Mitől kezd el rothadni a paprika csúcsa?

Agrofórum Online

Paradicsom növénykéimen szinte évek óta nyáron megtalálom ugyanezt a tünetet: mielőtt érni kezdene a bogyó, már barnul, rothad. Idén először a paprikán is ezt a tünetet látom. Mi lehet ez, ami mindkét növényt fertőzi és hogyan tudok ellene védekezni?

Aki válaszol:

Dr. Harcsa Marietta, mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos

Tisztelt Kérdező!

A leírása és a fotók alapján nem kórtani problémával áll szemben, hanem egy kalciumhiányos állapottal.

Mivel a kalcium egy nehezen mozgó tápelem, így a fiatal hajtásokon és a terméseken mutatkozik meg legelőször a hiánytünete. A paradicsomon, a paprikán, vagy éppen a padlizsánon is megfigyelhető tünete az úgynevezett „csúcsrothadás”, ami nem valódi rothadás, hiszen ez esetben a sötét, fekete foltok később beszáradnak, a magház, a termés többi része egészséges marad. (Kivágva akár fel is használható, sőt komposztba is tehető, az ilyen termés!)

A termésen jelentkező tünet előtt talán hamarabb figyelmeztet a kalcium hiányra a fiatal levelek kanalosodása, ekkor már érdemes a mészhiányra gyanakodni!

A védekezés ellene már a fajtaválasztásnál kezdődik, hiszen eltérő a különböző fajták mészigénye. Az intenzívebb növekedésű fajták általában fogékonyabbak a kalcium tápanyag hiányára.

Fontos a kiegyenlített öntözés, és a túlzott műtrágyázás kerülése! Utóbbi esetén a tápanyag arányokat toljuk el és emiatt a mész felvehetetlenné válik a növény számára.

Tápoldatos öntözéssel a relatív hiányt, a fejlődési zavarokat és élettani rendellenességeket könnyebben lehet megelőzni, esetleg gyógyítani. Erre elsősorban a vízben maradék nélkül oldódó kalcium-nitrát, illetve a zöldségnövények számára megfelelő aránnyal rendelkező kalciumos NPK komplexek alkalmasak. A kalcium-nitrátos, vagy kalcium-kloridos lombtrágyák is jók lehetnek, azonban ezek kevésbé hatásosak, mint az öntözéssel kijuttatott tápanyagok. Lombtrágyázás esetében fontos az ismétlés (2-6x az érésig) és az a szabály, hogy 25 fok fölött ne permetezzük a növényeket (még lombtrágyával sem), hiszen ezzel perzselést is okozhatunk!

Cukkinis-padlizsános lecsó házi kolbásszal

2019. július 25. 04:33

Számomra nincs is nagyobb öröm, mint mikor a saját termesztésű zöldségeimből alkothatok valami igazán színes ételt!

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kórokozói?

2019. augusztus 14. 04:36

Hogyan védhetjük meg a házikertben vagy a hétvégi telken termesztett paradicsomunkat a kórokozók sikeres fertőzésétől? Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem alapelveit a paradicsomot károsító vírusokkal, baktériumokkal, gombafajokkal szemben?

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. - Okok

2020. január 14. 04:38

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a paradicsomtermesztőktől.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.