Milyen körtefajták termése tárolható pincében?

Agrofórum Online

J. Barbara kérdése: Kertembe szeretnék körtefát ültetni, ami télire is tárolható. Milyen fajták tárolhatóak és hogyan a pincében?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Ahogyan az alma esetében, úgy a körte esetében is csak a téli fajták alkalmasak hosszabb tárolásra. Az egyes körtefajták tárolhatósága elsősorban a szüret idejének függvénye. Az igen korai érésű fajták már június végén szüretelhetőek, gyümölcsei viszont túlzottan aprók, hamar szotyósodnak, vagyis túlérnek. A júliusban érő fajták már nagyobb mérettel rendelkeznek, de ezek is hamar túlérnek és csak pár napig tárolhatóak. Ezen fajták elsősorban friss fogyasztásra ajánlhatóak, általában koraiságuk miatt termesztik őket.

A nyári fajták augusztusban kezdik meg érésüket és kb. 1-2 hónapig tárolhatóak a tároló típusának függvényében. Az őszi fajták (Conference, Bosc kobak, Tongre) pedig augusztus végén szeptemberben szüretelhetőek, tartósan akár 3-4 hónapig is tárolhatóak. A téli fajták (Packham’s Triumph, Hardenpont téli vajkörte) pedig szeptember végétől október végéig szedhetőek és tárolásuk akár 6-8 hónapig is megoldható.

A hosszabb idejű tárolást nagyobb veszteség nélkül csak a téli érésű fajták viselik el. A fajták optimális tárolási hőmérséklete a + 0,5 és – 0,1 °C között lenne. A körte ennél magasabb hőmérsékleten is tárolható, de a tárolás időtartama ezáltal valamivel lerövidül. A Packham’s Triumph például – 1,1 °C-on 240 napig, + 3,3 °C-on pedig 100 napig tárolható. Háztartási körülmények között a földes pince is jó választás lehet. A legjobb lenne a 3 fok körüli, 90 százalékos relatív páratartalmú, folyamatosan szellőző tároló.

Ha van elég hely, egy rétegben szétterítve, kevés hely esetében pedig érdemes kosarat vagy átszellőző ládát, esetleg rekeszt választani. A szedés után két héttel mindenképpen érdemes átválogatni a gyümölcsöket, eltávolítani a romlottakat. A termések épségének megőrzése érdekében ezt 4-6 hetente szükséges ismételni. Tárolás után a körte gyümölcsei az almával ellentétben, csak 1-2 hetes utóérlelés után érik el fogyasztási érettségüket, a fajtára jellemző gyümölcsminőséget!

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.

Mi okozhatja fehér közepű, barna szegélyű foltok kialakulását a körtefa levelein?

2020. augusztus 3. 07:36

Zs. Norbert kérdése: Körtefám levelein apró fehér közepű, barna szegélyű foltokat találtam. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni ellene?