Megállítható a kövecsesség kialakulása a körtében?

Agrofórum Online

Gy. Gábor kérdése: A 10 éves Bosc kobak és Vilmos körte fám minden évben rendesen termett, azonban 2 éve egyre nagyobb mértékű a kövecsesedés. 2018-ban már egy ép gyümölcs nem volt. Megállítható ez permetezéssel? Vagy felesleges és érdemesebb kivágni, újat telepíteni?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Egyes körtefajták gyümölcsminőségét nagymértékben rontják a gyümölcshúsban előforduló kősejtek (kövecsesség), amely különösen a téli fajtáknál gyakori (Hardenpont téli vajkörte, Téli esperes). A kövecsességét, vagyis a kősejtek megnövekedett arányát több tényező is okozhatja, mely okok legtöbbször nagyon összetettek. Előidézheti vírusos fertőzöttség, időjárási viszonyok, tápanyag-utánpótlás is.

Amennyiben vírus okozta kövecsességgel állunk szemben, a tüneteket nem csak a gyümölcsökön figyelhetünk meg. A levélen és az érközökben apró sárgászöld foltok jelennek meg. A hajtáson, vesszőn és törzsön pedig kéregpusztulás jelentkezik. A terméseken először a héj alatti gyümölcshúsban sötétzöld színű, majd később barna kövecses gócok láthatóak. Az ilyen beteg növények gyümölcse erősen torzul, a fák fagyérzékenyek lesznek. A vírus szaporítóanyaggal terjed, tehát a vírus okozta tünetek elleni védelem egyetlen módja az egészséges szaporítóanyag vásárlása.

A kövecsesség fogyasztáskori megítélése a gyümölcsök méretétől és a héjának vastagságától is függ. Vannak olyan fajták pl. Téli esperes, Serres Olivér, melyekben e két tényező együttes hatása érdesen durvává teszi a gyümölcsöt. A kövecsesség kialakulásában meghatározó szerepe van a gyümölcsnagyságnak is. Ugyanannak a fajtának a gyümölcse minél kisebb, annál nagyobb a kősejttartalma. Ez a tény előtérbe helyezi a nagy gyümölcsű fajták telepítését, illetve a gyümölcsméret növelését elősegítő termesztéstechnológia alkalmazását is.

Szárazabb termőhelyeken olyan fajtákat célszerű termeszteni, amelyek jobban tűrik a szárazságok és kevés kősejtet tartalmaznak pl. Packham’s Triumph, Williams, Clapp kedveltje és Bosc kobak. A kősejtképződés megfelelő fajtaválasztással mérsékelhető elsősorban, tehát nagy jelentősége van a fajtaspecifikus termőhelyválasztásnak. Mindezek mellett célszerű minden olyan külső hatást elkerülni, amely a gyümölcsök megnövekedett kősejttartalmát előidézheti, ilyen például a talaj nagy mésztartalma, a gyümölcsök jégverése, varasodás, szélkár vagy más okok miatti sérülés.

Európai Friss Kalandok: ösztönözni kell a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

2019. április 13. 04:37

Az Európai Friss Kalandok elnevezésű hároméves, 2018-2020 közötti edukációs kampány főként a gyermekeket és a gyermekes családokat ösztönzi a friss zöldség és gyümölcs fogyasztására.

Fajtatársítás a gyümölcsültetvényben

2018. szeptember 11. 05:45

A gyümölcsültetvények tervezési folyamatának fontos része a fajtatársítás részleteinek kidolgozása. Pontosan tudni kell, hogy melyek azok a fajok, amelyeknek fajtáihoz nem kell pollenadó, melyek az önmeddő fajták.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

Legyen képben, olvassa el a Nufarmer Magazin 29. számát!

2020. augusztus 10. 12:44

Őszi növényvédelem a szántóföldön, a gyümölcsösökben és a szőlőben.