Megállítható a kövecsesség kialakulása a körtében?

Agrofórum Online

Gy. Gábor kérdése: A 10 éves Bosc kobak és Vilmos körte fám minden évben rendesen termett, azonban 2 éve egyre nagyobb mértékű a kövecsesedés. 2018-ban már egy ép gyümölcs nem volt. Megállítható ez permetezéssel? Vagy felesleges és érdemesebb kivágni, újat telepíteni?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Egyes körtefajták gyümölcsminőségét nagymértékben rontják a gyümölcshúsban előforduló kősejtek (kövecsesség), amely különösen a téli fajtáknál gyakori (Hardenpont téli vajkörte, Téli esperes). A kövecsességét, vagyis a kősejtek megnövekedett arányát több tényező is okozhatja, mely okok legtöbbször nagyon összetettek. Előidézheti vírusos fertőzöttség, időjárási viszonyok, tápanyag-utánpótlás is.

Amennyiben vírus okozta kövecsességgel állunk szemben, a tüneteket nem csak a gyümölcsökön figyelhetünk meg. A levélen és az érközökben apró sárgászöld foltok jelennek meg. A hajtáson, vesszőn és törzsön pedig kéregpusztulás jelentkezik. A terméseken először a héj alatti gyümölcshúsban sötétzöld színű, majd később barna kövecses gócok láthatóak. Az ilyen beteg növények gyümölcse erősen torzul, a fák fagyérzékenyek lesznek. A vírus szaporítóanyaggal terjed, tehát a vírus okozta tünetek elleni védelem egyetlen módja az egészséges szaporítóanyag vásárlása.

A kövecsesség fogyasztáskori megítélése a gyümölcsök méretétől és a héjának vastagságától is függ. Vannak olyan fajták pl. Téli esperes, Serres Olivér, melyekben e két tényező együttes hatása érdesen durvává teszi a gyümölcsöt. A kövecsesség kialakulásában meghatározó szerepe van a gyümölcsnagyságnak is. Ugyanannak a fajtának a gyümölcse minél kisebb, annál nagyobb a kősejttartalma. Ez a tény előtérbe helyezi a nagy gyümölcsű fajták telepítését, illetve a gyümölcsméret növelését elősegítő termesztéstechnológia alkalmazását is.

Szárazabb termőhelyeken olyan fajtákat célszerű termeszteni, amelyek jobban tűrik a szárazságok és kevés kősejtet tartalmaznak pl. Packham’s Triumph, Williams, Clapp kedveltje és Bosc kobak. A kősejtképződés megfelelő fajtaválasztással mérsékelhető elsősorban, tehát nagy jelentősége van a fajtaspecifikus termőhelyválasztásnak. Mindezek mellett célszerű minden olyan külső hatást elkerülni, amely a gyümölcsök megnövekedett kősejttartalmát előidézheti, ilyen például a talaj nagy mésztartalma, a gyümölcsök jégverése, varasodás, szélkár vagy más okok miatti sérülés.

Méltatlanul elfeledett régi almafajták

2019. február 12. 04:47

Mára a régen sokak által kedvelt almafajták termesztése kezd háttérbe szorulni, helyüket átveszik a modern fajták. Vannak azonban olyan gazdálkodók, akik nem feltétlenül csak a profitot nézik, hanem feltett szándékuk a régi almafajták megőrzése.

Lehetséges, hogy lisztharmatosak az őszibarackfám levelei?

2020. június 26. 11:04

Fehér bevonat jelent meg az őszibarackfám levelein és egy-egy termésen is. Lehetséges, hogy lisztharmatosak?

Oroszországba adtak el uniós gyümölcsöt szerb terméknek álcázva

2018. október 4. 11:01

Szerbia nem csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, így jelentősen megnőtt az Oroszországba irányuló szerbiai zöldség- és gyümölcsexport az utóbbi években.