Milyen körtefajták termése tárolható pincében?

Agrofórum Online

J. Barbara kérdése: Kertembe szeretnék körtefát ültetni, ami télire is tárolható. Milyen fajták tárolhatóak és hogyan a pincében?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Ahogyan az alma esetében, úgy a körte esetében is csak a téli fajták alkalmasak hosszabb tárolásra. Az egyes körtefajták tárolhatósága elsősorban a szüret idejének függvénye. Az igen korai érésű fajták már június végén szüretelhetőek, gyümölcsei viszont túlzottan aprók, hamar szotyósodnak, vagyis túlérnek. A júliusban érő fajták már nagyobb mérettel rendelkeznek, de ezek is hamar túlérnek és csak pár napig tárolhatóak. Ezen fajták elsősorban friss fogyasztásra ajánlhatóak, általában koraiságuk miatt termesztik őket.

A nyári fajták augusztusban kezdik meg érésüket és kb. 1-2 hónapig tárolhatóak a tároló típusának függvényében. Az őszi fajták (Conference, Bosc kobak, Tongre) pedig augusztus végén szeptemberben szüretelhetőek, tartósan akár 3-4 hónapig is tárolhatóak. A téli fajták (Packham’s Triumph, Hardenpont téli vajkörte) pedig szeptember végétől október végéig szedhetőek és tárolásuk akár 6-8 hónapig is megoldható.

A hosszabb idejű tárolást nagyobb veszteség nélkül csak a téli érésű fajták viselik el. A fajták optimális tárolási hőmérséklete a + 0,5 és – 0,1 °C között lenne. A körte ennél magasabb hőmérsékleten is tárolható, de a tárolás időtartama ezáltal valamivel lerövidül. A Packham’s Triumph például – 1,1 °C-on 240 napig, + 3,3 °C-on pedig 100 napig tárolható. Háztartási körülmények között a földes pince is jó választás lehet. A legjobb lenne a 3 fok körüli, 90 százalékos relatív páratartalmú, folyamatosan szellőző tároló.

Ha van elég hely, egy rétegben szétterítve, kevés hely esetében pedig érdemes kosarat vagy átszellőző ládát, esetleg rekeszt választani. A szedés után két héttel mindenképpen érdemes átválogatni a gyümölcsöket, eltávolítani a romlottakat. A termések épségének megőrzése érdekében ezt 4-6 hetente szükséges ismételni. Tárolás után a körte gyümölcsei az almával ellentétben, csak 1-2 hetes utóérlelés után érik el fogyasztási érettségüket, a fajtára jellemző gyümölcsminőséget!

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Hogyan védekezhetünk a körte ventúriás varasodása ellen?

2019. június 21. 04:36

P. Katalin kérdése: Varasodás jelent meg a körtémen. Mit tegyek?

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Az alma legjava: népszerű a magyar cider

2018. szeptember 18. 08:56

Sok ideig úgy tűnt, hogy a cider és a magyar ember közti fagyos viszonyt nem lehet megtörni, amíg aztán a kétezres évek elején óvatos enyhülés kezdődött, majd egyszer csak megtört a jég, és a forró nyarak elképzelhetetlenné váltak nélküle.