Mi a teendő az uborkával palántázás után?

Agrofórum Online

P. Balázs kérdése: Kipalántázás után egy héttel mit ajánlanak kálciumon kívül az uborkának?

Aki válaszol:
Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

Tisztelt Uram!

Az eredményes palántázás alapfeltétele az egészséges, jó minőségű, nem felnyurgult, edzett palánták használata. Az uborka esetében a palántanevelésre inkább a fóliás termesztőberendezések az alkalmasabbak az üvegházival szemben. A palántázás során egy komoly stressznek tesszük ki az általunk termeszteni kívánt növényeinket.

Kipalántázás előtt a jobb eredés érdekében érdemes a palántákat különböző gyökeresedést elősegítő biostimulátoros oldatba bemártani. Palántázást követően alapvető fontosságú az öntözésen kívül a levegő páratartalmának az emelése, mellyel csökkenthetjük a palánták párologtatását a kezdeti időszakban.

Az önözés során, valamint az állománypermetezésekkel egy menetben, a kezdeti időszakban különösen fontos a foszfor túlsúlyos műtrágyák, lombtrágyák használata. A foszfor elősegíti a növekedést, gyökérfejlődést és a generatív fejlődést (virág-, mag-, és termésképződést), fokozza a szárszilárdságot és kedvezően hat a megnövekedett gyökértömeg miatt a növény vízgazdálkodására, szárazságtűrésére.

A foszforon kívül fontos a kálcium és a cink pótlása is. A kálcium szerepet játszik a sejtosztódásban, nélkülözhetetlen a gyökerek egészséges és normális növekedéséhez. A cink fontos szerepet játszik a nitrogén-anyagcserében és a növényi hormonok szintézisében. A foszfor antagonistaként hat a cink felvételére, magas foszfor ellátottság esetén pótolni kell a cinket a hiánytünetek elkerülése végett. Cink hiányában az egyik legfontosabb növényi növekedési hormon az auxin szintézise zavart szenved, minek következtében fejletlen gyökérzet és kisebb növekedési erély tapasztalható.

Kipalántázás után egy héttel célszerű további gyökeresedést, a gyökérszőrözöttséget serkentő biostimulátorokat használni, melyek közül kiemelnék néhányat a teljesség igénye nélkül: Amalgerol, Radifarm, Yeald Plus, Sprintalga. Ezek a készítmények nemcsak tápanyagokkal látják el a növényt, hanem azáltal, hogy fokozzák az oldalgyökerek hosszát és a járulékos gyökerek számát egy sűrű és fejlett gyökérrendszer létrejöttét is elősegítik.  A felsorolt készítmények mindegyikét csepegtető öntözéssel a gyökérzónába kell mosni vagy az egyéb növényvédelmi permetezésekkel egy menetben levélre kell permetezni (kivéve Radifarm).

A talajlakó és a talajból fertőző kórokozók elleni védekezésre a különböző baktériumtrágyák vagy a Trichoderma harzianum hiperparazita gombát tartalmazó készítmények használata a javasolt. Kipalántázás előtt a talajba dolgozva, vagy palántázás után öntözővízzel kijuttatva jelentősen gyérítik a kórokozók számát, valamint bizonyítottan növelik a növények gyökértömegét, serkentik a hajszálgyökerek képződését.

Palántázás után a palántadőlés és a tripszek, levéltetvek, liszteskék, atkák elleni védekezést érdemes minél hamarabb, megelőző jelleggel, vagy az első tünetek, telepek megjelenésekor megkezdeni.

Az integrált kajszitermesztés gyakorlati tapasztalatai

2018. június 26. 15:22

Agrotechnológiai, biológiai, kémiai módszerek együttes használatával, tudatos, körültekintő termesztéssel olyan gazdaság létrehozása a cél, melyben a természeti értékek megőrzése mellett versenyképes termelés zajlik.

Milyen műtrágyát érdemes kijuttatni ősszel a gyümölcsfákra?

2019. november 12. 05:36

T. Zoltán kérdése: Milyen műtrágyát érdemes kijuttatnom ősszel a kertemben található gyümölcsfák számára?

Repce Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2019. február 26. 09:52

A Nufarmer magazin tavaszi különszámának főszereplője a repce, köszönhetően annak, hogy – bár Magyarországon nem mindenhol optimálisak számára a feltételek – az egyik legnagyobb árbevételű kultúra, stabil piaccal.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.