogy ránézésre, megtekintéssel a kórokozók nem határozhatók meg, maximális megbízhatóságra és minden kórokozó elleni dezinficiáló hatásra érdemes törekedni.

Hővel végzett fertőtlenítés, a fém eszköz pengéjének, vágó felületének leégetésével történik. Ha a penge rész 60 mp-ig 100 C o fok feletti, a folyamat eredményes. Az eszköz égetés előtti alkoholba mártásával (erre alkalmas a denaturált szesz is) a leégetés folyamata fokozható.

Az ecet, mint gyenge sav fertőtlenítő hatása csak szelektív védelmet (ölő hatást) biztosít.

A gyakorlatban bevált és könnyen beszerezhető, teljes körű – minden növényi kórokozó elleni – ölő hatást biztosít a Hypo néven forgalmazott nátrium-hypoklorit hatóanyagú háztartási vegyszer. Kellő hatású fertőtlenítés céljára 1 dl, azaz 100 ml Hypo-t 5 dl, azaz 500 ml vízben kell feloldani, és abban áztatni a kést, ollót legalább 1-2 percig, majd langyos vízben a felületet leöblíteni. Fűrész pengéjét és a láncfűrész vágó láncát is ilyen töménységű oldattal ajánlott kezelni.

Lágyszárú növények ápolásánál, különösen kicsípés, törés során, a kezünkkel is ejtünk sebeket, és kezünkre is rákerülnek a növényi nedvek. Ily módon kézzel – mi magunk – is fertőzhetjük a gondos munkával karbantartott növényeinket. Ezért terjedt el az a gyakorlat, hogy különösen a folyton növő paradicsom és paprika termesztése során a növényeket ápoló személyzet gumikesztyűben dolgozik, amit rendszeresen Hypo-s oldatba mártással fertőtlenít.

Szép idő lesz - hozza formába a kertet!

2020. április 18. 08:39

Az egyik legszeszélyesebb hónap április. Ilyenkor még számíthatunk talajmenti fagyokra, heves esőzésre, de lehet akár már nyári meleg is. Akármilyen az időjárás, egy biztos, a kertek feléledtek, a fák virágba borultak, megkezdték tavaszi zsongásukat a méhek.

A kajszi metszése szakszerűen - Így lesz sok gyümölcs a fán a nyári időszakban

2019. március 20. 08:09

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az kajszi fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével.

Gyümölcs Videó

Az almafák nyári metszése

2020. április 24. 12:17

Termő korban a fajta érési ideje szerint kell különbséget tennünk abban, hogy a nyári metszést hogyan végezzük. A nyári érésű fajták fáit a szüret után termőre lehet metszeni. A metszés időpontja augusztus második felére, szeptember elejére esik. Az őszi és téli fajtáknál legcélszerűbb ezt a beavatkozást akkorra időzíteni, amikor a hajtásnövekedés már leállt, az idei hajtások csúcsrügyben záródtak.

A kajszi karcsú orsó kialakítása

2020. május 31. 08:17

Miután bevált és elterjedt az almásokban a karcsú orsó, más gyümölcsfajokra is igyekeztek adaptálni ezt a faalakot. A kajszifajták eléggé különböző növekedési jellegűek, már, ami a természetes elágazási szöget illeti, mert a „bokor” természet mindegyikre jellemző. Mindegyik fajtából megpróbálkozhatunk karcsú orsót kialakítani, de csak támrendszer mellett és gondos alakító metszéssel.